Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhuriyet Gazetesi’nde işten çıkarılan sekiz gazeteci için açıklama: “Bu kararı tanımıyoruz”

Cumhuriyet gazetesi, iki hafta önce Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile yaptığı toplu sözleşmenin ardından sekiz sendikalı gazeteciyi dün (29 Kasım) işten çıkardı. TGS, işten çıkarılan sekiz sendika üyesi için Cumhuriyet gazetesinin önünde açıklamada bulundu. “Kararı tanımıyoruz” diyen gazeteciler, “Cumhuriyet’i yönetme yetisine ve ilkelerine sahip olmayan Alev Coşkun, Işık Kansu, Adnan Arslan ve Osman Özer’i derhal İstifaya davet ediyoruz” dedi.

Cumhuriyet gazetesinin iki hafta önce TGS ile 18 yıl sonra toplu sözleşme imzalamasının ardından dün (29 Kasım) Yazı İşleri Müdürü Olcay Büyüktaş Akça, Spor Müdürü Sami Gürel, Düzeltme Servisi Şefi Rüya Özalkan, Cumhuriyet Pazar Sorumlusu Hilal Köse, muhabirler Tuğba Özer ve Ece Piroğlu, foto muhabiri Vedat Arık ile arşiv servisinde çalışan Mahmut Gündüz işten çıkarıldı.

TGS, “Cumhuriyet gazetesinde sekiz gazetecinin işten atılması sendikal örgütlülüğümüze yönelik bir hamledir” diyerek işten çıkarılan gazetecilerin işe geri alınması için gazetenin İstanbul-Şişli’deki binası önünde açıklama yaptı. 

TGS’nin düzenlediği eylem öncesinde dört polis aracı gazete binasının önüne geldi. Eylem sırasında polisler bina önündeydi. Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya, açıklama öncesi bina önündeki polisleri gazete binasının dışına davet ettiğini yazdı. 

TGS Başkanı Durmuş: “Böyle gelişigüzel bir şekilde insanları işten atamazsınız”

TGS Başkanı Gökhan Durmuş, dün işten çıkarma haberini aldıktan sonra Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun ile görüştüğünü belirterek, “Kendisine de söyledik, ‘Bu işyerinde sendikayla toplu iş sözleşmesi imzaladıysanız, sendikayla diyalog kurmak zorundasınız. Böyle gelişigüzel bir şekilde insanları işten atamazsınız’” dedi. Durmuş, işten çıkarılan iki kişinin yarın karar duruşması görülecek bir davada Cumhuriyet gazetesinde çıkan bir haberi savunacaklarını sözlerine ekledi. 

“Kararı tanımıyoruz”

Açıklamayı TGS adına Cumhuriyet Gazetesi Haber Koordinatörü Serkan Ozan okudu. 29 Kasım 2021’in Cumhuriyet gazetesinin tarihine kara bir leke olarak geçtiğini söyleyen Ozan, “Bu lekenin mimarları, Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun, Cumhuriyet Vakfı Genel Sekreteri Işık Kansu ve atanmış şirket yönetim kurulu üyeleri Osman Özer ve Adnan Arslan’dır. Emeği yüce değer olarak gören gazetemize büyük zarar veren bu isimler, Cumhuriyet’in simge ismi İlhan Selçuk’un öğrencilerini, çocuklarını gazeteden kovma kararı almışlardır. Bu kararı tanımıyoruz” dedi.

“Yürütme Kurulu ve Genel Yayın Yönetmenliği makamının iradesi çiğnenmiştir”

Cumhuriyet Vakfı’nın 16 Kasım’daki toplantısında, en az 15 kişinin işten çıkarılmasının istendiğini belirten Ozan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu karar sonrası gerek Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya, gerek yazı işleri ekibi ve gerekse servis şefleri, çekincelerini dile getirmiş, hiç kimsenin işinden olmaması için yapıcı öneriler ve özverilerde bulunma kararı almıştır. Ancak çalışanın sesine kulak tıkayan, kendilerine sunulacak önerileri bile beklemeyen Alev Coşkun, Adnan Arslan ve Osman Özer’den oluşan şirket yönetim kurulu, Cumhuriyet ilkeleriyle uyuşmayan bir kararla sekiz çalışma arkadaşımızı Cumhuriyet’ten koparmıştır. Bu kararla, Cumhuriyet Vakfı tarafından gazeteyle ilgili kararlarda tek yetkili kılınan Yürütme Kurulu ve Genel Yayın Yönetmenliği makamının iradesi çiğnenmiştir.”

“Alev Coşkun, Işık Kansu, Adnan Arslan ve Osman Özer’i derhal istifaya davet ediyoruz”

İşten çıkarmalarda “ekonomik nedenlerin” gerekçe gösterilmesini kabul etmediklerini söyleyen Ozan, “Bu, Cumhuriyet’in gazetecilik anlayışına vurulmuş bir darbe, yayın çizgisine yönelik bir operasyondur. Bu operasyonun kimler tarafından yapıldığını biliyoruz. Seçim sürecine giren Türkiye’nin en önemli gazetesinin yayın politikasına müdahale girişiminin de tehlikenin de farkındayız. Türkiye’nin en köklü, en etkili gazetesi olan Cumhuriyet’i yönetme yetisine ve ilkelerine sahip olmayan Alev Coşkun, Işık Kansu, Adnan Arslan ve Osman Özer’i derhal istifaya davet ediyoruz” diye konuştu.

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya: “Arkadaşlarımın yanındayım”

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya da işten çıkarılanlara destek vererek şunları söyledi: “Benim bilgim ve dahilim olmadan, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyelerinin bilgisi olmadan, Cumhuriyet Vakfı Yürütme Kurulu üyelerinin büyük çoğunluğunun bilgisi dahilinde olmayan bu işlemi kınıyorum. Arkadaşlarımın yanındayım, görevimin de başındayım. Her gün Türkiye’nin en iyi gazetesini yapacağım ve arkadaşlarım geri dönene kadar bütün meslektaşlarımla birlikte TGS’nin desteğiyle bu gazeteyi çıkaracağız.”

Açıklamanın ardından gazeteciler, “Direne direne kazanacağız”, “Sendika hakkımız engellenemez” sloganları attı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.