Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Galericiler Medyascope’a anlattı: “Kur artışlarının ardından gelen zamlarla 140 bin TL etmeyecek ikinci el arabalar 200 bin TL’ye satılıyor, piyasadaki belirsizlik giderek büyüyor”

Koronavirüs salgını, küresel çip krizi ve dolar kurundaki hızlı artış gibi nedenlerden dolayı pek çok teknolojik ürünün fiyatları giderek yükseliyor. Fiyatlardaki artışlardan en çok etkilenen sektörlerin başında ise otomotiv geliyor. Medyascope’a konuşan galericiler araba fiyatlarının düzenli şekilde arttığını, öngörülemez artışlar nedeniyle bazı araçların satılmadığını ve normalde piyasadaki değeri 140 bin Türk Lirası (TL) etmeyecek ikinci el otomobillerin 200 bin TL’ye satıldığını söyledi. 

“Bugün siparişini verdiğiniz araba için şubata kadar bekleyebilirsiniz”

Ünlü otomobil firmalarından birinin Ankara’daki yetkili bayisinde çalışan bir satış elemanı, küresel çip krizi nedeniyle siparişlerin geciktiğini, bugün siparişi verilen bir arabanın şubat ayına kadar bekleyebileceğini belirterek, “Bugün sipariş verdiğiniz bir araç, türüne bağlı olmak üzere en erken aralık sonuna doğru size ulaşır. Ancak pek çok araç için ocak sonu ya da şubat başını beklemek gerekebilir” dedi.

“Arabayı şu anki fiyatına değil, size ulaştığı zamanki fiyata satın alıyorsunuz”

İnsanların arabaları görmeden sipariş verdiğini söyleyen kişi, sipariş için kaparo alındığını ve arabanın bedelinin müşteriye ulaştığı gün üzerinden belirlendiğini aktararak şöyle konuştu: “Bugün siparişini verdiğiniz bir araba için form dolduruyorsunuz ve kaparo ödüyorsunuz. Kaparo bedelleri bütün araçlar için 5-10 bin TL arasında değişiyor. Ancak arabanın fiyatı geldiği zamana göre belirleniyor. Yani arabayı şu anki fiyattan değil, size ulaştığı zamanki fiyattan satın alıyorsunuz. O da dolar kurundaki dalgalanmalarla ilgili. Eğer aracı satın almaktan vazgeçerseniz kaparoyu size iade ediyoruz.”

“140 bin etmeyecek arabalar 200 bin TL’ye satılıyor”

Bir başka otomobil firmasının yetkili bayisinde çalışan satış danışmanı ise ikinci el araç piyasasının “akıl almayacak” ölçüde yükseldiğini vurguladı: “İkinci el araçlar 200 binden başlıyor. Hiç o değere yaklaşmayacak arabalar 200 bin TL’ye satılıyor. Ortalama piyasada 140 bin TL etmeyecek otomobillerin bedelleri geçen hafta dolar kurunda yaşanan değişikliklerden sonra gelen zamların ardından 200 bin TL’ye yükseldi.”

“Otomobil satışları azalabilir, yılbaşına doğru yeni bir hareketlilik gelebilir”

Aynı satış danışmanı, çip krizi ve dolar kurundaki dalgalanmaların da fiyatları fazlasıyla etkilendiğini belirterek, ikinci el araçlara bu sene dört büyük zam geldiğini söyledi. Koronavirüs salgınının başında hareketlenen ikinci el araç piyasasının son zamlardan sonra canlılığını kaybetmeye başladığını belirten satış danışmanı, otomobil satışlarının biraz daha azalmasını beklediklerini ancak yılbaşına doğru yeni bir hareketlilik olabileceğini aktardı. 

“Bazı arabaları satışa kapattık”

Bir başka galerici ise kurlardaki dalgalanmalar nedeniyle fiyatların çok değiştiğini ve bugün siparişi alınan bir aracın teslim tarihindeki fiyatını öngörmenin mümkün olmadığını belirtti: “Fiyatlardaki olağandışı artışlar nedeniyle hem müşteri hem de firma mağdur olabiliyor. İnsanlar sipariş verdikten sonra arabaların fiyatı yükseldiği için vazgeçebiliyorlar. Bu yüzden fiyatlarında ciddi yükselme ya da farklılık olacağı düşünülen araçlar şu an satılmıyor ve bir süre daha satışa kapalı kalacak.”

Aynı kişi araç siparişleri için 30 bin TL kaparo aldıklarını ancak siparişten vazgeçildikten sonra kaparonun iade edildiğini söyledi.

“Çip krizinden etkilenmedik, arabayı dört-beş günde getirebiliyoruz”

Bir başka büyük otomobil firmasının satış danışmanı ise şirket kendi çiplerini ürettiği için çip krizinden etkilenmediklerini belirtti. Müşterinin talep ettiği bir aracı dört-beş günde getirebildiklerini söyleyen yetkili, özel sipariş durumunda ise bu sürenin üç ayı bulduğunu dile getirdi. İki işlem için de kaparo alınırken özel siparişten vazgeçen müşteriye verdiği kaparo ancak o araç satıldıktan sonra iade ediliyor.

Çip krizi devam ediyor, ne zaman çözüleceği belirsiz

Otomobillerin üretiminde kullanılan çiplerin tedarikinde yaşanan kriz devam ediyor. Pek çok büyük firma kriz nedeniyle fabrikalarındaki üretime defalarca ara verdi. Volkswagen CEO’su Herbert Diess ve Daimler CEO’su Ola Kallenius F daha önceki açıklamalarında çip krizinin çözülmesine ilişkin kesin bir takvim olmadığını belirtmişlerdi. Ford Avrupa CEO’su Gunnar Herrmann ise krizin 2024’e kadar sürebileceğini söylemişti.

Türkiye’de ekim ayında trafiğe kaydedilen otomobil sayısı yüzde 38,6 azaldı

Fiyatlardaki ani yükseliş nedeniyle otomobil satışlarında yaşanan düşüş Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı istatistiklere de yansıdı. TÜİK’in açıkladığı verilere göre bu yılın ekim ayında, geçen yılın aynı ayına göre trafiğe kaydedilen otomobil sayısı yüzde 38,6 azaldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.