Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek “Güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışması genel başkanlara sunulacak, kamuoyuna açıklanması ocak ayını bulacak, içerikte değişiklikler olabilir”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Gelecek Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA), Saadet Partisi ve Demokrat Parti (DP) temsilcilerinin üzerinde çalıştığı, “güçlendirilmiş parlamenter sistem” önerisi için son görüşmeler önümüzdeki hafta yapılacak. Konuya ilişkin bilgi veren CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, ”Rapor, aralık ayı içinde genel başkanlara sunulacak, kamuoyuna açıklanması ocak ayına kalıyor. Çalışmaya ilişkin kamuoyuna açıkladığımız bilgiler toplantılarda ortaya çıkan başlıklar. Çalışma, genel başkanların önüne geldiğinde siyasi tercih niteliğinde ya da ‘Şu oranı şöyle yapsak daha iyi olur’ gibi bir durum ortaya çıkarsa değişiklikler olacaktır” diye konuştu.

Muharrem Erkek

“Sonraki süreci genel başkanlar belirleyecek”

Çalışmaya ilişkin başlıkların bittiğini, son şeklin verilmeye başlandığını belirten Erkek, “Sona geldik fakat tam olarak ‘bitti’ diyemeyiz, ‘bitti’ diyebilmek için genel başkanlara sunulacağı aşamaya geçmek lazım” dedi.  Raporun aralık ayı içerisinde genel başkanlara sunulacağı bilgisini veren Erkek, “Bundan sonraki süreç daha çok genel başkanların bilgisi dahilinde ilerleyecek. Bir araya gelirler mi, bir araya geldikten sonra yol haritasını nasıl belirlerler? Bunun ocak ayına kalacağını biliyoruz. Sonrasında da belki altı genel başkan, kamuoyunun karşısına birlikte çıkarak açıklama yaparlar” diye konuştu.

“Cumhurbaşkanı bir kere, yedi yıllığına seçilecek”

Yasama, yürütme, yargı başlıklarının ayrı ayrı ve ayrıntılı biçimde ele alındığını vurgulayan Erkek, “Öncelikle ‘toplumun siyasal açıdan kanayan yarası’ diyebileceğimiz aciliyetteki düzenlemelere el atıldı. Birbirini dengeleyecek ve denetleyecek nitelikte güçlü bir Meclis ve hükümet yapısı öngörülüyor” dedi. Güçlendirilmiş parlamenter sistemde cumhurbaşkanının yetki ve sorumluluklarının neler olacağına ilişkin bilgi veren Muharrem Erkek, “Cumhurbaşkanının bir kere, yedi yıllığına seçilebildiği bir sistem olacak. Yüksek yargıdaki yürütmenin tahakkümünün neredeyse tamamen ortadan kaldırıldığı, çok küçük sembolik yetkiler verileceği bir sistem” diye konuştu.

“Seçim barajı yüzde 3 olarak belirlendi”

Güç ve siyasetin odağının Meclis olacağına dikkat çeken Muharrem Erkek, sözlerini şöyle sürdürdü: “YÖK’ün kaldırılması çok net olarak bütün partilerin ortak görüşü oldu. Seçim barajı yüzde 3 olarak belirlendi. Şunun altını çizmek gerekir, bunlar toplantılarda ortaya çıkan başlıklar. Genel başkanların önüne geldiğinde, siyasi tercih niteliğinde ya da ‘Şunu böyle desek, şu oranı şöyle yapsak daha iyi olur’ gibi bir durum ortaya çıkarsa değişiklikler olacaktır. Hükümetin kolay kurulduğu ama zor yıkıldığı, hükümet istikrarının da güçlendirildiği, güçsüzleştirilmiş parlamenter sistemden de farklı bir öneri olacak.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.