Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hatay Valisi daha önce şehirde on kere sahnelenen “Karahindiba” oyununu gösterime saatler kala yasakladı – “Vali, oyunda geçen ‘testis’ kelimesini müstehcen bulduğu için oyunu iptal etti”

Hatay-Antakya’da 27 Ekim 2021’de Meclis Kültür Merkezi’nde sahnelenecek “Karahindiba” oyunu, gösterime dört  saat kala Hatay Valiliği tarafından “Uygun görülmemiştir” denilerek iptal edildi. Sertaç Demir tarafından Sinan Sülün’ün “Karahindiba” kitabından uyarlanan oyun 2014 yılından beri Türkiye’nin farklı noktalarında sahneleniyor. Bir ay önce şehirde oyunu oynadıklarını hatırlatıp, valinin metindeki “testis” kelimesini gerekçe göstererek oyunu yasakladığını iddia eden Sertaç Demir, kararı Medyascope’a değerlendirdi. 

Sertaç Demir’in Sinan Sülün‘ün kitabından uyarladığı tek kişilik tiyatro oyunu “Karahindiba” 24 Ekim 2014’ten beri Türkiye’nin farklı noktalarında sahneleniyor. Yönetmenliğini Cevdet Bayram’ın üstlendiği oyun, hayali yazar olmak olan Adnan Çubuk’un işsizlik kıskacındaki yaşam mücadelesini anlatıyor. 

Oyunun 2014’ten beri Türkiye’nin birçok yerinde en az 50 kere sahnelendiğini, Hatay’ ve ilçelerinde 10 kere oynadıklarını belirten tiyatro oyuncusu Sertaç Demir, “Oyunu Arsuz, İskenderun, Antakya ve Samandağ’da oynadık. Geçen ay, 25 Eylül’de oynadık en son. Bugüne  kadar hiçbir şekilde engelleme, yasaklamayla karşılaşmadık, müstehcenlik, toplumsal ahlaka aykırılık gibi hiçbir dönüt almadık. Biz, OHAL döneminde 2018 yılında, bugün oynamamıza izin verilmeyen salonda bu oyunu oynadık” dedi. 

“Valinin, oyunda geçen ‘testis’ kelimesinin toplumsal ahlaka aykırı olduğunu söylediğini duydum”

6 Ekim’de oyun için başvuru dilekçesi verdiklerini ve başvurudan 21 gün sonra 27 Ekim’de oyuna dört saat kala valilikten “uygun görülmemiştir” yanıtı aldıklarını söyleyen Demir, “Oyunun neden uygun bulunmadığını öğrenmek için vali danışmanını aradım. Danışman bir yandan vali ile konuşuyordu ve ben kendisinin, oyunda ‘testis’ kelimesi geçtiğini ve bunu müstehcen, toplumsal ahlaka aykırı olduğunu söylediğini duydum” diye ekledi.

Testis kelimesinin Türk Dil Kurumu’nun (TDK) sözlüğünde yer aldığını, nasıl bir müstehcenlik barındırdığını anlamakta zorlandığını dile getiren Demir, “Defalarca oynandı bu oyun, yıllardır sorun olmuyor da şimdi mi oldu? Testis kelimesi bilimsel bir kelime. TDK’nın sözlüğünde bilimsel bir terim olarak yer alıyor. Bu kelimenin nesinden gocundular? ” diye konuştu.  

“Kabul edilebilir bir açıklama yapılmalı, aklımız yasak kararını almıyor”

Bir ay önce oynadıkları oyunun neden engellendiği ile ilgili açıklama beklediklerini belirten Demir, “Kabul edilebilir ve elle tutulabilir bir açıklama yapılmalı. Aklımız bu yasak kararını almıyor. ‘Milli Eğitim Bakanlığı’nın yazdığı yazılara istinaden’ diyorlar cevapta ama istinaden diye belirttikleri belgeyi paylaşmamışlar. Buralar karar verici makamlar değil, sadece görüş sorulabilir. Kaldı ki burada başka bir sorun da var, yetişkin oyunlarının Milli Eğitim’e sorulma prosedürü yok. Yetişkin oyunu için Milli Eğitim’den olur yazısı istemek bize yapılan başka bir haksızlık” dedi. 

Oyuna dört saat kala iptal edilmesinin kendilerini zor durumda bıraktığını dile getiren Demir, “Çok zor durumda kaldık, nerden baksanız 300-350 kişilik bir organizasyondan bahsediyoruz. Kararı bize 15.30’da tebliğ ettiler düşünün” diye konuştu. 

Engellemeleri kabul etmediklerini anlatan Demir, şöyle devam etti: “Antakya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce yazılan görüş yazısını Bilgi Edinme Kanunu kapsamında talep edeceğiz. Bunlar gizli yazışmalar değil, görmek istiyoruz. Net bir cevap istiyoruz. ‘Uygun görülmemiştir’ cevabını kabul etmiyoruz.” 

Konu hakkında bilgi almak için aradığımız Hatay Valiliği’ne ulaşamadık. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.