Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (50): Erdoğan’ın olası beş halefi

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyaseti bırakması halinde yerine kimin geçeceği uzun zamandır tartışılıyor. Erdoğan şu ana kadar bu konuya ilişkin kesin bir açıklamada bulunmazken, kamuoyunun tartıştığı bazı isimler öne çıkıyor. BeşiBirYerde serimizin 50. bölümünde Erdoğan’ın olası beş halefini derledik.

1- Süleyman Soylu

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesinin ardından kabinede çıkışlarıyla en çok öne çıkan isimlerin başında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu geliyor. 52 yaşındaki Süleyman Soylu 2007 yılında istifa eden Mehmet Ağar’ın ardından 2008 yılının başında Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı seçildi. 16 Mayıs 2009’daki kurultayda ise genel başkanlık adaylığından çekildi. Soylu, 2010 yılındaki anayasa değişikliği referandumunda “Evet” oyu kullanılması gerektiğini belirterek “Demokrasi buluşmaları” adı altında toplantılar düzenledi. 

2012’de AKP’ye katıldı

2012 yılında AKP’ye katılan Soylu önce Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyeliğine getirildi. 2014 yılında ise Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı oldu. Süleyman Soylu, 7 Haziran 2015 tarihindeki genel seçimlerde Trabzon Milletvekili seçildi. Soylu, 24 Kasım 2015 yılının sonundan Ağustos 2016’ya kadar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak görev aldı.

Son 80 yılda en uzun süre İçişleri Bakanlığı yapan isim

15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından kabinede değişikliklere gidilirken Süleyman Soylu 31 Ağustos 2016’da İçişleri Bakanlığı koltuğuna oturdu. Yaklaşık beş buçuk yıldır bu görevi sürdüren Soylu son 80 yıldır en uzun süre İçişleri Bakanlığı yapan isim oldu.

Soylu’nun muhalif siyasetçilerle sık sık polemiğe girmesi hakkındaki en büyük tartışmalardan biri. Özellikle HDP ve CHP’li siyasetçilerle sert tartışmalara giren Süleyman Soylu, Türkiye’deki kutuplaşmayı artıran siyasi aktörlerden biri olarak öne çıkıyor. 

Soylu hakkında Erdoğan’ın damadı ve eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile arasının açık olduğu ve iki ismin de kendisini Erdoğan’ın halefi olarak gördüğü dile getirilmişti.

İstifası kabul edilmemişti

Süleyman Soylu, koronavirüs salgınının ilk dönemlerinde, 10 Nisan 2021 gecesi hafta sonuna iki saat kala sokağa çıkma yasağı ilan edilmesiyle başlayan izdihamdan sorumlu olduğunu belirterek istifa etmişti. Ancak Soylu’nun istifası Erdoğan tarafından kabul edilmemişti.

Süleyman Soylu son olarak organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in iddialarıyla yeniden en çok tartışılan figürlerden biri haline geldi. Soylu, Sedat Peker’in bir siyasetçiye ayda 10 bin dolar verdiğini iddia ederken, bu ismi muhalefetin ısrarlı sorularına karşı açıklamamıştı.

Süleyman Soylu’nun adı, Cumhur İttifakı’nın diğer ortağı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin halefi olarak da geçiyor. 

“Hesap sormazsam namerdim”

Süleyman Soylu, DP Genel Başkanı iken bir mitingdeki konuşmasında AKP’yi eleştirerek, “Eğer ben Süleyman Soylu isem, tüyü bitmemiş yetimin hakkını yiyenden hesap sormazsam namerdim” demişti.

2 – Berat Albayrak

Erdoğan’ın yerini alabileceği belirtilen bir diğer isim ise damadı Berat Albayrak. 7 Haziran 2015’teki seçimlerde milletvekili seçilen Albayrak, 2015 – 2018 yılları arasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak görev yaptı. Albayrak 10 Temmuz 2018’de yeni dönem için açıklanan kabinede Hazine ve Maliye Bakanı olarak atandı.

Sosyal medya paylaşımı ile “görevden affını” istemişti

İki yıldan uzun zaman bu koltukta oturan Albayrak, görevi bıraktığını 8 Kasım 2020’de Instagram’dan duyurdu. Bir buçuk gün süren sessizliğin ardından 10 Kasım’da yayımlanan resmi gazetede Albayrak’ın “görevinden affını istediği” ve bunun kabul edildiği belirtilirken yerine Lütfi Elvan’ın atandığı açıklandı. Albayrak, 2016 yılında Başbakanlığa bağlı anonim şirket statüsünde kurulan ve sistem değişikliğinin ardından Cumhurbaşkanlığı’na bağlanan Türkiye Varlık Fonu’nda da (TVF) yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Albayrak bakanlıktan istifasının ardından TVF’den de ayrıldı. 

