Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bisikletçi Umut Gündüz davasında savcı esasa ilişkin mütalaasını açıkladı – Baba Menderes Gündüz: “Yaşanan ölümlerden katiller kadar komik cezalar veren mahkemeler de sorumludur”

Ankara’da 15 Temmuz 2020 tarihinde alkollü bir sürücünün bisikletine çarpmasıyla hayatını kaybeden Umut Gündüz’ün (19) ölümüne neden olan kişinin “bilinçli taksirle öldürme” suçlamasıyla tutuksuz yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün (7 Aralık) Ankara 57. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Sanığın tutuklanması talebi bir kez daha reddedilirken bir sonraki duruşmanın 27 Aralık’ta yapılacağı açıklandı. Karara tepki gösteren Umut Gündüz’ün babası Menderes Gündüz, “Yaşanan ölümlerden bu katiller kadar komik cezalar veren bu mahkemeler de sorumludur” dedi.

Duruşma sanık Çağdaş Şenyüz’ün avukatının ifadeleri ile başladı. Sanık avukatı, bir önceki duruşmada yaptıkları savunmaya ekleyecekleri bir şey olmadığını söyledi, adli tıp raporunun eksik inceleme içerdiğini ve sadece tanık beyanlarını esas aldığını belirtti, olay yerinde yeniden keşif yapılmasını ve bilirkişi incelemesi talep etti. Bu talepler mahkeme heyeti tarafından reddedildi. 

Menderes Gündüz: “Sanığın altındaki araç silaha dönüşmüştür”

Katılan tarafında ilk söz Umut Gündüz’ün babası Menderes Gündüz’e verildi. Menderes Gündüz şunları söyledi: “Umut’un ölümü kaza değil cinayettir. Katil 1,53 promil alkol alarak bilirkişi raporundaki tabirle kişi tüm yetisini kaybedip kendisini dahi öldürecek hale gelmiştir. Altındaki araç silaha dönüşmüştür. Çağdaş Şenyüz’ün söylediği gibi 60 kilometre hızla gitse frene bastığında bir-iki saniyede araç durur. 60 kilometre ile giden araç bu çarpma hızını oluşturamaz.”

“Eğer plaka düşmemiş olsaydı bu cinayet de faili meçhul dosyaları arasına eklenecekti”

Sanığın tutuklu yargılanması taleplerini yineleyen Menderes Gündüz sözlerine şöyle devam etti: “Bir katilin ruh durumuna özgü davranışla olay yerinden kaçıp evine gidip uyumuştur. Eğer plaka düşmemiş olsaydı bu cinayet de faili meçhul dosyaları arasına eklenecekti. İntikam değil, adalet istiyoruz. Katilin kasten öldürme ile ağır cezada yargılanması ve bir an önce tutuklanıp bizim gibi vicdanlı yurttaşlar ile aynı havayı teneffüs etmemesini istiyoruz.”

Gündüz ailesinin avukatlarından Dursun Yılmaz, adli tıp raporu ve soruşturma aşamasındaki raporun, sanığın asli kusurlu olduğunu gösterdiğini vurguladı. Yılmaz, sanığın itirazlarının dosyaya eklenecek nitelikte olmadığını söyledi. Alkollü araç kullanmanın en kötü ihtimalle “olası kast ile insan öldürme” suçunu oluşturduğunu belirten Yılmaz, “Konuyla ilgili emsal teşkil edecek Yargıtay kararlarını da takdirinize sunduk” dedi.

Görevsizlik kararı ve dosyanın Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesi talep edildi

Gündüz ailesinin bir diğer avukatı Aydın Yürek, mahkemeden görevsizlik kararı vermesini ve dosyanın mevcut haliyle Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesini talep etti. 

Savcı taleplerin reddini istedi

Sanık avukatının yeniden keşif raporu alınması talebinin reddini isteyen savcı, sanığın duruşmalara iştirak etmesi ile delil karartma ve kaçma şüphesi olmaması nedeniyle tutuklu yargılanmasına gerek olmadığını söyledi. Savcı, görevsizlik kararı talebinin ise “olası kast ile öldürme suçu” ile ilgili herhangi bir delil olmadığı gerekçesiyle reddini istedi.

“Yaşanan ölümlerden bu katiller kadar komik cezalar veren bu mahkemeler de sorumludur”

İddia makamının talebinin ardından iki tarafa da yeniden söz verildi. Verilen cezaların caydırıcılıktan uzak olduğunu vurgulayan Menderes Gündüz mahkeme heyetine şöyle seslendi: “Yaşanan ölümlerden bu katiller kadar komik cezalar veren bu mahkemeler de sorumludur. Bu salondan başka ölümler ve cinayetlere engel olacak bir karar çıkacağını umut ediyoruz. Katil Çağdaş Şenyüz bizden umudumuzu aldı. Bizim ölümümüzden de siz sorumlusunuz. Verdiğiniz kararlarla korkunç bir trajedi yaratıyorsunuz. Kararların kanunlarda olduğu kadar vicdanlarla da yer bulmasını ümit ediyoruz.”

Savcı, sanığın “bilinçli taksirle öldürme” suçundan ceza almasını istedi

Beyanların ardından esasa ilişkin mütalaasını açıklayan savcı, sanığın bilinçli taksirle öldürme suçundan ceza almasını istedi. Mütalaanın ardından iki taraf da yazılı beyanda bulunmak için ek süre talep etti.

Sanık tutuksuz yargılanmaya devam edecek, 27 Aralık’ta karar duruşmasının yapılması bekleniyor

Mahkeme heyeti katılan vekillerinin görevsizlik kararı ve dosyanın Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesi taleplerini reddederken sanığın da tutuksuz yargılanmaya devam etmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 27 Aralık 2021 tarihinde yapılacak. Bu duruşmada kararın çıkması bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.