Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2017’den beri devam ediyordu: Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi, OHAL’i kaldırdı

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi, Mısır’da 2017’den beri süren olağanüstü halin kaldırılacağını açıkladı. Sisi, Facebook‘tan paylaştığı mesajında, “Mısır bölgede bir güvenlik ve istikrar adası haline geldi. Bu nedenle, ülkenin tüm bölgelerinde uzun süredir devam eden olağanüstü halin iptal edilmesine karar verildi” dedi.

Abdülfettah Sisi

Olağanüstü hal uygulaması, yetkililere, belirli noktalarda “keyfi” tutuklama gibi geniş yetkiler veriyordu. Son yıllarda Müslüman Kardeşler ve diğer İslamcı yapıların yanı sıra, liberallerin üzerine gidilmesinin ardında olağanüstü hal durumunun Mısırlı yetkililere sağladığı imkanlar yatıyordu.

Tanınmış Mısırlı aktivist Hossam Bahgat kararı memnuniyetle karşılayanlardan. Bahgat, olağanüstü halin kaldırılmasıyla güvenlik mahkemelerinin görevinin sona ereceğini ancak bu durumun halihazırdaki bazı yüksek profilli davalar için geçerli olmayacağını belirtti.

Mısır’da kiliselere yönelik saldırılardan sonra Nisan 2017’de olağanüstü hal ilan edilmişti. Nisan 2017’den itibaren ülkede uygulanan olağanüstü hal durumu belirli aralıklarla uzatılmaktaydı. En son 24 Temmuz’da yürürlüğe giren olağanüstü halin bir kez daha uzatılması bekleniyordu.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.