Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bulgaristan’la seçim gerginliği sürüyor

Bulgaristan’da genel seçim öncesi Türkiye ile gerginlik devam ediyor. Pazar günü yapılacak seçim öncesinde oy kullanmak üzere Bulgaristan’a yola çıkan Türkiye’de yaşayan çifte vatandaşlar, Bulgaristan’da tepkilerin hedefi oldu.

Salı günü Kapıkule Sınır Kapısı’nın karşısındaki Kapitan Andreevo Sınır Kapısı’nda bazı Bulgar partiler, seçimlerde Türkiye’de yaşayan çifte vatandaşların ülkelerine gelip oy kullanmalarını istemediklerini belirterek, eylem yaptı. Ellerinde Bulgar bayrakları taşıyan gruplar yola zincir çekip, araç lastikleriyle yolu kapattı.

Beştepe’de yapılan Rumeli-Balkan buluşmasında Balkan Türklerine hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan yaşananlar üzerine Bulgaristan’a sert çıktı:  “Bizim kimsenin toprağında egemenliğinde gözümüz yok. Ama söz konusu Türkiye olunca birilerinin bakışları değişiyor. Biz Rumeli ve Balkanlar olmak üzere hiçbir kardeşimizden vazgeçmeyiz, vazgeçemeyiz”

fft16_mf8801738

Erdoğan’ın sözlerine Bulgaristan’dan cevap gecikmedi. Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Erdoğan’ın Bulgaristan’da Türklere baskı yapıldığı yönündeki sözlerine tepki gösterdi ve şöyle dedi: ““Bulgaristan demokrasi dersi vermediği gibi, demokrasi dersi de almaz; özellikle hukukun üstünlüğüne saygı duymayan ülkelerden. Bulgaristan, duygusal değil, yasalarla yönetilen bir Avrupa ülkesi.”

Bulgaristan seçimlerine Türklerin kurduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) ile Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar Partisi de (DOST) katılacak. HÖH’ün Cumhurbaşkanı Erdoğan’a mesafeli baktığı ve Rusya’ya yakınlık duyduğu, DOST’un ise Türkiye’deki iktidara daha yakın olduğu konuşuluyor. Geçtiğimiz haftalarda Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun Türkiye’de yaşayan Bulgarlara oylarını DOST’a vermeleri çağrısında bulunması sonrası Türkiye, Bulgaristan seçimlerine müdahale etmekle suçlanmıştı. Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmış, sonrasında Ankara Büyükelçisi Nadejda Neynski ‘istişare için’ Sofya’ya gitmişti.

Sınır kapısında bugün de gerginlik yaşandı. Büyük bir protesto yapılacağı gerekçesiyle polis sıkı önlemler aldı. Bulgar vatandaşları kapıdan geçiş yapabilirken, eylemleri haberleştirmek üzere sınırdan geçmek isteyen gazetecilere güvenlik gerekçesiyle izin verilmedi.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.