“Dolar 10 lira olacak ya, çok beklersiniz”

Berat Albayrak görevde bulunduğu süre boyunca özellikle döviz kurları hakkındaki açıklamaları ile sık sık gündeme geldi. Albayrak doların 10-15 lira olacağını söyleyenlere “Çok beklersiniz” diye cevap vermişti. Berat Albayrak görevden ayrıldığından bu yana kendisinden herhangi bir açıklama gelmezken ve pek ortalıklarda görünmezken, Erdoğan ile arasının açıldığı da kamuoyunda sıkça dile getirildi. Bazı kaynaklarda Albayrak’ın bir kitap yazdığı da kamuoyuna yansıdı.

Berat Albayrak yerine getirilen Lütfi Elvan’ın istifasıyla boşalan Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine kendisine yakın isimlerden Nureddin Nebati’nin atanması, Berat Albayrak’ın yeniden hükümette aktif görev alma ihtimalini de güçlendirdi. 

3- Hulusi Akar

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da Erdoğan yerine geçebileceği konuşulan bir diğer isim. Adı özellikle 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden beri sıkça gündeme gelen Akar, 9 Temmuz 2018’den beri Milli Savunma Bakanı olarak görev yapıyor.

Sınır ötesi harekâtlar hızlandı

2011’de orgeneralliğe terfi eden Hulusi Akar, 2011-2013 yılları arasında Genelkurmay İkinci Başkanlığı, 2013-2015 yılları arasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı, 2015-2018 yılları arasında Genelkurmay Başkanlığı görevlerinde bulundu. Akar’ın Milli Savunma Bakanı olarak görev almaya başlamasından beri Türkiye’nin özellikle Suriye’deki sınır ötesi harekâtları hız kazandı.  

Hulusi Akar, Türkiye’nin komşu ülkelerdeki askeri harekâtları organize etmesi ve dış ülkelerdeki askeri varlığını sürdürmesi açısından kilit role sahip figürlerden biri olarak değerlendiriliyor. Erdoğan’ın kabinede en güvendiği isimlerden biri olduğu belirtilen Akar’ın ismi Ahmet Davutoğlu’nun görevden alınmasının ardından başbakanlık için de geçmişti. 

4 – Numan Kurtulmuş

AKP Genel Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş da Erdoğan sonrası için adı geçen isimlerden. Akademisyenlik geçmişi olan Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Erdoğan’ın çevresindeki az sayıda Milli Görüş kökenine sahip siyasetçiden biri. Aktif siyasete 1998 yılında giren Kurtulmuş, Fazilet Partisi’nin kapatılmasının ardından Saadet Partisi’ne geçti ve 2008 yılında Genel Başkanlık koltuğuna oturdu. 

“Harun gibi gelip Karun gibi gitmeyeceğim”

Bu süreçte AKP’yi eleştirerek “Harun gibi gelip Karun gibi gitmeyeceğim” diyen Kurtulmuş, 2010 yılındaki anayasa değişikliği referandumunda da “Evet” oyu kullanacaklarını belirtti. “CHP yapsa yine ‘evet’ derdik” diyen Kurtulmuş, hırsızlık ve yolsuzlukların başka, anayasanın başka şey olduğunu savunmuştu.

Kurduğu parti AKP ile birleşti

Numan Kurtulmuş bu referandumdan kısa süre sonra Halkın Sesi Partisi’ni (HAS) kurdu. Parti iki yılın ardından AKP ile birleşme kararı aldı. 2014 yılında Başbakan Yardımcılığı görevine getirilen Numan Kurtulmuş, sonraki süreçte hükümet sözcüsü olarak da görev yaptı. 

İsmi başbakanlık için de geçmişti

MKYK üyeliğine de seçilen Kurtulmuş AKP Genel Başkan Vekilliği görevini sürdürüyor.

Bir dönem adı başbakanlık için geçen, partili cumhurbaşkanlığından vazgeçildiği takdirde AKP’nin başına geçebileceği de konuşulan Kurtulmuş, Erdoğan’ın yerini alabilecek aktörlerden biri olarak öne çıkıyor.

5 – Bilal Erdoğan

Tayyip Erdoğan’ın halefi olarak gösterilen bir diğer kişi ise oğlu Bilal Erdoğan. 1981 yılında doğan Bilal Erdoğan’ın ismi özellikle 17-25 Aralık 2013’teki soruşturmalarla ve yayımlanan tape kayıtlarıyla kamuoyunda duyulmuştu. Bilal Erdoğan, hükümete yakın vakıflardan Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı’nda (TÜRGEV) vakıf meclisi üyesi olarak yer alırken Türkiye Gençlik Vakfı’nda (TÜGVA) ise yüksek istişare kurulunda görev yapıyor. Bilal Erdoğan, Okçular Vakfı’nın da mütevelli heyeti üyesi. 

Bilal Erdoğan, TÜGVA hakkında kamuoyuna yansıyan yolsuzluk ve torpil belgeleri hakkında, “TÜGVA ile uğraşıyorlar, neden biliyor musunuz? Kıskanıyorlar. O zaman daha başarılı olun, kıskançlıktan çatlasınlar” demişti. Gerçekleştirdiği pek çok açılışta da babasının yanında yer alan Bilal Erdoğan, Tayyip Erdoğan’ın koltuğunu devredebileceği isimlerden biri. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.