Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadın Adayları Destekleme Derneği yaklaşan seçimden önce bir araya geldi – “Kadınların siyasete katılımı siyasi partilere bırakılamaz”

Kadınların her alanda eşit olarak temsil edilmelerini savunan kadın örgütü Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) 21 Kasım’da “Seçimler ile İlgili Strateji Belirleme” toplantısı düzenledi. Kadınların siyasete eşit katılımının önündeki engellerin ve buna karşı neler yapılabileceğinin konuşulduğu toplantıda, siyasette yer alan ve siyasete katılmak isteyen kadınlar kişisel deneyimlerini paylaştı. KA.DER Genel Başkanı Nuray Karaoğlu, Prof. Dr. Gülgün Tosun Erdoğan, eski CHP Milletvekili ve gazeteci Melda Onur toplantıyı Medyascope’a değerlendirdi. 

Farklı siyasi partilerde görev alan ve siyasete katılmak isteyen kadınları bir araya getiren KA.DER, erken seçimin gündeme gelmesiyle siyasi stratejisini belirlemek, kadınların gelecek seçimlerde eşit temsili için yol haritası oluşturmak için geçen pazar (21 Kasım) günü İstanbul-Kadıköy’de toplantı düzenledi.

Toplantıya kolaylaştırıcı olarak avukat Ece Güner Toprak, yazar Bekir Ağırdır, siyasal iletişim danışmanı Dr. Gülfem Saydan Sanver ve gazeteci Özlem Gürses katıldı. İlk oturumda, yaklaşan seçim için yapılabilecek hazırlıklar ve kadın temsilinin artırılması konuları tartışıldı. Yaklaşık 30 kadının katıldığı toplantıda kadınlar, siyasete atılma ve atılamamalarının önündeki engelleri anlattı. Kişisel deneyimlerini anlatan kadınların önlerindeki engeller ise şöyleydi: Ekonomik yetersizlik, parti içi cinsiyetçilik, aile-eş baskısı ve desteklenmeme.

Toplantıda konuşan birçok kadın özellikle seçim dönemlerinde erkeklerin, kadınları oy toplamak için bir araç olarak kullandığını dile getirdi. Anlatılanlardan öne çıkan bir diğer mesele de kadınlara aday olacakları söylenilen sıra yerine haber verilmeden listede alt sıralardan aday gösterilmeleri.

“Parti fark etmeksizin zihniyet dönüşümüne ihtiyaç var”

KA.DER Genel Başkanı Nuray Karaoğlu, “Bu toplantıda da gördük ki kadınlar çok kesişimsel problemlerle karşı karşıyalar. Siyasi parti fark etmeksizin hepsinin karşılaştığı sorunları aynı, erkek egemen yapı. ‘Sen bilmezsin’, ‘Sen biraz kenarda dur’, ‘Senin daha yaşın küçük, tecrüben az’, ‘Bu yollardan biz geçtik’, ‘Bu böyle söylenmez’ gibi söylemlerle, öğreten bir akılla kadınlara yaklaşıyor. Parti fark etmeksizin zihniyet dönüşümüne ihtiyaç var. Bunu gerçekleştirmek için de stratejiye ihtiyaç var” dedi. 

Toplantıyı değerlendiren, Prof. Dr. Gülgün Tosun Erdoğan, “Kadınların siyasete katılımıyla ilgili bir toplantı gerçekleştirdik. Burada asıl üzerinde durduğumuz mesele kadınların siyasete katılımındaki oranları artırmak. Bunu sayısal bazda düşünmeden kadının siyasete katılımının önündeki engelleri de kaldırmak bağlamında neler yapılabileceğini değerlendirdik. Kadınların siyasete katılımı siyasi partilere bırakılamayacak kadar önemli bir mesele” diye konuştu. 

24. Dönem CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, “Bir seçimin hızla yaklaştığını görüyoruz. Erken seçim ya da 2023 seçimleri de olsa önümüzde çok az bir zaman kaldı. Senelerdir verilen mücadeleyi hızlandırmak istedik” ifadelerini kullandı.

Kadın aklının siyasette daha fazla yer alması için bir ortak akıl çalışması yürüttüklerini dile getiren Onur, “Şimdiye kadar hep salt kadın temsili üzerinden olan tartışmalar burada biraz da kadının desteklenmesi, konular üzerinden yani belli başlı politika disiplinlerinde kadını siyasete sokmak konusunun tartışılması benim açımdan değerli oldu” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.