Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye ile ABD arasında diplomat krizi

Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında yeni bir kriz daha yaşanıyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Amerikalı bir diplomatın Almanya’ya gitmek isteyen Suriyeli bir kişiye başka bir şahsa ait pasaportu 10 bin dolara satmasının ardından tutuklandığını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı ise tutuklanan kişinin diplomat olduğunu yalanladı ve “Tutuklanan kişi ABD diplomatı değil. Gerekli konsolosluk hizmetlerini sağlıyoruz” dedi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, İstanbul Havalimanı’nda, Amerikalı bir diplomatın Almanya’ya gitmek isteyen Suriye uyruklu R.S.’ye başkasına ait bir pasaportu temin etme suçundan tutuklandığını açıkladı.

Açıklamada, “R.S’nin üzerinden çıkan pasaportun ABD’nin Beyrut Konsolosluğu’nda diplomat olarak çalışan D.J.K isimli şahsa ait olduğu tespit edildi” denildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı: “Tutuklanan şahıs, ABD diplomatı değil”

Konuya ilişkin ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan da bir açıklama geldi. Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, “Bir ABD vatandaşının Türkiye’de tutuklandığını biliyoruz. Tutuklanan kişi ABD diplomatı değil. Gerekli konsolosluk hizmetlerini sağlıyoruz” dedi ve daha fazla ayrıntı vermedi.

Ne olmuştu?

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, İstanbul Havalimanı’nda 11 Kasım 2021’de Türkiye’den Almanya’ya gitmek isteyen Suriye uyruklu R.S.’nin pasaport kontrol noktasında “başka birine ait bir pasaport ile yurtdışına çıkmaya çalışırken yakalandığını” duyurmuştu.

Yetkililer, araştırmaları sonucunda, R.S.’nin Almanya’ya gitmek için kullandığı pasaportun ABD’nin Beyrut Konsolosluğu’nda çalışan bir diplomata ait olduğunu belirlemişti.

Polisler, kamera görüntülerinin incelenmesinin ardından R.S. ve D.J.K.’nin havalimanında buluştuğunu, tuvalette kıyafetlerini değiştiklerini ve sonrasında R.S.’nin D.J.K.’den pasaportu temin ettiğini belirtmişti. Polisler tarafından yapılan üst aramasında da D.J.K. isimli diplomatın üzerinden zarfın içinde 10 bin dolar ve kendisine ait diplomatik bir pasaport da çıkmıştı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, iki şüphelinin de olay esnasında gözaltına alındığını ve adli makamlara sevk edildiklerini açıklamıştı. Suriye uyruklu R.S. hakkında “resmi belgede sahtecilik” suçundan işlem yapıldığını ve ardından serbest bırakıldığını belirten yetkililer, Amerikan vatandaşı D.J.K.’nin ise tutuklanarak Ceza İnfaz Kurumu’na teslim edildiğini aktarmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.