Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP’nin önerdiği karakış fonunun detaylarını Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın anlattı: “Kimsenin geçmediği otoyol ve köprülerin garanti ödemeleri TL’ye çevrilse bile karakış fonuna kaynak yaratılır”

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu “karakış fonu” oluşturulması için iktidara çağrıda bulundu. CHP’nin önerisinin detaylarını CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Medyascope’a anlattı. Düşük gelirli vatandaşların belli oranlardaki elektrik tüketimlerinin düşük bir fiyattan faturalandırılması gerektiğini belirten Akın, “Yalnızca, kimsenin geçmediği otoyol ve köprülerin garanti ödemeleri TL’ye çevrilse bile karakış fonu için kaynak yaratılır” dedi.

“Beşli çetenin her biri birer milyar dolar para versin”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 12 Ekim günü partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) grup toplantısında iktidara çağrıda bulunarak karakış fonu oluşturmasını istemişti. Kılıçdaroğlu konuya ilişkin şöyle konuşmuştu: “Süratli bir şekilde karakış fonu oluştur. Senin beşli çeten var. O beşli çetenin her biri birer milyar dolar para versin. Dünyanın parasını kazandılar, hâlâ kazanmaya devam ediyorlar. Vergi cennetlerinden gelen para var. Havuz medyası besleniyor. Seyredilmeyen onlarca televizyonları var, satılmayan gazeteleri var. Diyeceksin ki: ‘Artık yol ayrımına geldik, bu milleti perişan etmeyelim, kamu kuruluşlarının, havuz medyasına verdiği bütün reklam paralarının tamamını karakış fonuna yatıracağız’ Vallahi memleketi güzel yönetirsin. Fakirin fukaranın yanında olursun ve oturup da bu Kılıçdaroğlu bana akıl verdi diye dua edersin.”

“Sen dünyanın fonunu kurdun, aldın paraları götürdün. Bir de 83 milyona ver”

Fon kurulduğunda hiç kimsenin elektriğinin ve doğalgazının kesilmeyeceğini, yoksul insanların faturalarının sosyal devlet tarafından karşılanacağını belirten Kılıçdaroğlu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek, “Sen dünyanın fonunu kurdun, aldın paraları götürdün, yandaşlarına dağıttın. Bir de 83 milyona ver ya, fakir fukaraya ver kardeşim, garibe gurebaya ver. Niye vermiyorsun? Sosyal devlet fakir fukaranın devletidir” demişti. 

CHP Genel Merkezi’nde dün (27 Ekim) yaptığı basın açıklamasındada bu konuya değinen Kılıçdaroğlu, iktidara çağrıda bulunarak, kış boyunca elektrik faturalarındaki KDV’nin kaldırılması, doğalgaz ve mutfak tüpündeki ÖTV ve KDV’lerin kaldırılması, sosyal tarife uygulaması başlatılarak elektrik ve ısınmada düşük gelirliler lehine kademeli tarifeli sisteme geçilmesi gerektiğini söylemişti. Karakış fonunun detaylarını ise CHP Enerji ve Altyapı Projelerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Medyascope’a anlattı. 

“Yalnızca, kimsenin geçmediği otoyol ve köprülerin garanti ödemeleri TL’ye çevrilse bile kaynak yaratılır”

İktidarın istese karakış fonu için kaynak yaratabileceğini belirten Ahmet Akın, “2022 yılında kimsenin geçmediği boş kalan otoyol ve köprülere milyarlarca lira tutarında garanti ödemesi yapılacak. Kurdaki artış nedeniyle bu garanti ödemesi her geçen gün artıyor. Yalnızca bu garanti ödemeleri döviz yerine Türk Lirası’na çevrilse bile kara kış fonu için kaynak yaratılabilir” dedi.  

“Düşük gelirli vatandaşlarımızın belli oranlardaki elektrik tüketimleri düşük bir fiyattan faturalandırılmalıdır”

Elektrik faturasını denkleştiremediği için faturasını zamanında ödeyemeyen beş milyonun üzerinde abone bulunduğunu aktaran Akın, elektrik ve doğalgaz faturaları için sosyal tarife ya da kademeli sistemin uygulanması ve düşük gelirli yurttaşların belli oranlardaki elektrik tüketimlerinin düşük fiyattan faturalandırılması gerektiğini söyledi. Sosyal tarifeye geçilmesi, geliri belli bir miktarın altında olan abonelerin daha ucuz şekilde fiyatlandırılması ve düşük gelirlilerin kilovat saat üzerinden daha az ücretlendirilmesi anlamına geliyor. 

“İktidar isterse vatandaşı kollamayı da tercih ederek karakış fonu için kaynak yaratabilir”

Avrupa’da destek paketleri açıklandığını da hatırlatan Akın, ihtiyaç sahibi ailelere destek verilebileceğini de söyledi: “İktidar bugüne kadar en iyi bildiği politika olan zam yapmayı tercih etti. İktidar isterse vatandaşı kollamayı da tercih ederek karakış fonu için kaynak yaratabilir. Avrupa’da pek çok ülke vatandaşını korumak için art arda destek paketleri açıklıyor. Enerjide vergi indirimleri yapılıyor, ihtiyaç sahibi kişilere aylık destekler veriliyor.”  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.