Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

THK Kayyum Başkanı Cenap Aşcı’nın istifa dilekçesi mahkemece onaylandı – Aşcı: “Kurumun içine çekildiği bataklığı kimse görmek istemiyor, bu kurumun ilelebet yaşatılması lazım”

Türk Hava Kurumu (THK) Kayyum Başkanı Cenap Aşcı’nın 1 Eylül’de verdiği istifa dilekçesi 105 gün sonra, dün (14 Aralık) Ankara 9. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından kabul edilerek yürürlüğe girdi. Aşcı’nın yerine, İçişleri Bakanlığı başmüfettişlerinden Ali Yüksel, aynı mahkeme tarafından atandı. 

THK ve kurumun yangın söndürme uçakları, yaz aylarında ülkenin birçok yerinde eşzamanlı olarak çıkan ve uzun süre söndürülemeyen yangınlarda gündeme gelmiş, tartışma ve eleştiri konusu olmuştu. Yangınlardan hemen sonra, kayyum başkanlıktan istifasını mahkemeye sunan Aşcı’nın istifası uzun süre mahkemece onaylanmadı. Bu süreçte işlemlerin aksayıp aksamadığı konusunda ise Aşcı, istifa dilekçesini verdikten sonra kendisinin bir tasarrufta bulunmadığını belirterek, “Üç kişilik bir kayyum heyetimiz vardı ve her birimizin müştereken (ayrı ayrı) imza yetkisi vardı ve işler aksamadan yürütüldü, bir sıkıntı olmadı” dedi.

THK Kayyum Başkanlığı’ndan istifa eden Cenap Aşcı

Aşcı, istifasına giden süreci ise Medyascope’a şöyle anlattı:

“Yangınlardaki tartışmalar haksız olarak bana yöneldi. Herhangi bir dahlimiz olmamasına rağmen, yangınların söndürülmemesinde biz sorumluymuşuz gibi linç edilmeye çalışıldık. Kayyum sürecinde özveriyle çalıştık ancak kurumun içinde bulunduğu bataklığı kimse görmüyor. Kurumun 2 milyar lira borcu vardı biz devraldığımızda, bunun 1,5 milyar lirasını yapılandırdık. Kurum, devasa bir holdinge dönüşmüş. 382 şubesi, bir üniversitesi, sekiz şirketi var. Fitre, zekât toplanamıyor, kimse vermiyor artık. Kurban derisi para etmiyor. Hep zarar etmiş. İki yıldır, yaşattık, ayakta tuttuk. Özveriyle çalışmamıza rağmen, yangın sırasında anlamsız saldırıyla karşı karşıya kaldık. Kurumu soyup, soğana çevirenler, kurum batsın, yaptıkları da bunun altında kalsın istiyor.”

THK’nın 1925’te Atatürk tarafından kurulduğunu, Atatürk’ün yaptığı kampanya ile 10 yılda 170 bin lira topladığını ve bu paranın bugünkü değerinin 700 milyar Türk Lirası’na denk geldiğini anlatan Aşçı, “Bu paranın 55 bin lirası Milli Savunma Bakanlığı’nın ihtiyaçları için kullanılmış. Kalanıyla da 231 uçak alınarak kuruma bağışlanmış. Askeri havacılığın yanında bir de sivil havacılık kurulmuş. Bu kurumun ilelebet yaşatılması lazım” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.