Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kaset skandalının ardından Ersan Saner adaylıktan çekilmişti: KKTC’de Ulusal Birlik Partisi’nin yeni başkanı Faiz Sucuoğlu oldu

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti‘nde (KKTC) düzenlenen Ulusal Birlik Partisi (UBP) 22. Olağan Kurultayı’nda, Dr. Faiz Sucuoğlu partini yeni genel başkanı seçildi. 30-31 Ekim tarihlerinde Lefkoşa‘daki Atatürk Spor Salonu‘nda yapılan kurultayda Sucuoğlu, oyların yüzde 60,7’sini alarak partinin yeni genel başkanı oldu.

İki gün süren kurultayda 8 bin 727 üye oy kullandı. Sucuoğlu oyların 5 bin 295’ini alırken, diğer adaylar Hasan Taçoy 2 bin 849 ve Zorlu Töre 468 oy aldı. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar‘ın hükümeti kurma görevini Sucuoğlu’na vermesi bekleniyor.

“Gemi batarsa hepimiz kaybederiz”

Kurultayın ardından açıklamalarda bulunan Faiz Sucuoğlu, UBP’ye yakışan bir demokrasi örneği gösterdiklerini belirtti ve UBP’nin tek başına iktidara geleceğini vurguladı. Kendisiyle birlikte yarışan diğer iki arkadaşına da teşekkür eden Sucuoğlu, “İki arkadaşıma da canı gönülden teşekkür ediyorum. Hepimiz aynı gemideyiz. Gemi batarsa hepimiz kaybederiz. Biz gemiyi batırmayacağız, hep birlikte devam edeceğiz” dedi.

Faiz Sucuoğlu

Erken seçim çağrısı

UBP’nin tek başına iktidara geleceğine ve parti içinde küslük yaşanmayacağına inandığını söyleyen Sucuoğlu, “Küslük olmayacak, kutuplaşma olmayacak, birlik ve bütünlük içinde erken seçime doğru yürüyeceğiz. İktidarı tek başına UBP’ye kazandıracağız” dedi.

Açıklamasında Kıbrıs sorununun çözümüne de değinen Sucuoğlu, “KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın tezine destek vereceğiz” diye konuştu.

Kurultaya Binali Yıldırım da katıldı

UBP Kurultayı’na AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım da katıldı. Yıldırım kurultaydaki konuşmasında Ersan Saner’e seslenerek, “Sayın Başbakan bunlar elbette geçecektir. Asıl olan ulusal birliğimizdir, siyasi şantajlara boyun eğmeyin” dedi. Yıldırım’ın, kurultayda yarışan adaylardan Hasan Taçoy ile yakın dost olması Kıbrıs basınında geniş bir şekilde yer almıştı.

Kurultaya Binali Yıldırım da katıldı.

Kaset skandalının ortaya çıkmasıyla Ersan Saner adaylıktan çekilmişti

UBP’de genel başkanlık için dört aday yarışıyordu: Ersan Saner, Hasan Taçoy, Faiz Sucuoğlu ve Zorlu Töre. Fakat Saner, hakkında çıkan kaset skandalının ardından adaylıktan çekildiğini duyurmuştu.

Saner açıklamasında, “Başbakan olarak çaba gösterirken diğer taraftan UBP Genel Başkanlığı için kazanma şansı en yüksek aday konumuna geldiğim kuşkusuzdur. Ancak belli ki, hal böyleyken, UBP Kurultayı’na yaklaşık 10 gün kala birileri kaybetme telaşı içinde beni bir komplo ile yarış dışı bırakmayı amaçlamıştır” ifadelerini kullanmıştı.

Saner, video kaset soruşturmasında süreci yakından takip ettiğini belirtmiş ve kendisine kurulan komplonun merkezinde partideki genel başkan adayı Faiz Sucuoğlu olduğunu ileri sürmüştü.

Hükümet istifa etmişti

Başbakan Saner, 13 Ekim’de UBP, Demokrat Parti (DP) ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP) koalisyonunun istifasını Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a sunmuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.