Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

SportsPro En Pazarlanabilir 50 Spor Organizasyonu 2021: Real Madrid ve Barcelona, UEFA Şampiyonlar Ligi ile Avrupa Futbol Şampiyonası’nı geride bıraktı

Sporun iş dünyasıyla kesiştiği konulara odaklanan SportsPro, NorthStar Insight ve SponsorPulse şirketleriyle işbirliği yaparak “En Pazarlanabilir 50 Spor Organizasyonu” listesinin 2021 edisyonunu yayımladı. NorthStar Insight tarafından yapılan sosyal medya taraması ve SponsorPulse tarafından sporseverlerle yapılan anketler bu listede belirleyici faktörler oldu.

Listenin zirvesinde, dört yılda bir düzenlenen erkekler FIFA Dünya Kupası yer aldı. İkinci sıraya ise yine dört yılda bir düzenlenen Yaz Olimpiyat Oyunları yerleşti. İlk beşi sırasıyla NBA, Real Madrid ve FC Barcelona tamamladı. Premier Lig’in diğer yerel liglerle aradaki makası giderek açmasına rağmen en pazarlanabilir iki futbol takımının “El Clasico” paydaşları olması dikkat çekici.

İlk 10 sıradaki spor markalarının sekizi futboldan geliyor. Altıncı ve yedinci sırada sırasıyla UEFA’nın Avrupa’daki en önemli futbol organizasyonları Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Şampiyonası yer aldı. Ada futbolu, ilk 10’da Liverpool FC (8.), Premier League (9.) ve Manchester United (10.) ile temsil edildi.

SportsPro’ya göre en pazarlanabilir 10 spor markası:

Diğer 40 spor markasına bakıldığında dikkat çeken noktalar şöyle:

  • E-Spordan League of Legends, ilk 10’u kıl payı kaçırdı (11.).
  • Formula 1, listenin 2020 edisyonuna göre önemli sıçrama yaptı ve listeye dört takım soktu. En yüksek sırada yer bulan Formula 1 paydaşı, 14. sıradaki Scuderia Ferrari oldu.
  • Yalnızca kadın sporcuların yer aldığı organizasyonlarda en yüksek sırada, 18. olarak FIFA Kadınlar Dünya Kupası yer aldı. Fransa’da gerçekleşen ve ABD’nin şampiyon olduğu 2019 Dünya Kupası, kadın futbolunun gelişimini kuvvetle ivmelendirdi. Kadınlar Tenis Birliği (WTA) ise 39. sırada yer aldı.
  • NFL’in 2020’ye kıyasla 19 sıra gerileyerek 37. sırada yer aldığı 2021 listesinde bir yıl öncesine göre en büyük sıçramayı, sırasıyla 13 ve 12 basamak sıçramayla kriketten (Hindistan) Indian Premier League (IPL) ve dövüş sporlarından UFC yaptı.

Bu 50 spor markasının sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşımları inceleyen Frank Gregory (NorthStar Insight) ve ekibi, spor organizasyonlarının sporculara ve markalara kıyasla sosyal konularda daha az paylaşım yaptığını keşfetti. Özellikle kulüpler, bu bağlamda en az paylaşım yapan organizasyonlar.

Manchester City, Barcelona, Los Angeles Lakers ve Juventus, rakiplerine kıyasla sosyal konulara en çok değinen kulüpler. Spor organizasyonlarının birleştiği farkındalık konuları olarak sosyal medyadaki linç kültürü, sporcuların mental sağlığı, ırkçılık, kadın ve LGBTİ+ bireylerin hakları öne çıktı.

SportsPro “En Pazarlanabilir 50 Spor Organizasyonu” listesinin tamamı:

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler