Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski MİT mensupları Enver Altaylı ve Mehmet Barıner’in yargılandığı “FETÖ davası”nda karar: “Casusluk” ve “FETÖ” üyeliği suçlarından Altaylı’ya 23 yıl 4 ay, Barıner’e 21 yıl 3 ay hapis cezası verildi

Eski Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensupları Enver Altaylı ve Mehmet Barıner’in yargılandığı “FETÖ davası”nda karar bugün (8 Kasım) açıklandı. Enver Altaylı’ya “askeri ve siyasi casusluk” suçundan 13 yıl dört ay, “FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyeliği” suçundan 10 yıl olmak üzere toplam 23 yıl dört ay, diğer tutuklu sanık Mehmet Barıner’e ise casusluk suçundan 12 yıl altı ay ve “FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyeliği” suçundan sekiz yıl dokuz ay olmak üzere toplam 21 yıl üç ay hapis cezası verildi. Sanıkların hükmen tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. 

49 celse sürdü

Toplam 49 celse süren en geniş kapsamlı “FETÖ/PDY” davalarından biri bugün sonuçlandı. Ocak 2020’de Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi‘nde görülmeye başlanan davada tutuklu yargılanan iki sanığa toplam 44 yıl 7 ay hapis cezası verildi. Tutuksuz sanık Seda Chamatzoglou ise hakkındaki suçlamalardan beraat etti. Medyascope’un konuştuğu sanık avukatları karara itiraz edeceklerini söyledi. 

Mahkeme başkanı: “Karardan sonra lütfen taşkınlık olmasın”

Duruşma salonunda bazı sanık yakınları ve gazeteciler yer aldı. Duruşma başladıktan sonra mahkeme başkanı kısa bir konuşma yaptı ve “Aldığımız karar savcının mütalaası ile kısmen uyumlu, kısmen değil. Karardan sonra lütfen taşkınlık olmasın” dedi. Karar açıklandıktan sonra bazı sanık yakınları fenalaştı. Kararın açıklanmasının hemen ardından mahkeme salonu hızlıca boşaltıldı.

Enver Altaylı: “Aldığınız karar siyasi konjonktürün gereği”

Duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılan sanık Enver Altaylı, “Aldığınız karar siyasi konjonktürün gereği. Sizden tek bir ricam var. Beni damadım ile aynı yere koyun” dedi. Altaylı’nın damadı Metin Can Yılmaz ise ilk aşamada bu davada yargılanırken daha sonra dosyası ayrılmıştı. Yılmaz hakkındaki hüküm de cuma günü (5 Kasım) verilmişti. “Silahlı terör örgütüne üyelikten” 12 yıl hapis cezasına çarptırılan Yılmaz, “siyasi ve askeri casusluk” suçundan ise beraat etmişti. 

Cezalarda hem artırım hem indirim yapıldı

Enver Altaylı’ya yapılan suçlamalardan biri “silahlı terör örgütü kurma ve yönetme” suçuydu. Ancak mahkeme sanığın işlediği suçun “örgüt üyeliği” kapsamında kaldığını belirterek bu suçlama nedeniyle ayrıca ceza vermedi. Altaylı’ya Türk Ceza Kanunu’nun 328/1 maddesi gereğince “siyasi ve askeri casusluk suçu” nedeniyle 16 yıl hapis cezası verilirken sanığın duruşmalardaki iyi hali ve sabıkasız geçmişi nedeniyle cezada 1/6 oranında indirim yapılarak hapis cezası 13 yıl dört aya indirildi.

Altaylı’ya FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyeliği suçu nedeniyle sekiz yıl hapis cezası verilirken 3713 sayılı “Terörle Mücadele Kanunu”nun 5/1 maddesi uyarınca hapis cezası yarı yarıya artırılarak 12 yıla yükseltildi. Bir önceki suçta olduğu gibi yine sanığın duruşmalardaki iyi hali ve sabıkasız geçmişi nedeniyle cezada 1/6 oranında indirim yapılarak 10 yıl hapis cezası verildi.

Mehmet Barıner’e ise 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 328/1 maddesi gereğince “siyasi ve askeri casusluk suçu” nedeniyle 15 yıl hapis cezası verilirken bu ceza, sanığın duruşmalardaki iyi hali ve sabıkasız geçmişi nedeniyle cezada 1/6 oranında indirim yapılarak 12 yıl altı aya indirildi. 

Barıner’e TCK’nın 314/2 maddesi gereğince FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olma suçundan yedi yıl hapis cezası verildikten sonra 3713 sayılı kanunun 5/1 maddesi uyarınca ceza 10 yıla yükseltildi. Ancak yine sanığın duruşmalardaki iyi hali ve sabıkasız geçmişi nedeniyle cezada 1/6 oranında indirim yapıldı ve bu suçtan aldığı hapis cezası sekiz yıl dokuz aya düşürüldü. Kararda sanığın kaçma şüphesinin devam ettiği ve bu yüzden adli kontrol uygulamasının yetersiz kalacağı da belirtildi. 

Savcı iki tutuklu sanık için toplam 77 yıl 6 ay hapis cezası istemişti

Savcı, 21 Şubat 2021’deki duruşmada esasa ilişkin mütalaasını açıklamış, “terör örgütü yöneticiliği”, “siyasi ve askeri casusluk” ve “silahlı terör örgütü üyeliği” suçlamalarıyla yargılanan Enver Altaylı için 30 yıldan 42 yıl altı aya kadar, “silahlı terör örgütü üyeliği” ve “siyasi ve askeri casusluk” suçlarından yargılanan diğer tutuklu sanık Mehmet Barıner hakkında ise 22 yıl altı aydan 35 yıla kadar hapis cezası istemişti. 

Hazineye 38 bin TL’den fazla gelir kaydı

Sanık Enver Altaylı’dan el konulan dijital materyallerden elde edilen İngilizce metinlerin çevirisini yapan bilirkişi ücreti 30 bin 780 Türk Lirası (TL) olarak belirlendi. Diğer masraflarla birlikte yargılama giderlerinin sanık Altaylı’dan tahsili ile 37 bin 646 TL Hazine’ye gelir olarak kaydedildi. Diğer sanık Mehmet Barıner’in yargılama giderinin sanıktan tahsili ile de 782 TL Hazine’ye gelir olarak aktarıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.