Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara’da kadınlar ve LGBTİ+lar 25 Kasım için sokaktaydı: ”Savaşa, yoksulluğa, erkek ve devlet şiddetine karşı birlikte mücadeleye”

Kadınlar ve LGBTİ+lar, bugün (25 Kasım), Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü için 18.30’da Sakarya Caddesi’nde bir araya geldi. Açıklamada bulunan kadınlar ve LGBTİ+’lar ”Doların hızlı artışı önlenemezken saraylarda yaşayanlar, çifter çifter maaşlar alanlar bizlere; ‘Porsiyonları küçültün, kombinin derecesini düşürün, peygamber de mideyi tam doyurmazmışgibi trajikomik önerilerde bulunuyor. ‘Savaşa değil kadınlara bütçe’ diyen, kadınların eşit ve özgür bir hayat yaşaması için mücadele verenler ise iktidar bloku tarafından terörist ilan ediliyor” dedi.

Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla Sakarya Caddesi’nde toplanan kadınların etrafında polis güvenlik çemberi oluşturdu ve dışarıdan eyleme dahil olunmasını engelledi. Eylemde sıklıkla ”Hükümet istifa, AKP istifa” sloganları atılırken, dövizlerde ise, ”Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Zıpla, zıpla, zıplamayan Tayyip’tir”, “Jin, Jiyan, Azadi”, “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa”, “Trans cinayetleri politiktir”, “Gültan Kışanak onurumuzdur”, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır”, “Katledilen kadınlar isyanımızdır” sloganları atıldı.

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmasından sonraki ilk 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadale Günü eyleminde dolardaki yükselişe dikkat çekilerek, ”Kadınların yoksulluğuna yoksulluk eklenirken; cinsiyetçi işbölümü ile kadınlar hem evde çalışmak zorunda hem de eve ek gelir getirmek için güvencesiz çalışma koşullarına itilmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Nadira ve Yeldana’nın katilleri korunmaya devam ediyor

Erkek şiddeti sonucu yaşamını yitiren kadınların her geçen gün arttığına dikkat çekilen açıklamada,  ”Neredeyse iki yıla yakındır Gülistan Doku’dan haber alınamıyorken, Nadira ve Yeldana’nın katilleri korunmaya devam ediyor. Kürt illerinde savaş ve işgal politikalarının bir parçası olarak, İpek Er’in katili Musa Orhan devlet zırhı ile korunurken erkekler devlet eliyle cesaretlendiriliyor” denildi.

Kadın mücadelesi yargılanmak isteniyor

Kadınlar ve LGBTİ+lar, ”Deniz Poyraz yaşıyor” sloganları atarak kadınların maruz bırakıldığı şiddete ilişkin şu ifadeleri kullandı:

İzmir’de devletin kontrgerilla örgütü SADAT ile ilişkili olan Orhan Gencer ise Deniz Poyraz’ı katletti. Kadınlar bir taraftan katledilme politikalarıyla hedef alınırken, diğer bir yandan gözaltında çıplak arama işkencesi ve kaybedilme tehdidi ile sindirilmek isteniyor. TJA Sözcüsü Ayşe Gökkan’a verilen 30 yıl ceza ile Kürt kadın hareketi başta olmak üzere, kadın mücadelesi yargılanmak isteniyor.”

”Yaşamına sahip çıkan kadınlara gözdağı veriliyor”

Yasaların, Ümitcan Uygun, Musa Orhan vb. kişileri cezasızlıkla ödüllendirdiğini dile getiren kadınlar ve LGBTİ+lar, Çilem Doğan’a 15 yıl ceza verildiğini hatırlattı. Açıklamada bu tutumun yaşamına sahip çıkan kadınlara gözdağı verilme niyetiyle sürdürüldüğü vurgulanarak şunlar dile getirildi: “6284 sayılı kanun kadınlar için etkili uygulanmazken Boğaziçi’nin kayyum rektörü Naci İnci kanun kapsamında 12 Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi hakkında koruma kararı aldırmıştır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.