Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şantiyede kamu mesaisi: “İller Bankası yönetimi, memurları inşaat halindeki binada çalıştırdı, hukuksuzluğu görüntüleyen çalışan sürgün edildi”

Ankara’nın Yenimahalle ilçesinde inşa edilen Merkez Ankara Projesi’nden bir blok satın alan İller Bankası yönetimi, inşaat bitmemesine rağmen 300 personeli mesaiye zorladı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, memurların şantiye halindeki binada çalıştırıldığını görüntüleyen İller Bankası çalışanı ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ali Atakan’ın aynı gün içinde Diyarbakır’a sürgün edildiğini açıkladı. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir de inşaatta çalıştırılan personelin can güvenliğinin tehlikede olduğuna dikkat çekerek “Çevre ve Şehircilik Bakanı, derhal bu skandala yanıt vermelidir” dedi. 

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Fatih Erdoğan’ın yönetim kurulu başkanı olduğu Pasifik İnşaat tarafından yapılan Merkez Ankara projesinde bir blok satın alan İller Bankası yönetiminin, inşaat bitmemesine karşın personeli burada mesaiye zorladığını açıkladı. Binada inşaat faaliyeti sürerken, İller Bankası’nın 300 personeli buraya taşındı ve inşaat nedeniyle çalışanların can güvenliğini tehlikeye atan durumlar ortaya çıktı. İller Bankası’nda çalışan Ali Atakan da bu durumu 14 Aralık’ta fotoğrafla tespit etti. Atakan durumu fotoğraflarken de bina güvenliği, Atakan’ın fotoğraflarını çekti. Durumun İller Bankası yönetimine bildirilmesi üzerine Atakan, aynı gün Diyarbakır’a sürgün edildi. Konuya ilişkin bir açıklamada bulunan ve taşınan birimlerde yaklaşık 300 personelin görevli olduğunu kaydeden Emir, şantiye halindeki binanın koşullarına ilişkin şunları söyledi:

Burada inşaat devam ederken ve burası bir şantiye halindeyken memurların böyle bir yerde çalışmasına kim nasıl göz yumuyor, anlaşılır gibi değil. Binada asansörler çalışmıyor, elektrikler sık sık kesiliyor ve ısınma problemi var. Her şeyden öte çalışanların hayati tehlikesi bulunuyor. Sıkıntıları tespit edene ise baskı yapılıyor, bazı çalışanlar doğu illerine sürgüne gönderiliyor. Bu tür bir zorlama, 1935’te kurulan ve cumhuriyetin ilk kurumlarından olan İller Bankası’nın, kurumun ruhuna aykırı bir çalışma şeklidir. Neden alelacele birimler buraya taşındı? Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın derhal bu skandala yanıt vermesini bekliyoruz.”

“İller Bankası Genel Müdürü Yusuf Büyük ‘Bizimle uğraşmayın’ dedi”

Konuya ilişkin basın toplantısı yapan Mimarlar Odası Ankara Şubesi üyeleri, İller Bankası çalışanı ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ali Atakan’ın hiçbir gerekçe gösterilmeden Diyarbakır’a sürgün edildiğini açıkladı. Toplantıda konuşan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan,  hukuki süreç başlattıkları belirterek, “İller Bankası Genel Müdürü Yusuf Büyük’ün çeşitli bürokratlar ve çeşitli siyasetçiler vasıtasıyla Mimarlar Odası’na mesaj gönderdiğini ‘Bizimle uğraşmayın’ dediğinin de altını çizmek isterim. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı göreve davet ediyoruz” dedi.

“Torunlar Center’daki asansör faciasını hatırlayın”

Merkez Ankara Projesi’ne ilişkin hukuksal sürecin de devam ettiğini hatırlatan Candan, şantiyede yaptırılan mesaiye ilişkin süreci şöyle anlattı: “İller Bankası da Merkez Ankara’dan bir blok satın alıyor. Yönetim Kurulu Üyemiz Ali Atakan’ın da çalıştığı İller Bankası Macunköy Tesisleri boşaltılarak İklimlendirme Müdürlüğü’ne verilmesi öngörülüyor. Dolayısıyla acilen çıkartılmaları gerekiyor. Macunköy Tesisleri’nde çalışan İller Bankası çalışanlarını, henüz inşaatı tamamlanmamış Merkez Ankara’nın bir blokuna taşıyorlar. İnşaatı devam eden bir yere 300 çalışanı gönderip, hizmet üretmelerini bekleyemezsiniz. Bütün inşaatlar devam ediyor ve işçiler çalışıyor, iş güvenliği ve iş sağlığı açısından orada kamu hizmeti üretilmesinin mümkün olmadığı bir yapıdan bahsediyoruz. Torunlar Center’daki asansör faciasını hatırlayın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.