Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2022 Bütçe takvimi belli oldu: “2022 bütçesi 6-17 Aralık tarihleri arasında TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek”

Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanarak 15 Ekim’de Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunulan 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilmesinin ardından TBMM Genel Kurulu’nda ele alınacak. Meclis Başkanlığı tarafından hazırlanan takvime göre bütçe, 6 Aralık Pazartesi günü TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanacak. Görüşmeler hafta sonu dahil 17 Aralık’a kadar aralıksız devam edecek. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüldüğü süre içinde dövizin çok yükselmesi üzerine muhalefet partileri, 2022 bütçesinin Meclis’te kabul edilmeden anlamını kaybettiği görüşünü dile getirdi. 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2022 yılı bütçe kanun teklifinin kabul edilmesinin ardından, komisyon raporunu TBMM Başkanlığı’na sundu. Komisyon raporu ve bütçe kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesine 6 Aralık Pazartesi günü başlanacak. Görüşmeler her gün sabah saat 10.00’da başlayacak ve günlük programın bitimine kadar devam edecek. Genel Kurul, hafta sonu dahil çalışacak. Bütçenin tümü üzerindeki görüşmeler ve oylama ise 17 Aralık günü yapılacak. Bütçe Kanunu, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulacak ve onaylanıp Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından da yürürlüğe girecek.

Bütçe görüşmeleri başladığında 1 ABD Doları 9,2 Türk Lirası’na (TL) eşitti, ancak şu an 1 ABD Doları 13,76 TL. Türkiye’nin 2022 için öngörülen bütçe geliri 144 milyar 707 milyon 190 bin dolar, bütçe gideri 121 milyar 701 milyon 74 bin dolar, bütçe açığı ise 23 milyar 6 milyon 116 bin dolar seviyesinde. Bütçenin komisyonda görüşüldüğü süre içinde dövizdeki bu yükseliş üzerine komisyondaki muhalefet temsilcileri, dolar 9,2 TL baz alınarak hazırlanan 2022 bütçesinin henüz yürürlüğe girmeden anlamını yitirdiği eleştirisini yöneltti.

TBMM Başkanlığı tarafından hazırlanan 2022 bütçesinin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşme takvimi şöyle:

8 Aralık Çarşamba, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı’nın bütçeleri, 

9 Aralık Perşembe, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı

10 Aralık Cuma, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı, Yargıtay, Danıştay ve Milli Savunma Bakanlığı 

11 Aralık Cumartesi, Sağlık Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 

12 Aralık Pazar, Milli Eğitim Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 

13 Aralık Pazartesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı 

14 Aralık Salı, Cumhurbaşkanlığı 

15 Aralık Çarşamba, 2022 yılı Merkez Yönetim Bütçe Kanunu Teklifinin 13’üncü (dahil) maddesine kadar oylanması 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ve 13’üncü maddelerin (9 Madde) oylanması 

16 Aralık Perşembe, 2022 yılı Merkez Yönetim Bütçe Kanunu Teklifinin 16’ncı maddesine kadar oylanması 14, 15, 16’ncı maddelerinin oylanması ile 2020 yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifinin oylanması 

17 Aralık Cuma, Bütçenin tümü konuşulacak. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.