Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boşandığı erkeğin saldırısına uğrayan Fatma Çalışkan: “Adalet yok, hukuk yok, devlet ben ölünce mi sesimi duyacak?”

Gaziantep’te yaşayan Fatma Çalışkan (27), 2015 yılında evlendiği Mustafa Osanmaz’dan (36) 2020’de boşandı. Osanmaz’ın uyuşturucu madde ve kumar bağımlılığı olduğunu, kendisini şiddete maruz bıraktığını söyleyen Çalışkan, şikayetlerinin takipsizlikle sonuçlandığını belirtti. 20 Ekim’de iki çocuğuyla arabadayken saldırıya uğrayan Çalışkan, yaşadıklarını Medyascope’a anlattı. Başına gelenleri sosyal medyada paylaşınca boşandığı erkek hakkında elektronik kelepçe kararı çıkarıldığını ancak Osanmaz’a ulaşılamadığı gerekçesiyle kararın uygulanamadığını vurgulayan Fatma Çalışkan, “Adalet yok, hukuk yok, devlet ben ölünce mi sesimi duyacak?” diye sordu.

Gaziantep’te yaşayan Fatma Çalışkan, 2015 yılının Ocak ayında aynı işyerinde çalıştığı Mustafa Osanmaz ile tanıştı ve aynı yılın ekim ayında evlendi. Çalışkan, evlendikten çok kısa süre sonra Osanmaz’ın kumar ve uyuşturucu madde bağımlısı olduğunu öğrendi. Osanmaz’ın ailesiyle görüşen Çalışkan, bir sonuç alamadı. Evlendikten bir buçuk ay sonra Osanmaz’ın çalışmayı bıraktığını anlatan Çalışkan, “Evi nasıl geçindiriyordu, hiç bilmiyordum. Yasal olmayan kumar sitelerinde kumar oynuyordu, 400 bin lira borç yapmıştı. Kullandığı maddeler yüzünden halüsinasyonlar görmeye başlamıştı. Beni yapmadığım şeyleri yapmakla suçluyordu” dedi. Yaşadığı sorunları ailesine anlatan ve defalarca kez boşanmak istediğini söyleyen Çalışkan, her defasında aile büyüklerinin araya girdiğini aktardı.

“Hamileyken sokak ortasında tokat attı”

Osanmaz’ın kendisini evlilikleri boyunca sürekli fiziksel ve psikolojik şiddete maruz bıraktığını anlatan Çalışkan, “Hamileyken bana sokak ortasında tokat attı. Evde giyinme odasına kilitliyordu beni. Bir keresinde beni boğmaya çalışırken yere yatırmıştı ancak darp raporu almamıştım” dedi. 

Psikolojik şiddet ve tehdit boşanmadan sonra da sürdü

Dört buçuk ve üç yaşlarında iki çocuğu olan Fatma Çalışkan, 25 Aralık 2020’de Osanmaz’dan boşandı. Osanmaz’ın boşandıktan sonra kendisini sokağa çıkartmamakla ve çocuklarını alıp gitmekle tehdit ettiğini söyleyen Çalışkan, “Boşandıktan iki-üç ay sonra abim bana bir araba aldı. O benim arabamın olmasından ve arabaya özgürce binebilmemden rahatsız oldu. Ailemin, boşandığım için beni eve kapatmak yerine bana araba verdiğini söylüyordu” diye konuştu.

“Uzaklaştırma kararını üç kez ihlal etti”

Çocuklarını okula yazdırdığını belirten Çalışkan, yaşadıklarını anlatmaya şöyle devam etti: “Bu şahıs okulun yerini öğrenince beni orada da rahatsız etmeye başladı. Arabama zorla binmeye çalışıyordu. Bunların hepsi belgeli, şikayetçi oldum. 31 Mayıs’ta bir ay uzaklaştırma kararı çıkarttırdım ve bu kararı bir ay uzattırdım. İki aylık uzaklaştırma kararında toplam üç kere bu kararı ihlal etti.”

Çalışkan’ın Osanmaz hakkındaki iki şikayetiyse “delil yetersizliği” gerekçesiyle takipsizlikle sonuçlandı. 

“Arabada saldırdı, beni öldüreceğini, bu şehirde yaşatmayacağını söyledi”

20 Ekim’de çocuklarını okula götüren ve aidatı ödemek için okula giren Fatma Çalışkan’ı öğretmenlerden biri, “Eski eşiniz burada, bilginiz var mı?” diyerek uyardı. Bilgisi olmadığını söyleyince, öğretmenin oğlunu Osanmaz’a teslim etmediğini anlatan Çalışkan, “Kızımın sınıfındaki yardımcı, kızımı babasına vermiş. Kızımı alıp oğlumla birlikte arabama bindirdim. Daha önce yaşadıklarımdan dolayı kapımı kilitledim” diye konuştu. Kızının arabaya bindikten sonra ağladığını, araca yaklaşıp kapıyı açmaya çalışan Osanmaz’ın açamayınca da arabaya yumruk ve tekme attığını, bunun üzerine kendisinin de aracını sürüp uzaklaştığını anlattı. Daha sonra Osanmaz’ın kendisini arabayla takip ettiğini aktaran Çalışkan, “Arabadan beni öldüreceğini, bu şehirde beni yaşatmayacağını söyledi. Işıklarda durunca o da durdu. Arabamı tekmeledi, kapı içeriye doğru çöktü. Camları kırdı, cam kırıklarını üzerimize doğru fırlattı. Tehditleri ve hakaretleri devam etti. Yeşil ışık yanınca hemen arabayı sürdüm” dedi.

