Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Danıştay’ın Coca-Cola kararı – Dr. Bülent Şık: “Kamu otoritesi, halk sağlığını korumakta ve piyasanın davranışını kısıtlamakta yetersiz kalıyor”

Medyascope’a konuk olan gıda mühendisi Dr. Bülent Şık, Danıştay’ın Coca-Cola kararını ve güvenilir gıdaya ulaşmakta yaşanan zorlukları değerlendirdi. Bakanlıkların, halk ve çevre sağlığını korumak bakımından kendilerine yasal olarak verilen sorumlulukları dahi yerine getirmediklerini belirten Şık, yerel yönetimlerin, gıda kontrol ve izleme faaliyetlerine katılması gerektiğini söyledi. 

“Danıştay’ın kararına çok fazla umut bağlanmamalı”

Danıştay 10. Dairesi, Coca-Cola’nın içinde bulunan katkı maddelerinin sağlığa zararlı olup olmadığının tespit edilmesi için bilirkişi araştırmasına karar verdi. Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan gıda mühendisi Dr. Bülent Şık, bu karara çok fazla umut bağlanmaması gerektiğini ve kolanın gıda mevzuatına uygun olduğuna ilişkin bir bilirkişi görüşü çıkacağını tahmin ettiğini söyledi.

“Kamu otoritesi, halk sağlığını korumaya yönelik ve piyasanın davranış tarzını kısıtlayıcı önlemler almakta yetersiz kalır”

Gerek Tarım ve Orman Bakanlığı gerek Sağlık Bakanlığı tarafından halk sağlığını korumaya yönelik kontrol izleme önlemlerinin son derece yetersiz kaldığını belirten Şık, “Kamu otoritesi bu tip halk sağlığını korumaya yönelik ve piyasanın davranış tarzını kısıtlayıcı önlemler almakta hemen her zaman yetersiz kalır. Özellikle bakanlıklar, halk ve çevre sağlığını korumaya yönelik faaliyetler bakımından kendilerine yasal olarak verilmiş sorumlulukları dahi yerine getirmiyorlar. Örneğin sulak alanları koruyamıyorlar” diye konuştu.

“Yerel yönetimlerin, gıda kontrol ve izleme faaliyetlerine katılması gerekiyor”

“Yerel yönetimlerin, gıda kontrol ve izleme faaliyetlerine katılması gerektiğini düşünüyorum” diyen Dr. Bülent Şık, güvenilir gıdaya ulaşmak için toplumun neler yapması gerektiğini ise şu sözlerle anlattı: “Politik yurttaşlar olmalıyız, yerel yönetimlere baskı kuracak ve taleplerimizle örtüşecek faaliyetler yapmaya zorlayacak kurumsal yapıların içine girmemiz lazım.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.