Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

EÜAŞ Genel Müdürü’ne göre kömürden “o kadar da” çıkmıyoruz: İkisi ihale aşamasında, beş kömürlü termik santral yolda

Paris Anlaşması’nı onaylayan ve 2053 için net sıfır karbon emisyonu hedefi koyan Türkiye’nin yakında kömürden çıkış için adım atması bekleniyor ama Türkiye’de resmi enerji politikalarının önemli yürütücülerinden olan Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) Genel Müdürü Dr. İzzet Alagöz, yerli kömüre dayalı uygulamaların süreceği görüşünde. Türkiye Elektrik Sanayi Birliği’nin (TESAB) düzenlediği panele katılan Alagöz, beş yeni kömürlü termik santral kurulumu için EÜAŞ’ın çalışmalarını sürdürdüğünü, iki kömürlü termik santral için ise ihale aşamasına gelindiğini açıkladı.

İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi 26. Taraflar Konferansı’ndan (COP26) önce Paris Anlaşması’nı onaylayan Türkiye, 2053 yılında net sıfır karbon emisyonu hedefi koydu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a göre, iklim kanunuyla ilgili çalışmalar devam ediyor ve Türkiye, BM’ye sunduğu sera gazı azaltım ulusal katkı beyanını güncellemek için çalışmalarını sürdürüyor.

2053 yılı için net sıfır karbon emisyonu hedefi açıklayan Türkiye’nin, çok geçmeden kömürden çıkış için de belirgin bir plan ve takvim ortaya koyması bekleniyor.

Ancak Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) Genel Müdürü Dr. İzzet Alagöz’ün açıklamaları kömürden çıkışın o kadar da pürüzsüz olmayabileceğini ortaya koyuyor. Türkiye Elektrik Sanayi Birliği’ne (TESAB) bağlı Termik ve Nükleer Çalışma Grubu’nun düzenlediği toplantıda, “Ömrümüz yettiğince kömürlü termik santrallere devam ederiz” diye konuşan Dr. Alagöz, EÜAŞ’ın beş yeni kömürlü termik santral yapımı için hazırlıklarını sürdürdüğünü, bu kömürlü termik santral projelerinin ikisinin ihale aşamasına geldiğini açıkladı.

EÜAŞ, kamu kurumu niteliğinde. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı olan kurum, Türkiye’nin özellikle kömürden elektrik üretim politikalarının uygulayıcısı konumunda. EÜAŞ, son yıllarda birçok kömürlü termik santral projesini hazırlayıp özel sektöre pazarlamasıyla biliniyor.

Özel sektör kömürde sona hazır, kamu kömürde ısrarcı

TESAB’a bağlı Termik ve Nükleer Çalışma Grubu tarafından organize edilen çevrimiçi “Enerji Dönüşüm Sürecinde Termik Santraller” toplantısına, EÜAŞ Genel Müdürü Dr. İzzet Alagöz ve Adana-Yumurtalık’ta faaliyet gösteren İSKEN Sugözü Termik Santrali Genel Müdürü Dr. Sırrı Uyanık katıldı.

EÜAŞ Genel Müdürü Alagöz ve Sugözü Termik Santrali Genel Müdürü Uyanık, karbonsuzlaşma hedefleri ile enerji arzı sorunları arasında çelişki bulunduğunu anlatan açıklamalarda bulundu. Ancak EÜAŞ Genel Müdürü Alagöz ile İSKEN Sugözü Termik Santrali Genel Müdürü Sırrı Uyanık arasındaki yaklaşım farklılığı çok geçmeden ortaya çıktı.

Sugözü Termik Santrali Genel Müdürü Uyanık, COP26’da fosil yakıtlar ve kömürün zirvenin sonuç bildirgesine girmesini, “Fosil yakıtlara dayalı elektrik üretiminin ölüm fermanı verildi” diyerek yorumladı. Uyanık, artık kademeli geçiş için planlar yapılmasının ve fosil yakıt endüstrilerinin istihdam büyüklüğüne dikkat edilerek adil dönüşüme yönelik adımlar atılmasının gerektiğini söyledi.

Konuşmacılar arasındaki yaklaşım farkı, panelin soru-cevap kısmında belirginleşti.

Sugözü Termik Santrali yöneticisi Uyanık kömürden kademeli çıkış ve adil dönüşümden söz ederken, EÜAŞ Genel Müdürü Alagöz kamunun kömürden kolay vazgeçmeyeceğini açıkladı.

