Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Başkanı Bekir Ödemiş: “Ankara’nın turizmde hak ettiği payı almasını sağlayacağız”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Nihat Yeşil ve Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, Ankara Kalesi’nde bir araya gelerek Ankara’nın turizmden alması gereken payın artırılması konusunu değerlendirdi ve esnafın sorunlarını dinledi. Esnaf Doğan Metin, Kale’de en büyük yıkımı önceki belediye başkanı Melih Gökçek’in yarattığına dikkat çekerken, CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Ankara’nın turizmde hak ettiği payı alamadığını dile getirdi. ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş ise “Ankara, cumhuriyetin başkentidir, Ankara’nın çok önemli bir potansiyeli var bu potansiyel ile ilgili fiziki altyapıyı oluşturup çağdaş bir kent olmasını tüm olanakları seferber ederek sağlayacağız” dedi.

“Gelenler kendini çağdaş bir kentte hissetmeli”

Ankara’nın doğal, tarihsel ve kültürel olarak iyi bir potansiyeli olduğunu söyleyen Ödemiş, potansiyelin iyi kurgulanması ve fiziki altyapı oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Ödemiş  “Sadece bu eserlerin değil, gelenlerin kendini burada rahat hissedeceği çağdaş bir kentin taşıyacağı tüm olanakları burada oluşturmak için seferber olmak gerekiyor” dedi.

Ankara’nın cumhuriyetin başkenti olduğunu vurgulayan Ödemiş, “Bugün gittiğinizde Haymana’da Gavurkale Hitit kabartması dünyada eşine az rastlanan bir örnektir. Öbür taraftan Çayırhan’da Juliopolis Nekropolü kazısı devam ediyor, dünya arkeoloji literatürüne girmiş önemli bir eserdir. Kızılcahamam’da 2 bin 700 kilometrekarelik jeopark alanı dünyadaki en önemli jeoparklarındandır, dördüncü sıradadır “ diye konuştu.

“Mansur Yavaş’ın kararlı olmasının sebebi Beypazarı örneği”

Beypazarı’nın en önemli geçim kaynağının turizm olduğuna dikkat çeken Ödemiş şöyle konuştu: “Şimdi bir de buna inanmak lazım: Ankara’da turizm olur mu olmaz mı? Sayın Başkan Mansur Yavaş’ın kararlı olmasının bir tek nedeni var; o da Beypazarı’nda yaşamış olduğu bir örnek. Ben yıllar önce mühendisliğe Ayaş Tüneli’nde başladım, bir günümüz tatil olurdu ama aklımızın ucundan Beypazarı’na gitmek geçmezdi. Şimdi hafta sonu çoğumuzun Ankara dışından misafiri geldiğinde ‘Nereye gidelim?’ denilince akla Beypazarı geliyor.”

Ankara’yı kültür ve sanat açısından zenginleştirecek çalışmalar yapılıyor

Bir yandan turizm için altyapı çalışmaları sürerken bir yandan da yok olmaya yüz tutmuş değerleri ayağa kaldırmaya çalıştıklarını söyleyen Ödemiş, süren çalışmalara dair şu bilgileri verdi:

İç kalede restorasyon çalışmalarımız devam ediyor. Roma Tiyatrosu restorasyonu hızla devam ediyor. Arkeopark çalışmamız devam ediyor, oradaki dolmuşları kaldıracağız, onun çalışması devam ediyor. Dolmuşları kaldırdığımız kapalı durağın olduğu bin metrekarelik alan için Hacettepe Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Müzesi ile protokol imzaladık. Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ndeki eserlerin birebir replikası ile görme engelliler müzesi yapıyoruz. Hacı Bayram’da kapalı dolmuş duraklarındaki bin metrekareye Çağdaş Sanatlar Sergisi yapacağız ki ileride turizm potansiyeli geliştiği zaman sergilere ev sahipliği yapsın.”

Modern Çarşı’nın yandığı yere 13 bin metrekarelik kültür ve sanat merkezi yapılacak

Modern Çarşı’nın yandığı yere ilişkin yarışma programının neticelendiği bilgisini veren Ödemiş alana 13 bin metrekarelik kültür ve sanat merkezi yapılacağını açıkladı. Yeni çalışmalar sürerken, bir yandan da restorasyonun sürdüğünü dile getiren Ödemiş, “Cumhuriyet dönemi yapılarının yenileme çalışmalarına başlıyoruz. Anafartalar, Posta Caddesi gibi Ankara’nın ticari hayatında önemi ve tarihi kimliğinde yeri olan caddeleri sağlıklılaştırma projelerini bitirdik, onların uygulama ihalelerini yapıyoruz” diye konuştu.

“Ankara Kalesi gece bile gezilebilen bir yer olmalı”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Nihat Yeşil ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş’e, esnafın yaşadığı sorunları anlatan kale esnafı Doğan Metin, Ankara Kalesi’ne zarar verildiğini de şu sözlerle anlattı: “Melih Gökçek Ankara Kalesi’ne en büyük darbeyi vuran kişi oldu. Beş yıl Kale’nin projesi ile oynadı, buralar kapandı. Öncesinde 12 restoran vardı, çoğu kapatmak zorunda kaldı. Her gelen bürokrat ‘Ankara’yı turizm şehri yapacağız’ diyor. Ankara’ya gelen turist sadece müzeyi geziyor, sonra Kapadokya’ya gidiyor.” Metin, turistin Ankara’da konaklayabilmesi için gereken koşulların sağlanması gerektiğini söyledi ve ekledi: “Ankara Kalesi gece de gezilebilen bir yer olmalı.”

Ankara’nın hak ettiği payı alamadığı rakamlardan belli”

Ankara’nın turizmde hak ettiği payı alamadığına ilişkin Meclis’e sunduğu önergeyi hatırlatan CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, “Ankara’nın turizmde hak ettiği payı alamadığı, turizm bakanının açıkladığı turist rakamlarından belli oluyor” dedi. Bunun bir diyalog meselesi olduğuna dikkat çeken Yeşil, “Sayın Ödemiş, ‘Ankara’nın turizm master planı yok’ dedi, bırakın turizm master planını Ankara’nın normal master planı bile yok. Kısa vadeli beş yıllık 10 yıllık planlar ile yapılmış bir kent. Dünya kentlerinde böyle bir kent olgusu olması mümkün değil” diye konuştu.

“Anadolu erenlerinin erdemli duruşu ve hoşgörüsü Ankara’da yaşatılmalı”

Ankara’da birinci derecede SİT alanı ilan edilen bölgelerin bile bir gecede alınan kararlarla tarumar edildiğine dikkat çeken Yeşil, bürokratların hobileri ve menfaatleri için kenti yok ettiğini söyledi. Yeşil sözlerini şöyle sürdürdü:  “Ankara başkent olma özelliğinden ötürü Türkiye Cumhuriyeti’nin simgesidir. Hak ettiği payı ve dünya kentleri içerisinde yer alabilmesi lazım. Bugün komşusunu boğazlayan bağnaz bir siyasal anlayışla karşı karşıyayız Anadolu erenlerinin erdemli duruşu ve hoşgörüsü Ankara’da yaşatılmalı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.