Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Osman Kavala yine tahliye edilmedi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Türkiye’ye yaptırım sürecinin başlatılması kararının ardından ilk kez bugün (23 Aralık) Osman Kavala’nın tutukluluk durumunu değerlendirdi. Mahkeme, iş insanı Osman Kavala hakkında tutukluluk halinin devamına karar verdi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Türkiye’ye yaptırım sürecinin başlatılması kararının ardından ilk kez iş insanı Osman Kavala’nın tutukluluk durumunu değerlendirdi.

Mahkeme, 1514 gündür tutuklu olan Kavala hakkında tutukluluk halinin devamına karar verdi. Karar oyçokluğuyla alındı.

AİHM kararı iki yıldır uygulanmadı

Osman Kavala tutukluluk sürecinde üç suçlama ile karşılaştı, bir kez beraat etti, hakkında iki kez tahliye kararı verildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) derhal tahliye edilmesine hükmetti. 

AİHM, 10 Aralık 2019’da Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasına karar vermiş ancak Kavala tahliye edilmemişti.  Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, 30 Kasım-2 Aralık’taki toplantısında Osman Kavala ile ilgili AİHM’in kararlarına uymadığı için Türkiye’ye yönelik ihlal sürecinin başlatılmasına karar vermişti.

Gelecek duruşma 17 Ocak’ta 

Kavala’nın tek tutuklu sanık olduğu, birleştirilen Gezi ve Çarşı davalarının gelecek duruşması 17 Ocak 2022’de. Kavala, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisine yönelik “Soros artığı” sözlerinin ardından “Adil yargılama yapılmasına imkân kalmadı” diyerek bundan sonra duruşmalara katılmayacağını ve savunma yapmayacağını açıklamıştı. Daha önceki duruşmalara tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanan Osman Kavala, son duruşmaya katılmamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.