Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şili’deki seçimleri 35 yaşındaki solcu aday Gabriel Boric kazandı

Şili devlet başkanlığı seçimlerini solcu aday Gabriel Boric kazandı. Son yılların en kutuplaşmış seçimlerinden birinde oy kullanan Şilili seçmenler, 35 yaşındaki Boric’i ülkelerinin en genç başkanı olarak seçti. Boric ayrıca, dünyanın en genç siyasi liderlerinden de biri olacak.

Boric’in rakibi aşırı sağcı José Antonio Kast, sandıkların kapanmasının ve oyların yarısından fazlasının sayılmasının ardından yenilgiyi kabul etti. Oyların yüzde 98’inden fazlasının sayıldığı resmi olmayan seçim sonuçlarına göre Boric, aldığı yüzde 56’lık oy ile yeni devlet başkanı oldu. Kast ise oyların yüzde 44’ünü aldı.

Boric ve Kast, Şilililer için tamamen farklı vizyonlara sahipti ve iki lider de hiçbir zaman hükümette yer almayan siyasi partileri temsil etmekteydi.

Boric, 2011 yılında daha iyi ve daha uygun bir fiyata eğitim talep etmek için düzenlenen bir öğrenci protestosuna öncülük etmesiyle biliniyor.

Resmi olmayan seçim sonuçlarının ardından Kast, Boric’i arayarak, yeni görevi için kendisini tebrik etti. Boric ile konuşma anında çekilen bir fotoğrafı sosyal medya hesabından paylaşan Kast, “Büyük başarısı için Boric’i tebrik ettim. O, bugünden itibaren Şili’nin seçilmiş başkanıdır. Tüm saygımızı ve işbirliğimizi hak etmektedir” dedi.

“Tüm Şilililer’in başkanı olacağım”

Boric’i kutlayanlar arasında Mart 2022’de görevi bırakacak olan Devlet Başkanı Sebastián Piñera da vardı. Piñera ile telefonda görüşen Boric, “Tüm Şilililer’in başkanı olacağım” mesajını verdi.

Pazar gecesi geç saatlerde de olsa Şili’nin birçok şehrinde Boric destekçileri sokağa çıktı. Başkent Santiago’da bir araya gelen taraftarları, Boric için tezahürat yaptı ve bayraklar salladı. 39 yaşındaki Paola Fernandez, “Başardık” diyerek, Boric’in seçilmesinden ve ilerici politikalarından ötürü mutlu olduğunu söyledi.

Halk, Boric’in kazanmasını kutlamak için sokaklara çıktı.

Kutlamalara katılan 72 yaşındaki terzi Lucrecia Cornejo da Boric’in eğitim, emeklilik ve sağlık hizmetleri alanındaki eşitsizlikleri düzeltme taahhüdünü desteklediğini söyledi. Cornejo, “Eşitlik istiyorum. Eğitimde, sağlıkta ve maaşta daha fazla adalet istiyorum. Gerçek bir değişiklik istiyorum” diye konuştu.

“Umut, korkuya baskın geldi”

Bir zamanlar Latin Amerika’nın en istikrarlı ekonomilerinden birisi olarak bilinen Şili’de, Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, ülkenin zenginliğinin yüzde 25’ine nüfusun sadece yüzde 1’i sahip. Boric bu yüzden, ülkedeki emeklilik ve sağlık sistemlerinde reform, haftalık çalışma saatlerini 45 saatten 40’a indirme ve yeşil yatırımı artırma gibi öneriler ile bu eşitsizliği giderme sözü vermişti.

Kendisi için toplanan kalabalığa seslenen Boric, zafer konuşmasında, kutuplaşan Şili’yi birleştirmeyi ve ülkeyi daha eşitlikçi bir yer haline getirmek için yapısal değişikliklere gitmek istediğini söyledi ve “Bugün umut, korkuya baskın geldi” dedi.

José Antonio Kast

Boric’in rakibi Kast ise vergi ve sosyal harcamalarda kesinti sözü vermişti. Kast ayrıca, Şili’nin eski askeri diktatörü Augusto Pinochet’den de övgüyle söz etmiş ve Pinochet’nin mirasını savunmuştu. Boric bu yüzden Kast hakkında “diktatörlük yanlısı” ve “aşırı sağcı” ifadelerini kullanmıştı. Kast seçim kampanyası sürecinde olası bir Boric başkanlığı döneminde Şili ekonomisinin temellerinin yok olacağını söylemiş ve muhtemelen Boric’in Şili’yi Venezüela gibi başarısız bir devlet olma yoluna sokacağını iddia etmişti.

Şili, uzun zamandır bir dönüşüm geçiriyor. 25 Ekim 2020’de diktatör lider Pinochet döneminden kalma anayasanın değiştirilmesi için referanduma gidilmiş ve halkın yüzde 78’i anayasa reformu için “evet” demişti. Yeni anayasa metninin üyeleri arasında vatandaşların da olduğu bir kurul tarafından hazırlanması ve bu metnin 2022 yılında oylanması bekleniyor.

Kaynak: BBC, Reuters, NYT

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.