Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gazeteci Beyza Kural’a ters kelepçe takarak gözaltına almaya çalışan polislerin yargılandığı davanın üçüncü duruşması yapıldı – Sanık polis Nihat Doğan’ın ifadesi yine alınmadı

Gazeteci Beyza Kural’ı 2015’te haber takibi sırasında engelleyen ve ters kelepçe takıp gözaltına almaya çalışan üç polis hakkında “iş ve çalışma hürriyetinin ihlali” suçlamasıyla açılan davanın üçüncü duruşması bugün (10 Aralık), Çağlayan’daki İstanbul 35. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Mahkemede Beyza Kural ve avukatları hazır bulunurken, sanık polisler gelmedi. Bir sonraki duruşma 11 Mart 2022 tarihine ertelendi. 

Gazeteci Beyza Kural ve avukatı Meriç Eyüboğlu’nun hazır bulunduğu duruşmaya Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nden (MLSA) avukat Veysel Ok, Committee to Protect Journalists (CPJ) Türkiye Temsilcisi Özgür Öğret, Uluslararası Af Örgütü temsilcisi ve çok sayıda gazeteci katıldı.

Diyarbakır görevli sanık polis Nihat Doğan, savunması alınmak üzere Diyarbakır 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlanacaktı ancak mahkemeye gitmedi. Diğer iki sanık da duruşmaya katılmadı.

Nihat Doğan’ın bu duruşmada da ifadesinin alınmaması üzerine avukat Meriç Eyüboğlu, “Geliyoruz, gidiyoruz sanık polisin ifadesi hâlâ alınamadı. Üçüncü duruşmada sanığın ifadesi hâlâ yok. Yakalama kararı vermek için ne bekliyorsunuz anlamadık. Yakalama kararı verilmesini talep ediyoruz” dedi.

Sanık Nihat Doğan’ın avukatı ise mahkeme celbinin sanığın eski adresine tebliğ edildiğini söyledi ve Doğan’ın sonraki duruşmada hazır bulunacağını belirtti.

MLSA Eş Direktörü Veysel Ok, Kural’ın derneğin üyesi olduğunu belirterek, “Üyemize olan saldırı, derneğimizi de etkilemiştir. Bu nedenle biz de mağdur sıfatıyla davaya katılma talebimizin kabul edilmesini istiyoruz” dedi. Duruşma 11 Mart 2022’ye ertelenirken, mahkeme heyeti MLSA’nın katılma talebini derneğin suçtan doğrudan zarar görmediği gerekçesiyle reddetti.

“Dava, bu ülkede yaşayan herkese verilen o mesajın yargılanma konusu olması açısından önemli” 

Duruşmanın ardından Medyascope’a konuşan avukat Meriç Eyüboğlu, şunları söyledi: “Bu davada yargılanan üç tane sanık var polis, bunlardan iki tanesi ifade verdi, bir tanesi hâlâ ifade bile vermedi. Duruşmalar bizde, ‘Evet burada hakkaniyetli bir sonuç çıkacak’ duygusu bırakmadan ilerliyor.” 

Beyza Kural’ın sadece gazeteci olduğu, polis şiddetini haberleştirdiği için başına bunların geldiğini dile getiren Eyüboğlu, “‘Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak, hepinize öğreteceğiz’ mesajı Beyza’nın şahsında hepimize verilen bir mesaj aslında. Bu sözün ne anlama geldiğini 2021’de hepimiz çok daha iyi anlıyoruz” diye konuştu.  

Beyza Kural’ın davasından çıkacak sonucun gazetecilere yönelik açık ve fiziki bir saldırıya dönüşmüş polis şiddeti açısından da önemli olduğunu vurgulayan Eyüpoğlu, “Bu ülkede yaşayan herkese verilen o mesajın bir yargılanma konusu olması açısından da bu dava önemli” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.