“Jandarma saldırgana sigara ikram etti”

Saldırıya uğradığı sırada KADES üzerinden çağrıda bulunduğunu ve Osanmaz’ın olay yerinden uzaklaşmaya çalışırken üç sivil jandarma tarafından durdurulduğunu belirten Çalışkan, sonrasında yaşananları şöyle aktardı:

“Ben aracın içinde şahıs saldırırken KADES üzerinden çağrı yaptım. Ekipler gelene kadar jandarma onu ‘sakinleştirdi’. Jandarmalar onunla sohbet etti, sigara ikram ettiler. Bunların hepsi gözlerimin önünde oldu. Çocuklarımın ve benim yanıma gelmediler bile. Polis ekipleri gelip şahsı alırken jandarmaların her biriyle bu adam tokalaştı. Bunların hepsi civardaki işyerlerinin kamera kayıtlarından doğrulanabilir.”

“Polisin yanında da tehditlerini sürdürdü”

Osanmaz’ın polislerin yanında da kendisini tehdit ettiğini söyleyen Fatma Çalışkan, “Polis memurlarına da zorluk çıkardı ancak biber gazı sıkılmakla tehdit edilince polis aracına bindi” dedi. Çocuklarını dayısıyla eve yollayıp Şahinbey Polis Merkezi’ne gittiğini anlatan Çalışkan, “Polis memuru tutanak tutarken bu adam beni tehdit etmeye devam etti. Ben ifademi verirken jandarmanın ve polislerin yanında ölümle tehdit edildiğimi, bunların delil olduğunu söyledim. Polis memuru bana, ‘Bunlar mühim değil’ dedi. Daha sonra bana, ‘Sen de kapıyı açıp adama çocuğunu gösterseydin, ne olacaktı?’ deme cüretini gösterdi. Bu şahıs daha benim ifadem bitmeden karakoldan ayrıldı” diye konuştu.

“Elektronik kelepçe talebi ifademe yazılmadı”

İfadesinde saldırgana elektronik kelepçe takılmasını istediğini söyleyen Çalışkan, polis memurunun ise kendisine bunu yazamayacağını, savcılığın gerekli görürse bunu talep edeceğini söylediğini anlattı. Karakolda ifade verirken, polis memurlarından birinin çocuklarının baş harflerinin olduğu yüzüğü işaret ederek “Nişanlı mısınız?” diye sorduğunu dile getiren Çalışkan, “Olayın gerçekten benim bir erkekle görüşmemden, bununla ilgili bir husumetten yaşandığını sanıyorlar. Polis, beni tehdit eden saldırganı susturacağına bana bunu sordu” dedi.

“Yaşadıklarımı sosyal medyada yazınca elektronik kelepçe kararı çıkardılar”

Yaşadıklarını sosyal medyadan duyurunca Osanmaz’a elektronik kelepçe takıldığını belirten Çalışkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Keşke en başından beri sesimi sosyal medyadan duyursaymışım. Sosyal medyada yaşananları yazınca dilekçe vermeme bile gerek kalmadan elektronik kelepçe kararı çıkardılar. Gaziantep Valiliği’nden arandım, ‘İhmal varsa dilekçe verin, soruşturma başlatalım’ dediler.”

“Devlet ben ölünce mi sesimi duyacak?”

Saldırıya uğramasının ertesi günü, Osanmaz’a yönelik temmuz ayındaki şikayeti hakkında verilen takipsizlik kararının eline ulaştığını vurgulayan Fatma Çalışkan, “Oğlum saldırının ertesi günü okula gitmek istemedi, ‘Anne evden çıkmayalım, çıkarsak babam seni öldürür’ dedi. Bu adamın tedavi edilmesi gerekiyor. Aynı şeyi tekrar yaşamayacağımızın garantisi yok” dedi.

Saldırganın tutuklanması için daha ne olması gerektiğini soran Çalışkan, “Şahsa ulaşamadıkları için elektronik kelepçeyi hâlâ takamadılar. Ama bu kişi WhatsApp’tan durum paylaşıyor. Ben olay olduğundan beri sokağa çıkamadım. Adalet yok, hukuk yok, devlet ben ölünce mi sesimi duyacak?” diye konuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.