Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. Dr. Mete Gündoğan, son ekonomik kararları değerlendirdi: “Bazen atları çatlayıncaya kadar koştururlar, burada çatlayan biz oluruz”

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mete Gündoğan, dövizde son günlerde hızla yaşanan yükselişi, iktidar tarafından alınan kararların anlamını, kararlardan sonra dövizin tekrar hızla düşüşünü Medyascope yayınında değerlendirdi.

Gündoğan, yaşanan süreci “bankaların zaferi” olarak niteledi ve “Dolarizasyon büyüyünce, talep arttı, talep artınca fiyat da arttı, müdahale olmasaydı, dolar 20’lerin ortalarına kadar giderdi” dedi. Dövize bağlı mevduat sisteminin “sürdürülemez” olduğunu vurgulayan Gündoğan, “Bir avuç kişinin parası var, faiz az geliyor diyerek yeni mevduat sistemine geçiyor ve bizlerden alınarak, bunların getirisi artırılıyor. Bankada parası olmayanlar da ödüyor, Hazine’den, bizim vergilerden ödeniyor” diye konuştu.

“Bu uygulama, enflasyonu artıracaktır, halkın alım gücünü düşürecektir. … Bu kararlar orta direği yıkar, perişan eder” diyen Gündoğan, dolar kısa vadede düşse bile, Türkiye’nin borçlu bir ülke olduğunu, dolar bazındaki borçların ödemeleri aşamasında dolara talebin artacağını, toplanan vergilerin faizleri ödeyemez hale geleceğini, sonunda da yükün vatandaşın sırtına yıkılacağını anlattı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.