Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cezaevi kapısında davul zurnayla karşılanmıştı: 17 yaşındaki yeğenine cinsel saldırıda bulunduğu DNA raporuyla tespit edilen Osman Çur’a beraat

İsviçre’de yaşayan yeğeni Z.Ç.’ye (17) akraba ziyareti için geldiği Mardin-Kızıltepe’de cinsel saldırıda bulunmakla suçlanan amca Osman Çur (28) beraat etti. Mahkeme, karara gerekçe olarak “suçun sabit olmadığını” ve “delil yetersizliğini” gösterdi. Cinsel saldırıda bulunduğu DNA raporuyla tespit edilen Çur, bu yılın başında tahliye edildikten sonra cezaevi kapısı önünde davul zurnayla karşılanmasıyla gündeme gelmişti.

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde yeğeni Z.Ç.’ye, Temmuz 2020’de cinsel saldırıda bulunduğu DNA raporuyla tespit edilen Osman Çur hakkında “nitelikli cinsel saldırı” suçundan açılan davanın dördüncü duruşması Mardin 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Saldırının ardından tutuklanan ancak 13 Ocak’ta mahkeme kararıyla tahliye edilen ve cezaevi kapısında davul zurna ile karşılanan Çur, bu duruşmaya da katılmadı. Sanık avukatının da katılmadığı duruşmada, genç kadının avukatları salonda hazır bulundu.

Duruşmada, önceki celsede verdiği mütalaasını yineleyen savcı, suçun sabit olduğu gerekçesiyle sanığın kan bağı olan kişiye dönük “nitelikli cinsel saldırı” suçundan müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi.

Kadının avukatları da savunmada, sanığın mütalaa kapsamında cezalandırılmasını talep etti. Verilen aranın ardından mahkeme, “suçun sabit olmadığı” ve “delil yetersizliği” gerekçesiyle sanığın beraatına karar verdi.

“Beraat kararı cezasızlık politikasının hüküm sürdüğünü gösteriyor”

Duruşma sonrasında Medyascope’a konuşan avukat Ramazan Tekin, “Beraat kararını hiçbir şekilde beklemiyorduk. Üst mahkemede hâkimin reddini de talep edeceğiz çünkü CMK 193’e göre sanık duruşmalardan vareste tutulmadıysa sanığın duruşmaya gelme yükümlülüğü var. Eğer bu hususta bir karar verilmiyorsa kanaatimce zaten mahkeme dava ile ilgili, karar duruşmasına gelmeden bir karar vermiştir” dedi.

Mardin Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu’ndan avukat Dilan Koç, “Duruşmayı hiç takip etmemelerine rağmen heyet, onların yapması gereken şeyi yaptı, onların yerine onları savunup akladı. Beraat kararı cezasızlık politikasının hüküm sürdüğünü gösteriyor. Aynı zamanda Türkiye’de hiçbir kadın ve çocuğun güvende olmadığını da gösteriyor” diye konuştu.

Dosyada deliller ve Z.Ç.’nin beyanlarına rağmen beraat kararının verilmesinin ciddi bir probleme işaret ettiğini belirten Koç, “Karar duruşmasına sanığın avukatı, babasının ameliyat olmasını mazeret göstererek katılmadı. Mahkeme bu mazereti reddetti. Bu reddi onların lehine olarak değerlendirdik çünkü mazereti kabul etselerdi duruşma ertelenecekti. Mahkeme onların lehine olacak kararı bir an önce vermek istedi” diye ekledi.

“Sanık kendini savunup aklayacağı yerde bunu mahkeme yaptı”

Çur’un ocak ayında tahliye edildikten sonra hiçbir duruşmaya katılmadığını hatırlatan Koç, şöyle devam etti: “Bir önceki duruşmada, bugünkü duruşmaya mutlaka katılması gerektiğine dair uyarı yapılmıştı. Yani biz tahliye sonrasında Osman Çur’u hiçbir şekilde görmedik. Sanık kendini savunup aklayacağı yerde bunu mahkeme yaptı, bu nedenle ayrı bir üzüntü içerisindeyiz Beraat kararının onaylanmayacağını düşünüyoruz. Bütün iç hukuk yollarına başvuracağız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.