Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanı Biden, COP26’ya katılmayan Rusya ve Çin devlet başkanlarını eleştirdi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, 26. Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP26) katılamayan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i eleştirdi. Biden, Çin’in arkasını dönüp gittiğini ve bunun Rusya için de geçerli olduğunu söyledi.

İskoçya’nın en büyük şehri Glasgow’da düzenlenen 26. Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı’na 120’den fazla ülkenin lideri katıldı. Ülkeler, 2030 yılına kadar sera gazı salımının büyük ölçüde azaltılması ve aynı ormansızlaşmayı sona erdirme taahhütlerinde bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden, dün gece (2 Kasım) gazetecilere açıklamalarda bulundu. Biden, iklimin devasa bir sorun olduğunu ve Çin’in arkasını dönüp gittiğini ve bunun Rusya için de geçerli olduğunu belirtti.

Gazetecilerin Çin, Rusya ve Suudi Arabistan da dahil olmak üzere diğer ülkelerin bugüne kadar görüşmelerde oynadığı rolü sorması üzerine Biden, “Çin’in bir dünya lideri olarak dünyada yeni bir rol iddia etmeye çalışması…Buraya gelmeyerek… Yapmayın!” dedi ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in Glasgow’a gelmemesinin büyük bir hata olduğunu belirtti.

Aynı şeyin Rusya için de geçerli olduğunun altını çizen Biden, “Rusya Devlet Başkanı bu konuda ağzını açmıyor” dedi.

Çin, karbon emisyonlarında dünyada ilk sırada. Çin’in ardından ikinci sırada ABD gelirken Rusya ise Avrupa Birliği (AB) ve Hindistan’dan sonra beşinci sırada.

Hem Çin hem de Rusya ormansızlaşmayı tersine çevirme taahhüdünün imzacıları.

Kremlin’in açıklamamsına göre Biden’ın konuşmasından önce COP26 zirvesinde orman yönetimiyle ilgili çevrimiçi bir toplantıda konuşan Putin, Rusya’nın ormanlık alanları korumak için en güçlü önlemleri aldığını söyledi.

Şi ve Putin neden zirvede yok?

Koronavirüs salgınının başından bu yana Çin sınırları dışında hiçbir toplantıya katılmayan Çin lideri Şi, COP26’ya da katılmadı. Şi’nin bu önemli zirveye katılmama nedeninin bir politik arka planı bulunmuyor. Aksine Çin lideri, geçtiğimiz aylarda Çin’in iklim değişikliği konusunda atmayı planladığı adımlara dair önemli açıklamalarda bulunmuştu.

Şi, eylül ayındaki BM Genel Kurulu konuşmasında iklim değişikliğiyle mücadele taahhütlerine ek olarak Çin’in yurtdışında yeni kömür yakıtlı enerji projeleri inşa etmeyeceğini söylemişti.

Çin lideri Şi ayrıca, “Çin, yeşil ve düşük karbonlu enerjinin geliştirilmesinde diğer gelişmekte olan ülkelere desteği artıracak ve yurtdışında yeni kömür yakıtlı enerji projeleri inşa etmeyecek” diye konuşmuştu.

Çin’in böyle bir adım atmasının temel nedeninin Paris İklim Anlaşması’ndaki hedeflere ulaşabilme ihtimali olduğu düşünülüyor.

Öte yandan, Rusya lideri Putin’in zirveye katılmamasıyla ilgili olarak Kremlin’den herhangi bir açıklamada bulunulmadı ancak Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, iklim değişikliğinin Rusya’nın önemli öncelikleri arasında yer aldığını söyledi.

Putin’in zirveye katılmamasının en görünür nedeni koronavirüs koşulları. Ancak Rusya liderinin COP26’ya katılmama kararının iklim değişikliği ile ilgili çok önemli konuların müzakere edileceği zirveye vurulmuş bir darbe olduğu değerlendirmesi yapılıyor.

Kaynak: BBC

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.