Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tesla, yazılım hatası nedeniyle 12 bin aracı toplayacağını duyurdu

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Karayolu Güvenliği İdaresi’nin (NHTSA) salı günü 2017’den bu yana satılan 12 bin Tesla aracında yazılımsal bir sorun olduğunu açıkladı. Bu açıklamanın ardından şirket, sözü geçen araçların toplanacağını duyurdu. Bu sorun, iletişim hatasına neden olarak yanlış çarpışma uyarısına veya otomatik acil durum fren sisteminin beklenmedik şekilde etkinleştirilmesine neden olabiliyor.

Kaliforniya merkezli otomobil üreticisi Tesla, 11 bin 704 adet Tesla Model S, X, 3 ve Y araçlarının toplatılmasını istedi. 23 Ekim’de yayınlanan sınırlı erken erişim sürümü 10.3 Tam Kendi Kendini Sürüş (FSD) beta güncellemesini alan araçlara toplanacakları bilgisini iletti.

FSD, bazı sürüş görevlerini yerine getiren gelişmiş bir sürücü yardım sistemi. Tesla, FSD’nin araçları tam otonom hale getirmediğini söylüyor.

Elon Musk

NHTSA, Tesla’nın “otomatik acil fren sisteminin yanlışlıkla etkinleştirildiğine dair raporlar aldıktan sonra FSD 10.03’ü kaldırdığını” ve ardından “yazılımı güncellediğini ve etkilenen araçlara FSD 10.3.1 sürümünü yayımladığını” söyledi.

NHTSA, “herhangi bir güvenlik kusurunun derhal bilinmesi ve ele alınmasını sağlamak için Tesla ile görüşmelerine devam edeceğini” bildirdi.

Piyasadan çekme, NHTSA’nın Tesla’ya sorusunun ardından geldi

Olay, NHTSA’nın geçen ay Tesla’ya araçlarının acil durum araçlarını algılama yeteneklerini geliştirmek için Otopilot sürücü destek sisteminde yapılan yazılım güncellemelerini ele almak için neden bir geri çağırma yayınlamadığını sormasının ardından geldi.

Tesla, sorunun “diğer araçlar çevrede mevcutken negatif nesne hızı algılamaları” üretebilecek bir soruna yol açan iki yerleşik çip arasındaki bir yazılım iletişiminin kesilmesinden kaynaklandığını açıkladı.

Yazılımsal sorun kazaya neden olabilirdi

Sürüş sırasında otomatik acil fren sistemi beklenmedik bir şekilde devreye girerse bunun arkadaki aracın Tesla araçla çarpışma riskini arttırabileceğini ancak mevcut sorunla ilgili herhangi bir çarpışma veya yaralanmanın henüz kaydedilmediği de belirtildi.

24 Ekim raporlarının ardından Tesla, Henüz güncellemeyi almamış araçlarda FSD güncellemesini iptal ettiğini ve etkilenen araçlarda önden çarpışma uyarıları (FCW) ve otomatik acil durum frenini (AEB) devre dışı bıraktığını söyledi.

Tesla, yeni güncellemeyle sorunun çözüldüğünü bildirdi

Tesla CEO’su Elon Musk, FSD konusunda paylaşımlarda bulundu. Musk, “10.3 ile ilgili bazı sorunları görülüyor, bu nedenle geçici olarak 10.2’ye geri dönüyoruz. Lütfen beta sürecinde bu tür şeyler olmasının beklendiğini not alın” dedi ve ertesi gün “10.3.1 güncellemesi çıktı” diye ekledi.

25 Ekim’de Tesla, kablosuz yazılım güncellemesini dağıtmaya başladı ve güncellemeye sahip araçlarda FCW ve AEB özelliklerini yeniden etkinleştirdi. Tesla, 29 Ekim itibariyle, araçların yüzde 99,8’inden fazlasının -yani 17 tanesi hariç- yeni güncellemeyi aldığını ve başka bir işlem yapılmasına gerek olmadığını söyledi.

Kaynak: CNBC

Derleyen: Ayhan Eren

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.