Medyascope’un sorusu üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kömürden çıkış konusunda kendileriyle görüşmelere başladığını kabul eden Alagöz, EÜAŞ’ın beş yeni kömürlü termik santral inşa etme hazırlığında olduğunu ve iki santral için yakın zamanda ihaleye çıkacağını belirtti.

EÜAŞ Genel Müdürü Alagöz, yerli kömür kaynaklarını sonuna kadar kullanmadan Türkiye’nin kömürden çıkmaması gerektiğini söyledi.

Alagöz’e göre EÜAŞ beş yeni kömürlü santral planlıyor, ikisi ihale aşamasına geldi

Panel katılımcıları, EÜAŞ Genel Müdürü Alagöz’e iklim değişikliğiyle mücadele bağlamında yaşanan küresel gelişmeleri hatırlatarak, Türkiye’de yeni termik santral kurmanın mümkün olup olmadığını sordu. Alagöz’ün bu soruya yanıtı kısa oldu: “Mümkün.”

Alagöz, EÜAŞ’ın beş bölgede kömüre dayalı termik santral kurmak için çalışmalarının sürdüğünü ve iki kömürlü termik santral projesi için yakında ihale sürecinin başlatılacağını açıkladı: “Türkiye’nin planları yeni kömürlü santral kurmak üzerine. Yerli kömür kaynaklarımızın yüzde 10’unu dahi kullanmadık. Yerin altında bize 60 yıl yetecek kömürümüz var. Bu kömürü yerin altında bırakma niyetimiz yok. Beş bölgede yeni santral yapımı çalışmalarımız var. Son aşamadayız, iki santral için yakında ihaleye çıkacağız.”

Medyascope, EÜAŞ Genel Müdürü Alagöz’e kömürden çıkış planları hakkında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın EÜAŞ’tan çalışma isteyip istemediğini sordu. Alagöz, bakanlığın EÜAŞ’tan kömürden çıkış için çalışma istediğini söyledi.

Medyascope kömürden çıkış sorusunu İSKEN Sugözü Termik Santrali Genel Müdürü Sırrı Uyanık’a da yöneltti. İSKEN Sugözü yönetiminin Türkiye’nin 2030 ya da 2035 için kömürden çıkış planı açıklaması halinde hangi seçenekleri değerlendirdiği sorusunu Uyanık, “Bütün gücümüzle, ilk günkü gibi, aynı kararlılık ve verimlilikle çalışmalarımız devam ediyor. Devletten gelen beklenti de bu yönde diye yanıtladı.

EÜAŞ Genel Müdürü Alagöz ile İSKEN Sugözü Termik Santrali Genel Müdürü Uyanık, panel katılımcılarının sorularına şu yanıtları verdi:

Soru: Türkiye’de yerli kömürün kalitesi düşük, bu durum politikaları nasıl etkileyecek?

Alagöz: “2053’e kadar yerli kömürün tümünü tüketirsek bu durum bizi etkilemez. Türkiye’de kömür 1000-3500 kcal arasında kalitede. Yurtdışından gelen kömüre göre iyi değiliz. Yani emisyonumuz fazla. Bu yüzden baca gazı delsülfürizasyonuna yatırım yapmamız lazım. Kömürü ikame edebileceğimiz başka bir şeyimiz varsa vazgeçelim. Yoksa devam edeceğiz. Bizim ömrümüz yettiğince kömürlü termik santrallerimizle devam ederiz.”

Soru : Baca gazı ve filtre konusunda yerli teknoloji geliştiriliyor mu?

Alagöz: “Bildiğimiz kadarıyla yerli üretim yok. Yerli firmalara çağrı yapıyoruz, yabancı firmalar yerli iştirakçileri üzerinden geliyor. Yerli teknoloji ürettiğimizi söyleyemeyiz.”

Soru: Kömürlü termik santral inşa etmek için hâlâ finansman bulmak mümkün mü?

Alagöz: Finans dünyası yeni atraksiyonlar içerisinde. Uzmanı olmadığım için yanlış bir ifade kullanmak istemem. Biz ihalemizi açıyoruz, firmalar kendi finansmanlarıyla geliyorlar. Uygun şartlar oluşursa santral kurabileceğimize inanıyoruz. Çin’den gelen uluslararası finansman gelişmeleri bizim için önemli değil. Biz Çin’in bir eyaleti değiliz, Çin olmadan da yaşamımızı sürdüreceğiz.

Uyanık: “Yeni kömür santrali yapmamız zor gözüküyor. Çin kendi teknolojisiyle kendi ülke sınırları içinde inşa ediyor ama kendi teknolojisi olmayan ülkelerin yeni kömürlü termik santral yapması artık çok zor gözüküyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.