Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İnsan Hakları Derneği Hapishane Komisyonu: “AİHM Türkiye’yi mahkûm etti ama Türkiye uluslararası sözleşmelere uymuyor”

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hapishane Komisyonu, aralarında Aysel Tuğluk’un da bulunduğu yedi hasta mahkûm için tedavi talebinde bulundu. Komisyon adına açıklama yapan İHD Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Nuray Çevirmen, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), hasta mahpusları ilgilendiren Gülay Çetin Türkiye Kararı’nı hatırlattı. Çevirmen, “İşkence yasağını düzenleyen 3’üncü ve ayrımcılık yasağını düzenleyen ve 14’üncü maddelerini ihlal ettiği gerekçesiyle Türkiye mahkûm edilmiştir. Ancak Türkiye’de yargı organları AİHM’in vermiş olduğu bu karardan sonra da anayasanın 90’ıncı maddesi gereği bir iç hukuk normu haline gelen uluslararası sözleşmelere uymuyor. Türkiye’nin bu düzenlemelere uyması bir zorunluluktur” dedi.

Haber: Senem Büyüktanır

Kamera&Kurgu: Furkan Erdem

Türkiye hapishanelerindeki fiziki koşulların yetersiz olduğunu dile getiren İHD Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Nuray Çevirmen, “Bürokratik engeller özellikle hasta mahpuslar için insani olmayan bir tablonun ortaya çıkmasına neden olmaktadır” dedi. Türkiye’de otoriterleşmiş bir rejim olduğuna ve bunun en büyük etkisinin hapishanelere yansıdığına dikkat çeken Çevirmen “Şu an Türkiye hapishanelerinde tutulan ve sağlık durumları kritik seviyede bulunan Mehmet Emin Özkan, Aysel Tuğluk, Sıddık Güler, Fatma Özbay, Ahmet Çakal, Ali Osman Köse ve Yusuf Özmen gibi hapishanelerde yaşamını devam ettiremeyecek durumda olan bütün ağır hasta mahpusların infazlarının ertelenerek tedavilerinin hapishane dışında yapılması gerektiğini bir kez daha talep ediyoruz” diye konuştu.

“Adli Tıp Kurumu bilimsel değil siyasi kararlar alıyor”

Adli Tıp Kurumu’nun tarafsız ve bilimsel değil siyasi karar aldığına dikkat çeken Çevirmen “Anayasanın 104. maddesi ile cumhurbaşkanına tanınan af yetkisinin mahpuslar arasında ayrım gözetilmeksizin kullanılması gerektiğini de belirtmek isteriz” dedi. Açıklamada, Birleşmiş Milletler resmi belgesi olan ve üye ülkelerce de kabul edilen İstanbul Protokolü hatırlatılarak “Tutuklu ve hükümlü konumda da olsa her hastanın kendi doktorunu seçme ve raporlarının bağımsız bilirkişilerce hazırlanmasını isteme hakkı vardır” ifadesine dikkat çekildi.

“604’ü ağır 605 hasta mahkûm var”

Komisyonun açıkladığı verilere göre 2021 yılı Aralık ayında altı mahpus hapishanelerde, bir mahpus ise hastalığı ileri bir aşamaya geldikten sonra hakkında verilen tahliye kararı sonrası yaşamını yitirdi. Yaşamını yitiren mahpuslardan Halil Güneş, Abdurrezzak Şuyur ve Bangin Muhammed dernek tarafından oluşturulan ve 604’ü ağır olmak üzere bin 605 kişinin bulunduğu hasta mahpus listesinde de bulunmaktaydı. Açıklamada yaşamını yitiren her üç hasta mahpusun da hastalıkları nedeniyle infazlarının ertelenmesi ve tedavilerinin hapishane dışında yapılması için ilgili mercilerle defalarca resmi yazışma ve görüşmeler yapılmasına, milletvekilleri tarafından soru önergeleri verilmesine rağmen yetkililerin gerekli adımlar atmadığının ve ölümlerin göz göre göre geldiğinin altı çizildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.