Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan: “Çin modeli bir rejim tercihidir, yönetimin Perinçek’e teslim edilmesine 84 milyonun onayı var mı?”

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin genel merkezinde düzenlediği haftalık değerlendirme toplantısında konuştu. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gündeme getirilen “Çin modeli”nin bir rejim tercihi olduğunu söyleyen Babacan, bu tercihin 2022 bütçe görüşmelerine yansıdığına, Hazine borçlanmasının açıklanan rakamdan fazla olacağına dikkat çekti. Erdoğan’a seslenen Babacan “Bu önderlikten AKP’ye oy vermiş vatandaşlarımızın haberi var mı? Yönetimin, girdiği seçimde sadece 98 bin vatandaşımızdan oy alan Perinçek’e teslim edilmesine geri kalan 84 milyonun onayı var mı?” diye sordu.

“Ekonomide Çin modeli bir rejim tercihidir”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni ekonomi modeli olarak işaret ettiği “Çin modeli”nin planlanmış ve üzerine çalışılmış bir model olmadığını söyleyen DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “Ortada, adını ‘model’ olarak koydukları, sadece bir başarısızlık hikayesi var” dedi. Mevcut durumu Türkiye’nin geçmiş ekonomik koşulları ile kıyaslayan Babacan, “Ekonomide senelerce dünyada ‘Türkiye modeli’ konuşuldu. Herkesin öykünerek baktığı, ‘Bize ders verin’ dediği modeli biz yazmıştık. Eğer bir modelden bahsedeceksek, bu sadece ekonomi politikalarından ibaret değildir. Bu bir rejim tercihidir. Böyle bir büyüme modelinde, hiçbir hak hukuk tanımadan çalıştırılan işçilerin acısı vardır” diye konuştu.

“Yönetimin Perinçek’e teslim edilmesine 84 milyonun onayı var mı?”

Toplantıda “Teori” isimli dergiyi gündeme getiren Babacan, şunları söyledi: “Onca sene hak, adalet diye vatandaşın karşısına çıkan Sayın Erdoğan, siyasi kariyerinin finalinde, 28 Şubatçı Perinçek’in dergisine konuşmalarıyla başyazı olarak konuk oldu. Erdoğan nerede, kimin arkasında görün, ibretlik. Derginin editörleri girişte ‘Vatan Partisi önderliğinde bilmem ne sürecine girdik’ diyor. Bu önderlikten AKP’ye oy vermiş vatandaşlarımızın haberi var mı? Yönetimin, girdiği seçimde sadece 98 bin vatandaşımızdan oy alan Perinçek’e teslim edilmesine geri kalan 84 milyonun onayı var mı?”

“Hazine borçlanması açıklanan rakamdan fazla olacak”

Babacan, bütçe görüşmelerini ise şu rakamlarla değerlendirdi:

“Yıllarca 50 milyar TL mertebesinde giden faiz ödemeleri bu yılki bütçede 180 milyar; 2022 bütçesinde 240 milyar olarak yazılmış durumda. Bundan da fazla olacak. Sözde düşük faiz politikası izleyen kötü yönetim, Hazine borçlanma faizlerini daha geçen eylül ayına göre tam 5 puandan fazla artırdı. Merkez Bankası dün bankalara ortalama yüzde 16 faizle borç para verdi. Aynı gün, aynı ülkenin hazinesi bankalara 3 milyar 300 milyonluk borçlanma ihalesi yaptı ve ihaleye katılan bankalara borçlanırken yüzde 22,70 faiz ödedi. Bu bütçenin adı faiz bütçesidir.

“Ekonomik modeli bütçede görüyorsunuz”

Kamu özel işbirliğinin bütçedeki ödeneğine bakıyoruz, 42,5 milyar ama kurdaki artış sebebiyle 60 küsurlara çıkacak. Bütün tarım destekleri, yap-işlet-devretlere ödenecek rakamın yarısı dahi değil. Sanayinin geliştirilmesi için destek teşvik bütçesi 20 milyar. Deprem hazırlığı, afet yönetimi hepsi 4 milyar. Kadının güçlendirilmesi 943 milyon. Gençlik programı 876 milyon. İnsan hakları bütçesi 83 milyon. Bütçede ekonomik modeli görüyorsunuz. Çiftçi yok, sanayici yok, kültür yok, afet yönetimi yok, kadın yok, gençlik yok, hiçbir şey yok.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.