Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut anlattı: “Zam haberleri aldatmaca, her ay yüz hekim göç ediyor, maaşlarımız üç katına çıkmadığı sürece ne bu eylemler durur ne bu iş bırakmalar”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Vedat Bulut sağlık sistemine ve sağlık çalışanlarının çalışma koşullarına ilişkin güncel gelişmeleri Medyascope’a değerlendirdi. Medyada yer alan zam haberlerinin doğru olmadığına dikkat çeken Bulut “Maliye Bakanlığı’nın bloke etmesinden, bütçede para olmadığından bahsediliyor” dedi.

“Kendilerine bağlı olduklarını düşündükleri sendikalar bile oy vermeyecek”

Türkiye Barolar Birliği seçiminin bir genel seçim provası olduğunu söyleyen Bulut “Maaşlarımız üç katına çıkmadığı sürece, ne bu eylemler durur, ne de bu iş bırakmaları durur. Türkiye zaten pandemi ve ekonomik krize, birbirini tetikleyen bir kısır döngüye girdi. Bunun da tek nedeni iktidarın kendisidir. Yönetemiyorlar, birazcık anlayışları olsaydı kifayetsiz muhterislikleri olmasaydı, istifa etmeleri gerekirdi. İstifa etmiyorlar, erken seçime gitmiyorlar. O zaman sandıkta bunun hesabını emekçilere karşı verecekler, sandıkları kaybedecekler. Türkiye Barolar Birliği’nin seçimi bunun bir ön göstergesidir. Artık kaybediyorlar, kendilerine bağlı olduklarını düşündükleri sendikalar bile kendilerine oy vermeyecek” diye konuştu.

“Bakanlık ‘hakkınızı ödeyemeyiz’ dedi ve hakkımızı ödemedi”

Bulut, Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan zam açıklamalarını ise “Pandemi döneminde olduğu gibi bir aldatmaca. Hatırlarsanız pandemi döneminde iki kat ödeme yapacağız diye söylemişlerdi ama yapmamışlardı. Bunun da doğru olmadığını biliyoruz. Yani Sağlık Bakanlığı, hakkınızı ödeyemeyiz dedi ve haklarımızı ödemedi” diyerek eleştirdi. Bu açıklamaların sağlık çalışanlarının eylemlerini dindirmek için yapıldığına dikkat çeken Bulut, “Yapılmış bir zam yok, yapılacak zamlardan bahsederek geleceğe ilişkin bir vizyon belirtiyorlar” dedi.

“Maliye Bakanlığı’nın birtakım sorunlarından bahsediliyor”

Medyada yer alan haberlerin aksine şu anda hekim maaşlarına yapılan bir zam olmadığını belirten Bulut, şöyle devam etti: “Maliye Bakanlığı’nın bloke etmesinden, Maliye Bakanlığı’nın birtakım sorunlarından bahsediliyor, bütçede para olmadığından bahsediliyor. Şunu söyleyelim; Cengiz Holding’in ve onlarca şirketin vergi borcunu affeden, şehir hastanelerine 22 milyar lira para akıtanlar, Meclis’teki zam kararını rafa kaldırdılar.”

“Yurtdışına hekim göçü sayısı bin 300’e ulaştı”

Asistan hekimlerin kötü çalışma koşullarının değişmediğini dile getiren Bulut, hekim göçünün artarak sürdüğü bilgisini verdi. Her ay ortalama 100 hekimin yurtdışına gittiğine dikkat çeken Bulut “Rakam bugün itibariyle bin 300‘ e yaklaştı” dedi. Hekim diplomalarında Sağlık Bakanlığı’nın imzasının olmasını, tarafsızlığı engellemesi sebebiyle eleştiren Bulut uygulamanın dünyada başka yerde olmadığını hatırlattı ve buna uzmanlık derneklerinin karar vermesi gerektiğinin altını çizdi.

“TUS değişikliğinin amacı gençlerin önünü kesmek”

Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda (TUS) yapılacak olan değişikliğin meslek örgütleri ve akademisyenlere danışılmadığını söyleyen Bulut, amacın gençlerin önünü kesmek olduğunu dile getirdi. Yapılacak olan hekim eylemlerinin hizmette aksamalara yol açacağı uyarısında bulunan Bulut, “Hakkımızı başka türlü alamadığımız için böyle yapıyoruz” diye konuştu.

2022 bütçe görüşmelerini de hatırlatan Bulut, intörn hekimlerin 800 lira olan maaşlarının asgari ücrete çıkarılması gerektiğine ilişkin taleplerini dile getirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler