Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Zoonotik hastalıklar ve insanın rolü – Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz ile söyleşi

Halk sağlığının korunması ve geliştirilmesine yönelik politikaların oluşturulabilmesi için farklı bilim dallarının ve meslek gruplarının ortak çatı altında çalışmalarını öngören yaklaşım, “Tek Sağlık” olarak adlandırılıyor. Tek Sağlık Komisyonu, Tek Sağlık Platformu ve Tek Sağlık Girişim Ekibi, bu yaklaşıma duyulan ihtiyaca ve insan, hayvan, çevre ilişkileri bağlamında gelişen sağlık tehditlerine dikkat çekmek için, 2016 yılında 3 Kasım’ı, “Dünya Tek Sağlık Günü” olarak belirledi. Sağlık Bakanlığı’na bağlı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, 3 Kasım Dünya Tek Sağlık Günü dolayısıyla bulunduğu paylaşımda, dünya üzerinde insanlarda ortaya çıkan bulaşıcı hastalıkların yüzde 75’inden fazlasının zoonotik kökenli olduğu belirtildi.

Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, “zoonotik hastalık nedir, bu hastalıkların ortaya çıkmasında insanın rolü nedir?”, “Sorun, bireylerin doğa üzerinde yarattığı etki üzerinden mi yoksa devletlerin ve onu temsil eden kurumların politikaları üzerinden mi değerlendirilmeli?” sorularını Medyascope yayınında yanıtladı.

Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, “Zoonotik hastalıkların artışında doğayı ya da hayvanların kendisini değil, insani etkinlikleri baş şüpheli olarak düşünmeliyiz” dedi.

Halk sağlığının korunması için disiplinlerarası çalışmalar yapılması gerektiğine dikkat çeken Yavuz, “İklim krizini gözeten politikalar üretilmediği sürece çok daha tehlikeli zoonotik hastalıklarla karşılaşacağız, belki de yeni salgınlarla daha sık yüz yüze geleceğiz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.