Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Film Çıkışı (19) – Bağımsız belgesel film yönetmeni Jale İncekol: “Sinemada bağımsız çalışmaya kararlıysanız yaptığınız işe inanmanız gerek”

Film Çıkışı’nda bu hafta, belgesel film yönetmeni Jale İncekol ile televizyon sektöründeki deneyimlerini, çektiği beş belgesel filmin hikayesini ve bağımsız sinemayı konuştuk.

İncekol, Kavak Yelleri (Kanal D/2006-2010), Yağmurdan Kaçarken (ATV/2013), Evdeki Yabancı (Kanal D  2001/2002), Yılan Hikayesi (Kanal D/2000), Mahallenin Muhtarları (ATV 1994/1998) vb. dizilerin yönetmenliğini ve yardımcı yönetmenliğini üstlenmiş, şimdi ise kendi yönettiği bağımsız belgesel filmler çekiyor. 2017 yılından beri çektiği beş belgesel filmi var.

İncekol, televizyon sektörü ve bağımsız bir filmde yönetmenlik yapmanın farklı yönlerini şöyle anlattı: “Televizyon sektöründe çalışırken büyük yapımlarla, kanalların onayladığı yapımcılarla, sadece yönetmenliğe odaklanarak yapıyorsunuz işinizi. Bağımsız film yaparken ise pek çok işle birden kendiniz ilgilenmek zorunda kalıyorsunuz. Hem çok zorlu hem de tek karar merciinin siz olması açısından da konforlu bir süreç.”

Jale İncekol, belgesel film çekmeye nasıl başlandığını ve 2017’den beri çektiği filmlerin hikayelerini de anlattı. Filmlerinde, köy enstitüleri ile ilgili detayların yer almasının hep istediği bir şey olduğunu belirten İncekol’un filmleri aynı zamanda müzik, kültür, sanat, kadın ve çocuk temalarını barındırıyor.

Bağımsız belgesel filmler çeken İncekol, “Sinemada bağımsız çalışmaya kararlıysanız eğer, gerçekten yaptığınız işe inanıyor olmanız gerekiyor” dedi.

Yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği belgesel filmler:

Narperi’nin bileziği (2021)

Okulum Açılsın (2021)

Bu İşte Bir Umut Var (2019)

Umutlu Bir Hikaye (2018)

Müzikli Bir Hikaye (2017)

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.