Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope Kars’ta – Karslı âşıklar yoksulluk hakkında atıştı: “Kimisi aç-susuz yatar, asgari geçim derdinden”

Kamera & Kurgu: Furkan Erdem

Medyascope ekibi Kars’ta yaşayan vatandaşlara ekonominin durumunu, asgari ücreti ve hükümetten memnun olup olmadıklarını sordu. Kars’ın önde gelen âşıkları Ensar Şahbazoğlu ve Bilal Ersarı da şehrin ünlü “Hanımeli Kars Mutfağı” restoranında yoksulluk ve asgari ücret hakkında atıştı. Medyascope muhabiri âşıklara, “asgari ücret ve yoksulluk” başlığıyla “yol verdi”. Âşıklar da bu konu başlığıyla karşılıklı olarak doğaçlama maniler söyledi.  

Medyascope, Kars’ta yaşayan yurttaşlara da mikrofon uzattı ve esnafın büyük kısmı ekonomiden şikayetçi olduklarını ve ekonomik gidişatı beğenmediklerini söyleseler de bu nedenle siyasi tercihlerini değiştirmeyi düşündüğünü söyleyenlerin sayısı yüksek değildi.

Aşıklar “asgari geçim derdi” için atıştı

“Şu anki gidişat iyi değil ama Erdoğan’a güveniyoruz”

Cumhur İttifakı’nı destekleyenler AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için oy kullanmaya devam edeceklerini ve sorunları Erdoğan’ın çözeceğine inandıklarını söyledi. Kars’ta yaşayan bir yurttaş, “Şu anki ekonomik durum iç açıcı değil. Ekonomimiz kötüleşiyor ve alım gücümüz düşüyor. Ancak muhalefette güçlü bir aday göremiyoruz. O yüzden Erdoğan’a güveniyoruz” dedi.

Kars’taki esnafın büyük kısmı müşteri sayılarının salgının başından beri hızla azaldığını ve kendilerine yeterli maddi desteğin sağlanmadığını belirtti. Asgari ücreti de yorumlayan çalışanlar, ilk aşamada asgari ücretin yüksek göründüğünü ancak enflasyon nedeniyle birkaç ay içinde etkisini kaybedeceğini savundu.

“’Geçinemiyoruz’ diyenler yalan söylüyor, bizim dolar ile ne işimiz var?”

Mikrofon uzattığımız vatandaşlardan bir diğeri ise 5 bin lira emekli maaşı aldığını ve hükümetten fazlasıyla memnun olduğunu belirterek, “’Geçinemiyoruz’ diyen vatandaşlar yalan söylüyor. Bizim dolar ile ne işimiz var? Ekonomiden de hükümetten de memnunuz. Tek lider Erdoğan’dır” diye konuştu.

“Emekli olarak geçinemiyoruz, hep AKP’ye oy verdim ama ne olacağını bilemiyorum”

Bir başka emekli vatandaş ise ekonomik durumunun kötüleştiğini ve siyasi tercihi ile ilgili belirsizlik yaşadığını vurgulayarak, “Köylü bitmiş. Emekli olarak geçinemiyoruz. Bin 500 lira emekli maaşı alıyorum. İki nüfus geçinemiyoruz. Ben hep AKP’ye oy verdim ama ne olacağını bilemiyorum” dedi.

“AKP’nin gitmesi gerekiyor, Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı olmasını istiyorum”

Bir başka yurttaş ise asgari ücretin geçinmek için yeterli olmadığını vurgulayarak şunları söyledi: “Her şey çok pahalı. Ülkenin gidişatı hiç iyi değil. AKP’nin gitmesi gerekiyor. Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı olmasını istiyorum, ona güveniyorum.“

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.