Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Osman Kavala’nın avukatlarından Köksal Bayraktar: “Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin kararı yargıya müdahale değil, Kavala’nın tahliye edileceğini ümit ediyorum”

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Osman Kavala ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına uymadığı için Türkiye’ye yönelik ihlal sürecinin başlatılmasına karar verdi. Kavala’nın avukatlarından Köksal Bayraktar, kararı Medyascope’a değerlendirdi. 

AİHM kararı iki yıldır uygulanmadı

AİHM, 10 Aralık 2019’da Osman Kavala’nın tutukluluğunun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 5.1, 5.4 ve 18. maddelerine aykırı olduğunu belirterek, tutukluluğun bir hak ihlali olduğuna ve Kavala’nın derhal serbest bırakılmasına karar verdi.

Ancak Kavala tahliye edilmedi.

Bunun üzerine Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, AİHM kararlarına uyulmadığı için dün (2 Aralık) Türkiye’ye yönelik ihlal sürecinin başlatılmasını kararlaştırdı.

Av. Köksal Bayraktar

“Tedbirlerin uygulanmaması Türkiye’nin uluslararası sözleşmelere uymasıyla mümkün” 

Osman Kavala’nın avukatlarından Köksal Bayraktar, kararı Medyascope‘a değerlendirdi.

Komitenin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) “Kararların Bağlayıcılığı ve İnfazı” başlıklı 46. maddesinin uygulanmasını istediğini belirten Bayraktar, “Bundan sonraki toplantısında Türkiye’de hâlâ Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamını tespit edince konuyu Mahkeme’ye gönderecek ve ‘Aldığınız kararlar uygulanmadı” diyecek. Dolayısıyla bunun ilgili tedbirlerin alınmasını isteyecek” dedi.

Türkiye’nin oy hakkının ya da üyeliğinin askıya alınabileceğini belirten Bayraktar, şöyle konuştu:

“Tabii ki bizim ümidimiz bunların hiçbir şekilde uygulanmaması ve Türkiye’nin Avrupa Birliği içinde, Avrupa topluluğu içinde yerini muhafaza etmesi. Bu da Türkiye’nin uluslararası sözleşmelere uymasıyla mümkün oluyor. Türkiye 70 yıl önce Avrupa Konseyi’nin sözleşmesini imzalamış. Konsey de ‘Bundan önce olduğu bu olayda da sözleşmeye uyun’ diyor.”

“Komitenin kararı yargıya müdahale değil”

Komitenin kararının ardından Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında “Avrupa Konseyi’ni bağımsız yargıya müdahale niteliği taşıyan bu kararın devamını getirmekten kaçınmaya davet ediyoruz. Başta AK Bakanlar Komitesi olmak üzere herkes, bağımsız ve tarafsız mahkemelerce yürütülen yargı sürecine saygı ve güven duymalıdır” denilmişti.

Türkiye’nin AİHS’e uymayı yıllar önce taahhüt ettiğini hatırlatan Bayraktar, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin kararının “Türkiye’nin iç yargı sistemine müdahale olmadığını” söyledi.

Bayraktar, şöyle devam etti:

“Bu taahhüt içinde mahkeme kararlarına uymak da vardır. AİHM hiçbir zaman Türkiye’nin dışında bir mahkeme değildir. Bizim yargı sistemimiz içinde bulunan uluslararası bir mahkeme. Onun için ‘Bizim yargımıza müdahale’ şeklinde beyanın hukuk açısından büyük bir önem taşımadığını düşünmekteyim.”

“Tahliye ümit ediyorum”

Kararın ardından Kavala’nın tahliyesini bekleyip beklemediğine dair sorumuza Bayraktar, “Beklemenin ötesinde ümit ediyorum. Son on yılda rastlanmamış bir olay. Bir insanın dört yıldan bu yana tutuklu kalması rastlanan bir şey değil” yanıtını verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.