Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Osman Kavala, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisine yönelik sözlerinin ardından bundan sonra duruşmalara katılmayacağını ve savunma yapmayacağını açıkladı: “Adil yargılama yapılmasına imkân kalmadı”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Afrika ziyareti dönüşünde “Soros artığı” diyerek hedef aldığı tutuklu iş insanı Osman Kavala yazılı bir açıklamada bulundu. Erdoğan’ın kendisine yönelik sözlerinin “son derece esef verici” olduğunu ve “cumhurbaşkanlığı makamının ciddiyetine uygun düşmediğini” belirten Kavala, “Bu şartlar altında adil yargılama yapılmasına imkân kalmadığından, bundan sonraki duruşmalara katılmamın ve savunma yapmamın anlamsız olacağına inanıyorum. Hukuk devletini savunan bir yurttaş olarak, yargının maruz kaldığı bu durumu meşrulaştırıcı bir edimde bulunmanın doğru olmadığını düşünüyorum” dedi.

Gezi davası kapsamında 1 Kasım 2017’den bu yana, 1452 gündür tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın kendisine yönelik sözlerine yazılı açıklamayla yanıt verdi. Kavala, “Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrika ziyareti dönüşü benimle ilgili kullanmış olduğu ‘Soros artığı’ gibi ifadeler son derece esef vericidir ve cumhurbaşkanlığı makamının ciddiyetine uygun düşmemiştir” dedi.

“Hiçbir dönemde Açık Toplum Vakfı’nı ya da George Soros’u temsil eder nitelikte bir yetkim olmadı”

Açık Toplum Vakfı’nın yönetim kurulunda, diğer yönetim kurulu üyeleri gibi görev yaptığını dile getiren Kavala, şunları kaydetti: “Ülkemizde sivil toplum kuruluşlarının şeffaf biçimde desteklenmesi amacıyla yasalara uygun biçimde kurulmuş ve faaliyet göstermiş olan Açık Toplum Vakfı’nın yönetim kurulunda, diğer yönetim kurulu üyeleri gibi görev yaptım. Hiçbir dönemde başkanlığını üstlenmedim, Açık Toplum Vakfı’nı ya da George Soros’u temsil eder nitelikte bir yetkim, statüm olmadı. George Soros’un Türkiye ziyaretlerinde vakıf yönetim kurulu üyeleriyle benim de katıldığım görüşmeleri, vakfın çalışmalarıyla ilgili sivil toplum faaliyetleri kapsamında gerçekleşti.”

Kavala’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP’ye George Soros göndermesi

Kavala, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bildiğim kadarıyla, Sayın Erdoğan, George Soros ile bu vakfın kuruluşundan önceki bir tarihte tanışmış ve Soros’un en son Kasım 2015’te Türkiye’ye yaptığı ziyaret sonrasına kadar, Adalet ve Kalkınma Partisi’ne mensup siyasetçiler ve cumhurbaşkanının danışmanları ile Soros’un diyaloğu devam etmiş. Ben bu görüşmelere dahil olmadım, içerikleri hakkında da bilgi sahibi değilim.

“Adil yargılama imkânı kalmadığı için bundan sonra duruşmalara katılmayacağım”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisine yönelik sözlerini “aşağılayıcı”, “lekeleyici” ve “insan haysiyetine saldırı” olarak nitelendiren Kavala, adil yargılama yapılmasına imkân kalmadığından, bundan sonraki duruşmalara katılmayacağını ve savunma yapmayacağını duyurdu.

Kavala, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Bana yöneltilen suçlamalar herhangi bir delile dayanmıyor olmasına rağmen dört yıldır tutukluyum. Cumhurbaşkanının hüküm giymemiş ve yargılaması devam etmekte olan bir kişiye yönelik aşağılayıcı ve lekeleyici ifadeleri, insan haysiyetine saldırı niteliğindedir. Bunlar suçlu olduğum algısı yaratan ve yargıyı doğrudan etkileyen mesajlardır. Bu şartlar altında adil yargılama yapılmasına imkân kalmadığından, bundan sonraki duruşmalara katılmamın ve savunma yapmamın anlamsız olacağına inanıyorum. Hukuk devletini savunan bir yurttaş olarak, yargının maruz kaldığı bu durumu meşrulaştırıcı bir edimde bulunmanın doğru olmadığını düşünüyorum.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.