Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

KKTC’de hükümet düştü: Başbakan Ersan Saner istifa etti

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersan Saner, başbakanlık görevinden istifa etti. Saner yazılı açıklamasında, Ulusal Birlik Partisi (UBP), Demokrat Parti (DP) ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP) koalisyon hükümetinin istifa ettiğini duyurdu.

Kıbrıs Postası gazetesinin haberine göre Başbakan Saner, bu sabah saatlerinde Cumhurbaşkanı Ersin Tatar‘a hükümetin istifasını sundu.

Ersan Saner ve Ersin Tatar

“Salgınla mücadelede dünyanın en iyi beş ülkesinden biriyiz”

Açıklamasında üçlü koalisyonun koronavirüs salgınının tırmanışa geçtiği ve Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ve Halkın Partisi’nin (HP) de hükümet etme sorumluluğundan kaçmasından ötürü kurulduğunu belirterek başlayan Saner, “8 Aralık 2020’de koalisyon protokolü imzalanır, 19 Aralık 2020’de Cumhuriyet Meclisi’nden güvenoyu alırken de belirttiğim üzere hükümetimizin en temel amacı salgının ve onun getirdiği ekonomik sıkıntıların en az sıkıntı ile atlatılmasıydı. Biz, bizlere dışarıdan ve içeriden yaşatılan tüm sorunlara rağmen bu iki konuda başarılı olduk. Salgın ile mücadelede dünyanın en iyi beş ülkesinden biriyiz” dedi.

“KKTC Meclisi’nin toplanmasında ‘nisap sorunu’ yaşıyoruz”

Türkiye ile imzalanılan İktisadi ve Mali İşbirliği Protokolü ile KKTC ekonomisindeki sorunların aşılması ve yeni bir kalkınma sürecine girilmesi adımlarının atıldığını belirten Saner, KKTC Cumhuriyet Meclisi’nin toplanmasında “nisap sorunu” yaşadıklarını belirtti. Bu durumun karar alma sürecini ve yasa çalışmalarını engellediğini vurgulayan Saner, “Son olarak erken seçim tarihinin belirlenmesi için iyi niyetle yaptığımız önerinin de reddedilmesi göstermiştir ki bu Meclis’in çalışması için muhataplarımızdan gereken anlayış ve desteği göremeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Koalisyon ortağı iki partinin içinde yaşanan sorunlar var”

Koalisyon hükümetindeki diğer partilerin içinde de yaşanan birtakım sorunlar olduğunu dile getiren Saner, “Meclis’te yaşanan nisap sorunu, hükümet ortağı iki partide yaşanan gelişmeler ve hükümet içinde ortaya çıkan bazı sorunlar istifayı gündemime almama neden oldu” dedi.

“Bundan sonrası sayın cumhurbaşkanımızın takdirine kalmıştır”

Saner açıklamasında, uzlaşmacı ve demokrat kimliğiyle, hükümetinin devleti, ülkesi ve halkı için başarılı olması, herhangi bir şaibeye adının karışmaması ve herkesin kucaklanması için elinden gelen her şeyi yaptığını aktardı: “Bana yapılan tüm haksızlıklara, komplolara, engelleme girişimlerine karşın elimden gelen her şeyi yaptım. Bundan sonrası sayın cumhurbaşkanımızın, meclisimizin, parlamentomuzun ve halkımızın takdirine kalmıştır.”

Saner, açıklamasını şöyle sonlandırdı:

“8 Aralık’tan bu yana benimle birlikte bu ülkeye  hizmet etmek için katkı sağlayan herkese, büyük destek ve anlayışını gördüğüm anavatan Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay ve diğer Türkiye Cumhuriyeti bakanlarına teşekkürlerimi ifade eder, saygılarımı sunarım.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.