Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mansur Yavaş, “İklim değişikliğine karşı akıllı şehirler” panelinde konuştu: “Bizden önce oldukça verimli tarım alanları imara açıldı, toprak suyla buluşamıyor”

Fransız Kalkınma Ajansı’nın (AFD) 80. yıldönümü etkinliği ve etkinlik kapsamındaki “İklim değişikliğine karşı akıllı şehirler” paneli bugün (29 Kasım) Ankara’da düzenlendi. Panelde konuk olarak konuşan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Bizden önce oldukça verimli tarım alanları imara açıldı, artık toprak suyla buluşamıyor” dedi.

AFD, 2 Aralık 2021 tarihinde 80. kuruluş yıl dönümünü kutlayacak. Bu kutlama öncesinde “İklim değişikliğine karşı akıllı şehirler” isimli panelde Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Hervé Magro, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkanı Fatma Şahin, iklim değişikliği ve çevre sorunları hakkında konuştu.

Hervé Magro: “Ekonomik yapı olarak da kendimizi sorgulamalıyız”

Etkinliğin açılışında konuşan Hervé Magro, 80 yıl öncesine değil bugünkü sorunların çözülmesine odaklanılması gerektiğini belirterek, “Sadece teknolojik olarak değil, ekonomik yapı olarak da kendimizi sorgulamalıyız. Daha az karbon tüketimini desteklemeye kararlıyız” dedi.

Mansur Yavaş: “Bizden önce en verimli tarım alanları imara açıldı”

Büyükelçinin konuşmasının ardından moderatörlüğünü Dünya gazetesinden Volkan Akı’nın üstlendiği panel başladı. Panelde ilk konuşan isim Mansur Yavaş, çarpık kentleşme nedeniyle toprağın suyla buluşamadığını ve uzun yıllar Ankara’daki en verimli tarım arazilerinin imara açıldığını belirterek, “Her yerde asfalt var. Bizden önce oldukça verimli tarlalar imara açıldı ve bu da üretimi düşürdü. Ankara’nın nüfusu ortadayken 18 milyonluk imar planları yapılmış, en verimli tarım arazileri yapılaşmaya açıldı” diye konuştu.   

“Gökdelen dikmeyi marifet sananlar o binalara giremiyor”

Ankara’nın kuraklık sorunu olduğunu da belirten Yavaş, “Belediyede rant projelerine izin vermeyeceğiz. Gökdelen dikmeyi marifet sandık ama böyle düşünenler o binalara giremiyor” dedi.  

Fatma Şahin: “Güneş enerjisinden daha çok faydalanacağız”

Etkinliğe gelmesi beklenen Fatma Şahin ise panele Zoom uygulaması üzerinden bağlandı. Kömürden doğalgaz kullanımına geçişi hızlandıracaklarını belirten ve bisiklet yollarının önemini vurgulayan Şahin, güneş enerjisinden de daha çok faydalanacaklarını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler