Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Yeni” Japonya’nın ilk hafıza mekânlarından biri: Nagakin Kapsül Kulesi kaderine terk edildi, yıkılma tehlikesiyle karşıya

Japonya’nın başkenti Tokyo’da 1972 yılında 30 günde inşa edilen Nakagin Kapsül Kulesi, ülkenin savaş sonrası ekonomik ve kültürel canlanışının fiziksel ifadesi olarak bilinen “metabolizma mimari hareketinin” ilk örneğiydi. Japon mimar Kisho Kurokawa tarafından tasarlanan bina, her biri bir apartman dairesi 140 kapsülden oluşuyor. Kapsüllerin yalnızca 30’u kullanılırken diğer kısımları çürümeye terk edilmiş durumda. Kulenin geriye kalan sakinleri ise binanın yıkılacağını düşünüyor.

The Guardian’ın haberine göre, Japonya’nın başkenti Tokyo’da 1972 yılında inşa edilen Nakagin Kapsül Kulesi yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Ünlü Japon mimar Kisho Kurokawa tarafından, 140 adet kapsül apartman dairesi olarak tasarlanan binanın, günümüzde yalnızca 30 dairesi kullanılıyor. Kule ayrıca, pas ve beton parçalarının yola düşmesini önlemek için bir ağla kaplanacak kadar eskimiş durumda.

Kule, geçmişte dünyanın dört bir yanından büyük ilgi toplamıştı

Geçmişte, dünyanın dört bir yanından büyük bir ilgi toplayan yapı, ışıltılı cam binaların hâkim olduğu Ginza Mahallesi’nde bulunuyor ve oradaki yapılardan farklı olarak asimetrik bir kutu yığını görüntüsü veriyor. Bina, her biri apartman dairesi olarak kullanılmak üzere tasarlanan 140 kapsülden oluşuyor. Binanın tasarım amacı ise şehrin göbeğinde, banliyöde yaşayan ancak iş nedeniyle hafta içi seyahat etmek istemeyen kişilere bir alternatif sunmak.

Binanın, 10 metrekarelik alana sahip her bir kapsülünde küçük bir banyo, bir Sony Trinitron TV, eski tip makaralı teyp, çevirmeli telefon ve geniş dairesel bir pencere yer alıyor. 2007 yılında ölen mimar Kurokawa, metabolizma mimariye uygun olarak, kapsüllerin 25 yılda bir çıkarılmasını ve değiştirilmesini amaçlamıştı. Bu şekilde bina, bir metabolizma gibi yenilenebilecekti.

Binanın 2022 baharında yıkılabileceği düşünülüyor

Binanın 140 dairesinden yalnızca 30’u kullanılıyor. Kulenin geriye kalan birkaç sakini, binanın 2022 baharında yıkılabileceğine dair haberler aldıklarını söyledi. Nakagin Kapsül Kulesi Bina Koruma ve Yenileme Projesi Temsilcisi Tatsuyuki Maeda, binanın şu anki haliyle korumanın imkansız olduğunu ancak değişikliklerde tekrar şehre kazandırılması gerektiğini belirtti.

“Nakagin yalnızca bir ev ve iş yeri değil, aynı zamanda yaratıcılık ve yenilikçilik için bir ilham kaynağı”

Maeda, on yıl önce 13 katlı binanın bazı odalarını kiralamaya başlamış ve binayı korumak adına para toplamak için buraya rehberli turlar düzenlemeye başlamıştı. Maeda, kapsüllerin bir şekilde hayatta tutulması gerektiğini ve metabolizma fikrinin canlı kalmasını istiyor: “Burası sadece insanların yaşadığı ve çalıştığı bir yer değil. İnsanlara yaratıcı ve yenilikçi olmaları için ilham veriyor.

Öte yandan, kapsülleri çıkarma ve değiştirme fikri, yüksek maliyet, lojistik zorluklar ve binadaki asbest endişesi nedeniyle suya düşmüş gibi görünüyor. 10 yıldan uzun süredir sıcak suyun akmadığı ve Japonya’nın katı depreme dayanıklılık yönetmeliklerini karşılayamayan yapının yıkılması sürpriz olmayacak.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.