Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Google, aşı olmayı reddeden çalışanlarını işten çıkaracak

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli CNBC’nin edindiği bir şirket içi yazışmasına göre Google, çalışanlarına aşı olup olmadıklarını gösteren belgeleri temin etmeleri gerektiğini, gerekli belgeleri temin etmeyenlerin önce ücretsiz izne ayrılacağını daha sonra ise işten çıkarılabileceğini bildirdi.

Google, koronavirüs salgını nedeniyle ertelediği ofis ortamına dönmekte ısrar ederken çalışanlarının da aşılanmasını bekliyor. CNBC’nin edindiği bir iç yazışmada şirket, çalışanlarından aşı durumlarını gösteren belgeleri en kısa zaman içinde sisteme yüklemelerini istedi. Google, gerekli belgeleri ulaştırmayanların ise işten çıkarılabileceği belirtti.

BBC’nin yorum talebine cevap veren bir Google yetkilisi, CNBC tarafından sızdırılan belgelerin doğruluğunu inkâr etmedi.

Google

Şirket yetkilisi, “Daha önce söylediğimiz gibi, aşı gereksinimlerimiz işgücümüzü güvende ve hizmetlerimizi çalışır durumda tutabilmemizin en önemli yollarından biri. Aşı olabilecek çalışanlarımıza yardımcı olmak için elimizden gelen her şeyi yapmaya kararlıyız ve aşı politikamızın arkasında sıkı şekilde duruyoruz” dedi.  

Aşı belgelerini temin etmeyenlerin tıbbi veya dini gerekçelerle muafiyet başvurusunda bulunmaları istendi

CNBC’nin haberine göre bu senenin başında çalışanlara gönderilen yazışma ile Google çalışanlarına aşı belgelerini temin etmeleri için 3 Aralık’a kadar süre tanındı. Aşı belgelerini temin etmeyenlerin tıbbi veya dini gerekçelerle muafiyet başvurusunda bulunmaları istendi. 

Habere göre, 17 Ocak 2022’ye kadar gerekli belgeleri temin etmeyenlerin 30 gün “ücretli idari izne” tabi tutulacağı ve ardından altı aya kadar ücretsiz izne ayrılacağı belirtildi. Çalışanların “ücretsiz kişisel izin” döneminden sonra işlerini kaybedebileceklerine dikkat çekildi.  

Google

ABD Mesleki Güvenlik ve Sağlık İdaresi, 100 veya daha fazla çalışanı bulunan tüm işverenlerden, çalışanlarının her birinin haftada bir kez koronavirüs aşısı veya testi yaptırdığından emin olmalarını istemişti. Bu kuralın 4 Ocak’ta yürürlüğe girmesi gerekiyordu ancak itiraz üzerine kararın yürürlüğe girmesi mahkeme kararına kadar askıya alındı.

Google ise temmuz ayında ofiste çalışan herkesin aşı olması gerektiğini bildirmiş ve sadece testi kabul etmeyeceğini açıklamıştı. Tamamen uzaktan çalışabilenler ise bu kuraldan muaf tutulmuştu.

Diğer taraftan Google, çalışanlarının haftada en az üç gün ofiste olmasını beklediğini belirtti. Ayrıca, uzaktan çalışmaya devam eden çalışanlarının maaşlarını keseceğini de aktardı.

Teknoloji firmaları koronavirüs salgınından sonra hangi çalışma yöntemlerini benimsiyor?

Teknoloji firmaları, aşı zorunluluğu konusunda farklı yaklaşımlar benimsiyor. Mayıs ayında Twitter, tüm çalışanlarının “sonsuza dek” evden çalışabileceğini açıkladı. Haziran ayında da Facebook, çalışanlarının koronavirüs kuralları kaldırıldıktan sonra evden çalışmaya devam edebileceklerini duyurdu. Microsoft da uzaktan çalışmayı kalıcı bir seçenek haline getirdi. 

Apple ise Google gibi, çalışanların haftanın en az üç günü ofiste çalışmasını beklediğini söyledi ancak bu karar bazı çalışanlar tarafından tepkiyle karşılandı.

Kaynak: BBC, CNBC

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.