Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel: “Varlık Fonu gelecekteki olası gelirleri bile borca dönüştürüyor, kurum devasa bir arpalığa dönmüş durumda”

Cumhurbaşkanlığı’na bağlı faaliyet yürüten Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) 2020 yılına ait mali denetim raporları Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) gönderildi. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerine de gönderilen raporu Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Özgür Özel, Medyascope’a değerlendirdi. Fonun gelecekteki muhtemel gelirleri bile borca çevirdiğini vurgulayan Özel, “Varlık fonu devasa bir arpalığa dönmüş durumda” dedi.

“Varlık Fonu gelecekteki olası gelirleri bile borca dönüştürüyor”

Varlık Fonu’nun olası gelirleri bile borca dönüştürdüğünü aktaran Özel, anayasal olarak varlıkların bu fona devredilmesini ve fonun pek çok denetimden muaf olmasını kabul etmediklerini söyledi.

“TEC ve BOTAŞ’ın denetimleri tam anlamıyla yapılamadı”

Varlık Fonu bünyesinde yer alan Turkish Energy Company’nin (TEC) raporlarına gizlilik gerekçesiyle bakılamadığını, BOTAŞ’ın ise hesaplarının uzun vadeli alacağından dolayı incelenemediğini aktaran CHP’li Özel, Varlık Fonu’nun kanunen mali yönden denetlenebildiğini ama hukuka uygunluk ve içerik denetimi yapılamadığını belirtti. 

“Varlık Fonu devasa bir arpalığa dönmüş durumda”

Varlık Fonu’na bağlı bazı şirketlerin zarar etmesini ve personel giderlerinin yaklaşık iki buçuk kat artmasını da yorumlayan Özel, “Varlık Fonu’nun paçasından pislik akmakta. Bu kadar kötü yönetilen bir fonda istihdam patlaması yaşanmış. Yandaş bürokratları belki de buradan fonluyorlar. Hukuksuz şekilde yapılan alım satımlar denetlenemiyor. Varlık Fonu devasa bir arpalığa dönmüş durumda” diye konuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.