Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine toplantısının ardından açıkladı: Kur krizine karşı 10 yeni tedbir

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Ekonomiye ilişkin alınan yeni tedbirleri 10 madde halinde sıralayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kur getirisi mevduat kazancının üstünde ise aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek, bu kazanç stopaj vergisinden muaf tutulacak” dedi. “İktisat bilimi kurallarına hızla dönülmeli” diyen Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’ni (TÜSİAD) bir kez daha hedef alan Erdoğan, “Ey TÜSİAD, Türkiye çökmedi. Ya utanmadan sıkılmadan Bay Kemal’le bir araya gelip erken seçim konuşuyorsunuz. Bunlar rüyadır rüya, Haziran 2023’ü bekleyeceksiniz” diye konuştu.

Türk Lirası mevduatları için yeni düzenleme

Kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gündeminde ekonomi vardı. Türk Lirası (TL) mevduatları için yeni bir düzenlemeye gidildiğini açıklayan Erdoğan, alınacak yeni tedbirleri şöyle sıraladı:

*Tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlarımıza yeni bir finansal alternatif sunuyoruz. İnsanlarımızın bankadaki TL varlığını, mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek. Kur getirisi mevduat kazancının üstünde ise aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek. Bu kazanç stopaj vergisinden muaf tutulacak.

*Döviz kurundaki dalgalanma sebebiyle fiyat vermekte zorlanan ihracatçı firmalarımıza Merkez Bankası aracılığı ile ileri vadeli kur rakamı verilecek. Kur farkı TL olarak ihracatçı firmamıza ödenecek.

*Bireysel emeklilik sistemimizin cazibesini arttırmak için devlet katkısını yüzde 30’a çıkarıyoruz.

*Devlet iç borçlanma senetlerine buradaki stopajı yüzde 0’a indiriyoruz.

*Vergi yükünü azaltarak uluslararası rekabeti desteklemek amacıyla ihracat ve sanayi şirketleri için kurumlar vergisinde 1 puanlık indirim planlıyoruz.

*Katma değer vergisini yeniden düzenliyoruz. Amacımız kayıt dışı ekonomiyi azaltmak, iş ve yatırım ortamını iyileştirmek, ihracatı özendirmek, firmalarımızın KDV iadesi yoluyla finansmana hızla erişimini sağlamaktır.

*Şirketler tarafından yapılacak temettü ödemeleri üzerindeki stopajı yüzde 10’a indiriyoruz. Yatırım ve fon kazançları kurumlar vergisinden istisna olmasına karşılık diğer fon kar payları istisna dışındaydı. Bu farklılığı ortadan kaldırıyoruz.

*KİT’lerden elde edilen ve bütçeye aktarılan gelir paylarına endeksli kamu borçlanma senetleri çıkartılarak yatırımcıların Türk Lirası bazlı varlıklara yönelimi teşvik edilecektir.

*Ülkemizde yastık altında 280 milyar dolar değere sahip 5 bin top altın bulunduğu bilinmektedir. Bu altınların finansal sisteme dahil edilerek ekonomiye kazandırılması için piyasa paydaşlarıyla birlikte yeni araçlar geliştirilecektir.

*Kredi garanti fonu desteğiyle uzun vadeli istihdamı koruma ve destekleme işletme kredileri verilecektir. Ülkemizdeki istikrar ve güven iklimini güçlendirecek tüm tedbirleri ilgili kurum ve Meclis’imizle süratle hayata geçireceğiz.”

“Bay Kemal, bu borç yükünü sizlerden aldık”

“Ekonomiyi dışarıya rehin vermeyeceğiz” diyen Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu eleştirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Göreve geldiğimizde 23,5 milyar dolar olan IMF’ye borcu sıfırladık. Şu anda IMF’ye borcumuz yok. Bay Kemal bu borç yükünü nereden aldık? Sizlerden aldık. Bu ülke sıcak para hülyasıyla avutulup, ekonomisi asıl ihtiyaç duyduğu adımlardan uzak tutulan bir ülke olmayacaktır.

“Kamu bankasından krediyi alıp başka yere aktarmak suretiyle para kazananın alnını karışlarız”

Yatırımcılara da seslenen Erdoğan, “Bütün yatırımcılarımız lütfen kamu bankaları onların her zaman yanındadır, emrindedir. Ama kamu bankasından krediyi alıp, bunu bir başka yere aktarmak suretiyle paradan para kazanma yoluna, yöntemlerine başvuranların da alnını karışlarız” dedi.

Erdoğan’dan TÜSİAD’a: “Ey TÜSİAD Türkiye çökmedi”

Erdoğan’ın hedefinde “İktisat bilimi kurallarına hızla dönülmeli” diyen TÜSİAD da vardı. Erdoğan, “Geçmişte gazete ilanları ile hükümet devirip hükümet kurmayı alışkanlık haline getirenlerin, ‘Bilimsel kurallara dönelim’ diyenlerin karın ağrısını gayet iyi biliyoruz. Ey TÜSİAD, Türkiye çökmedi. Ya utanmadan sıkılmadan Bay Kemal’le bir araya gelip erken seçim konuşuyorsunuz. Bunlar rüyadır rüya, Haziran 2023’ü bekleyeceksiniz” diye konuştu.

Kredi ve burslar artırıldı

Burs ve kredi ücretlerini artırdıklarını da duyuran Erdoğan, “Önümüzdeki yıl kredi ve bursları lisans öğrencilerinde 850 liraya, yüksek lisans öğrencilerinde 1.700 liraya, doktora öğrencilerinde 2.550 liraya çıkartıyoruz” bilgisini paylaştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.