Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bulgaristan seçimleri: Türkiye, seçimlere müdahale etmeye çalışmakla suçlanıyor

Geçen pazar günü (14 Kasım) sandık başına giden Bulgaristan, Türkiye’yi seçimlerine müdahale etmekle suçlarken Ankara, bu iddiayı reddetti. Büyükelçiler karşılıklı olarak bulundukları ülkelerin dışişleri bakanlıklarına çağırıldı. 

Sofya hükümeti, geçen pazar düzenlenen cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde Türk kökenli Bulgar vatandaşlarını Türk azınlık partisi Hak ve Özgürlükler Hareketi’ne (HÖH) oy vermeye yönlendirerek seçimlere müdahale ettiği gerekçesiyle Türkiye’yi suçladı.  

Novinite gazetesine konuşan Bulgaristan İçişleri Bakanı Boyko Raşkov, Türk medyasının seçimlere katılım için toplu bir kampanya yürüttüğünü söyledi. Raşkov, sadece İzmir’in bir bölgesinde bin 500 oy kullanıldığını belirterek bunun “tarafsız bir gözle bakıldığında imkansız” olduğunu savundu.

Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök’ün bu suçlamalar sebebiyle Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmasının ardından Türkiye de Bulgaristan’ın Ankara Büyükelçisi Angel Çolakov’u dün gece (18 Kasım) Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı. 

Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı, “Türkiye, Bulgaristan seçimleri çerçevesinde Türkiye’de oy kullandırılması konusunda her türlü işbirliğini yapmış ve gerekli kolaylığı göstermiştir” diyerek suçlamaların asılsız olduğunu söyledi. Kaymakçı, bu iddiaların Bulgar makamlarınca dile getirilmesinin Dışişleri Bakanlığı tarafından yadırgandığını sözlerine ekledi.  

Türkiye’de, çoğu 80’lerin sonunda Todor Jivkov’un komünist rejiminin asimilasyon politikalarından kaçan, yaklaşık 350 bin Bulgar vatandaşı yaşıyor.

Bulgaristan’ın en büyük Türk azınlık partisi olan HÖH, seçimlerde yüzde 10,5 oranında oy alırken partinin cumhurbaşkanı adayı Mustafa Karadayı bunun biraz üstüne çıkarak yüzde 11,5 oranında oya ulaşmıştı.   

Kaynaklar: Cumhuriyet, The Balkan Insight 

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.