Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bisikletçi Umut Gündüz davasında karar açıklandı: Umut’a çarparak ölümüne yol açan alkollü sürücü Çağdaş Şenyüz’e 4 yıl 5 ay hapis cezası verildi, Şenyüz cezaevine girmeyecek

Ankara’da, 15 Temmuz 2020 tarihinde alkollü bir sürücünün bisikletine çarpmasıyla hayatını kaybeden Umut Gündüz’ün ölümüne neden olan kişinin “bilinçli taksirle öldürme” suçlamasıyla tutuksuz yargılandığı davada karar bugün (27 Aralık) açıklandı. Ankara 57. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dava sonucunda sanık Çağdaş Şenyüz’e dört yıl beş ay 10 gün hapis cezası verildi. Şenyüz, cezaevine girmeyecek. Karara tepki gösteren baba Menderes Gündüz, mahkeme heyetine “Kasten beş yılın altında ceza verdiniz. Elinizde kan var. Sizler de katilsiniz, yargılanacaksınız” diyerek seslendi.  

“Aşırı hızlı olması ve çarpıp kaçması bir cinayettir” 

Yaklaşık bir saat süren karar duruşmasını Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi (PM) Üyesi Aylin Nazlıaka ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da takip etti. Duruşmada ilk söz müştekilere verildi. Gündüz ailesinin avukatlarından Dursun Yılmaz, dosyanın ağır ceza mahkemesinde görülmesi gerektiğini ve sanığın en azından “olası kast ile öldürme” suçundan yargılanması gerektiğini belirterek, “Aşırı hızlı olması ve çarpıp kaçması bir cinayettir” dedi. 

“Sanık, kazaya sebep olup maktulü kaderine terk etmiştir”

Avukat Yılmaz sözlerine şöyle devam etti: “Sanığın asli kusurlu olduğu adli tıp raporu ile ortaya çıktı. Sanık hızlı, alkollü ve dikkatsizdir. Kazaya sebep olup maktulü kaderine terk etmiştir. Ceza tayininde sanığın kaçmasını da dikkate alın. Bu dava siyasi değil, her gün meydana gelen kazaların başka bir davası. Emsal niteliğinde sunduğumuz dosyalar bu suçları ‘taksirle öldürme’ olarak nitelemiyor. Görevsizlik talebimizi tekrarlıyoruz. Ceza ile ilgili direkt infaz talebimiz vardır, sanığı kaçma şüphesi yüksektir.”

“Sanık açıkça maktulü ölüme terk etmiştir”

Avukat Aydın Yürek de olası kasta ilişkin tartışmanın ağız ceza mahkemesinin yetkisinde olduğunu vurgulayarak, “Sanık aşırı hız ile bir bisikletliye arkadan çarptı. Sanık maktulü hastaneye götürse belki de yaşıyor olacaktı. Sanık açıkça maktulü ölüme terk etmiştir” dedi.

Asuman Gündüz: “Senin ellerinde oğlumun kanı var”

Sanık Çağdaş Şenyüz ise yaşananlardan pişman olduğunu belirtti ve başka bir diyeceği olmadığını söyledi. Bunun üzerine Umut Gündüz’ün annesi Asuman Gündüz sanığa, “526 gündür hiçbir pişmanlığın yoktu. Senin ellerinde oğlumun kanı var. Sen onun katilisin” diyerek seslendi. 

Sanık avukatı: “Yol, bisiklet kullanmaya uygun değil”

Sanık avukatı ise kovuşturma aşamasında eksikler bulunduğunu savundu. Olay yerinde yeniden keşif yapılması talebini tekrarlayan sanık avukatı, “Yol, bisiklet kullanmaya uygun değil. Kaldırım yok, ağaçlar yola taşmış ve yol daralmış. Sürücünün alkollü olması bilinçli taksirle cezalandırılması için yeterli değil. Alkolün kazaya yol açtığına dair ayrı bir inceleme ve rapora ihtiyaç vardır. Sanık alaycı bir tavırda olmamıştır, pişmanlığını dile getirmiştir” diye konuştu.

