Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bakanlar Komitesi’nden Demirtaş ve Kavala kararları – Avukat Benan Molu: “Yaptırımların ne olacağını Türkiye’nin Kavala’yı serbest bırakıp bırakmamaktaki iradesi belirleyecek”

Avukat Benan Molu, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş ile ilgili 30 Kasım-2 Aralık oturumunda aldığı kararları Medyascope’a değerlendirdi.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Osman Kavala ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına uymadığı için Türkiye’ye yönelik ihlal sürecinin başlatılmasına karar verdi. Selahattin Demirtaş’la ilgili ise hükümetin sunduğu eylem planını değerlendirip Demirtaş’ın derhal serbest bırakılmasını istedi. Avukat Benan Molu, komitenin kararlarını değerlendirdiği Medyascope yayınında ihlal prosedürünün nasıl işlediğini, Demirtaş ile ilgili kararda yer alan vurguları anlattı.

İhlal süreci ilk kez Azerbaycan’a uygulanmıştı

Av. Molu daha önce Azerbaycan’a karşı uygulanan ihlal sürecinin Kavala’nın serbest bırakılmaması halinde ikinci kez Türkiye’ye uygulanacağını anlattı. Molu şunları söyledi:

“Azerbaycan’la kıyaslanınca süreç çok çok hızlı ilerledi. Kavala ile ilgili süreçte tahliye olmazsa 2 Şubat itibarıyla İnsan Hakları Mahkemesi önünde süreç başlayacak. AİHM’den karar komite önüne gidecek ve komite yeniden değerlendirme yapacak. Gelişme olmadıysa yaptırım seçenekleri masaya gelmeye başlayacak. Bunun ne kadar süreceği ve yaptırımların ne olacağı belli değil. Bunu Türkiye’nin Kavala”yı serbest bırakıp bırakmamaktaki iradesi gösterecek.”

Molu, Selahattin Demirtaş ile ilgili kararda ise derhal tahliye talebinin yanında Anayasa Mahkemesi’nin Demirtaş ile ilgili başvuruları incelemesi çağrısında bulunduğunu belirtti. Demirtaş kararında Türkiye’de  yargı bağımsızlığının sağlanması için her türlü önlemlerin alınması ve örgüt üyeliği maddesinin keyfi kullanımı için tedbirlerin alınmasının istendiğini söyledi.

AİHM “tahliye” demişti

AİHM, 10 Aralık 2019’da Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasına karar verdi ancak Kavala tahliye edilmedi. AİHM, Selahattin Demirtaş hakkında 22 Aralık 2020’de derhal tahliye edilmesi yönünde karar verdi ancak bu karar da henüz uygulanmadı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.