Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tekfen Filarmoni Orkestrası Ankara CSO’da ilk konserini verdi – Orkestraya Paganini Uluslararası Keman Yarışması’nın birincisi Sayaka Shoji’ye eşlik etti

Tekfen Filarmoni, CSO Ada Ankara’da ilk kez konser verdi. Daimi şef ve sanat direktörü Aziz Shokhakimov yönetimindeki orkestra, Paganini Uluslarası Keman Yarışması’nda birincilik ödülü alan Japon sanatçı olan Sayaka Shoji’ye eşlik etti. 

Konserde Ferit Tüzün’ün “Nasreddin Hoca Humoresque”, Sergei Prokofyev’in “2 No’lu Sol Minör Keman Konçertosu” ile Antonin Dvorak’ın “9 No’lu Yeni Dünyadan Senfonisi” seslendirildi.

Paganini’de ödül alan ilk ve en genç Japon kemancı

Kemanla beş yaşında tanışıp ilk konserini 14 yaşında veren Tokyo doğumlu Sayaka Shoji, 1999 yılında henüz 16 yaşındayken Paganini Uluslararası Keman Yarışması’nda birincilik ödülünü kazanarak, bu ödülü alan en genç ve ilk Japon sanatçı unvanının sahibi oldu. Başarıları kısa zamanda yankı bulan ve uluslararası basında “Yeni Bir Starın Doğuşu” başlıkları ile manşetlere taşınan Shoji, Berlin Filarmoni, Londra Senfoni, New York Filarmoni, Baltimore Senfoni, St. Petersburg Filarmoni Orkestrası, Orkestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia ve WDR Senfoni Orkestrası gibi önemli orkestralar ile birlikte konserler verdi.

Sayaka Shoji, sanatını 1729 yapımı bir Recamier Stradivarius ile icra ediyor. Antonio Stradivari ve ailesine ait bir marka olan Stradivarius keman, ses, işçilik gibi nitelikleri nedeniyle en kaliteli keman markalarından biri olarak sınıflandırılıyor. Dünyada 700 tane Stradivarius enstrüman olduğu tahmin edilirken, bunlardan biri İzmir- Buca’da bulunuyor. Ayla Erduran, Stradivarius keman çalan ender sanatçılarından biri.

Ünlü müzayede salonu Christie’s’in düzenlediği açık artırmada, 2006 Mayıs’ında “Hammer” (çekiç) adı verilen bir Stradivarius keman 3.54 milyon dolara satıldı. Keman virtüözü David Garrett tarafından yanlışlıkla kırılan kemanın onarımı 100 bin euroyu buldu. Stradivarius kemanlar bugün ya özel koleksiyoncuların elinde bulunuyor ya da müzelerde sergileniyor. Sovyetler Birliği döneminde Avrupa’daki Stradivarius kemanları toplayan Rusya, ülkedeki keman virtüözlerine yaşadıkları sürece kullanmaları için Stradivarius kemanlar armağan ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.