Sanık avukatı beraat istedi

Olaya ikinci bir aracın da karıştığını ve bu yüzden ölüme sebebiyet verme durumunun araştırılması gerektiğini öne süren sanık avukatı, müvekkili için beraat istedi. 

Sanık hakkındaki adli kontrol kararı kaldırıldı

Mahkeme heyeti, esasa ilişkin kararından önce ara karar açıklayarak sanık avukatının olay yerinde keşif yapılması ile müşteki vekillerinin görevsizlik taleplerinin reddine karar verirken sanık hakkındaki adli kontrol kararını kaldırdı. 

Avukat Aydın Yürek: “Yargılamanın alenilik ilkesi ihlal edildi”

Savcı, esasa ilişkin mütalaasını tekrarladıktan sonra, taraflara son sözleri soruldu. Müşteki vekilleri sanıkta “zerre kadar pişmanlık görmediklerini” ve ceza indirimini hak etmediğini belirterek derhal infaz talebinde bulundu. Avukat Aydın Yürek, kamuoyunun davaya ilgisine rağmen duruşmaların küçük salonlarda yapıldığını belirterek, yargılamanın alenilik ilkesinin ihlal edildiğini öne sürdü.  

Menderes Gündüz: “Bisikletlilerin ve yayaların güvende olması için buradan emsal karar çıkmasını bekliyoruz”

Olaydaki ikinci araç hakkında “Tanık beyanlarında, ikinci aracın Umut’un ölümüne sebep olmadığı bu salonda dinlendi. İkinci araç ambulansı çağırarak yurttaşlık görevini yerine getirdi” diye baba Menderes Gündüz, konuşmasının sonunda şunları söyledi:

“Katil, alkol ve aracının ona verdiği güvenle tüm bisikletliler için tehlike arz ediyor. Umut’a kasıtlı çarpmıştır. Hızını bile kesmeden evine gidip uyuyacak kadar da vicdansızdır. Bizim buradan bir kazancımız yok, çocuğumuz geri gelmeyecek ama bisikletlilerin ve yayaların güvende olması için buradan emsal karar çıkmasını bekliyoruz.”

Dört yıl beş ay 10 gün hapis cezasına çarptırılan Şenyüz cezaevine girmeyecek

Tarafların son sözlerinin ardından karar açıklandı. Mahkeme heyeti, sanık Çağdaş Şenyüz’e Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 85. maddesi uyarınca “taksirle insan öldürme” suçundan dört yıl beş ay 10 gün hapis cezası verdi. Şenyüz, daha önce cezaevinde yattığı dört ay göz önünde bulundurularak hapse girmeyecek. 

Menderes Gündüz mahkeme heyetine seslendi: “Sizler de katilsiniz, yargılanacaksınız”

Menderes Gündüz, kararın açıklanmasının ardından mahkeme heyetine seslenerek, “Kasten beş yılın altında ceza verdiniz. Elinizde kan var. Sizler de katilsiniz, yargılanacaksınız” dedi.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: “Trafik cinayetlerinin önü açıldı”

Duruşmanın ardından Umut Gündüz’ün yakınları adliye binasının önünde açıklamalarda bulundu. Mahkeme heyetinin kararını “hukuk katliamı” sözleriyle niteleyen Menderes Gündüz, olayın peşini bırakmayacaklarını söyledi. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da “Bu kararla trafik cinayetlerinin önü açıldı. Sanık elini kolunu sallayarak mahkeme salonundan çıktı, bu kabul edilebilecek bir durum değil” diye konuştu  

Avukatlar istinafa başvuracak

Gündüz ailesinin avukatları, gerekçeli karar ellerine geçtikten sonra istinaf mahkemesine başvuracaklarını söyledi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.