Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gökkuşağı Bülteni (91): SPoD’dan Osman ile “Mesafesiz Sohbetler”

Gökkuşağı Bülteni’nde bu hafta, Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği’nden (SPoD) Osman ile “Mesafesiz Sohbetler”i konuştuk.

Editör: Gamze Elvan / Prodüktör: Özgün Can Özgül

Reji: Meryem Melek Köse, Özge Elvan

Mart ayında Emre Bozkurt isimli erkeğin kezzapla saldırdığı trans kadın Asya’yı hatırlarsınız. Biz de ekranlarımıza taşımıştık, Asya’nın iki gözünde de görme kaybı var. Asya’nın davasından karar çıktı. Mahkeme heyeti Emre Bozkurt’a, “kasten yaralama” suçundan verilen 11 yıl hapis cezasını altı yıla indirdi.

Larin Kayataş’ın adalet mücadelesi

Trans kadın doktor Larin Kayataş’ın “genel ahlak” gerekçe gösterilerek doktorluktan men edilmesine hepimiz şahit olmuştuk. Kayataş geçen yıl yine aynı gerekçeyle üç ay uzaklaştırma cezası almıştı. Bu cezanın iptali için mahkemeye başvuran Kayataş, davayı kazandı. Kayataş, karara ilişkin “Umarım şimdiki davadan da aynı sonucu alırım” dedi. 

Melih Bulu gideli aylar oldu ama Boğaziçi Üniversitesi’nde değişen bir şey yok. Son olarak Sinema Kulübü ve Davranış Bilimleri Kulübü’nün düzenlemek istediği etkinlikler yasaklandı. Gerekçe, okuldan uzaklaştırılan Can Candan ve Feyzi Elçin’in de bu etkinliklere katılacak olmasıydı.

Tayvan Onur Yürüyüşü

Her yıl ekim ayının son haftasında Tayvan Gökkuşağı Sivil Eylem Örgütü, ülkenin başkenti Taipei’de Onur Yürüyüşü düzenliyor. Bu yıl, koronavirüs salgını nedeniyle yürüyüş sokaklarda, meydanlarda, caddelerde yapılamadı, sosyal mecralara taşındı.

Dolaptan çıkan erkek futbolcu

“Futbolcuyum ve eşcinselim.” Avustralya’nın önde gelen kulüplerinden Adelaide United’da forma giyen Josh Cavallo, eşcinsel olduğunu kamuoyuna bu sözler ile duyurdu. Cavallo’nun bu açıklaması, eşcinselliğin halen tabu olduğu erkek futbolunda nasıl yankı bulacak, başka sporculara da cesaret verecek mi? Göreceğiz.

Brezilyalı voleybolcu Mauricio Souza’nın homofobik paylaşımı ülkeyi karıştırdı

Avustralya’da Cavallo’nun eşcinselliğini açıklaması desteklenirken Brezilya’da durum hiç de parlak değil. Brezilya voleybolunun en önemli isimlerinden Mauricio Souza, geçen günlerde sosyal medya hesabından homofobik bir paylaşımda bulundu. Souza’nın paylaşımının ardından kulübü Minas Tenis Clube, oyuncunun sözleşmesini feshetti. Ancak Brezilya Voleybol Milli Takımı’ndan, süresiz kadro dışı bırakılan Souza’ya destek mesajları yağıyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.