Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Askıda HPV aşısı: ”Dayanışma sayesinde 220 kadın aşılandı, aşının üç dozu 2 bin 85 lira, ücretsiz olmalı”

Tokat’ta yaşayan eczacı Cem Kılınç, 3 Haziran 2021’de sosyal medya hesabından, eczane nöbetlerini genç kadınların HPV aşılarını karşılamak için tutacağını yazdı. Birçok eczacı da bu dayanışmaya dahil oldu ve kısa sürede pek çok kadın, aşı dayanışması sayesinde aşılandı. “Askıda HPV aşısı uygulamasını başlatan eczacı Cem Kılınç Medyascope‘a konuştu. 

Kamera-kurgu: Ayhan Eren

İnsan papilloma virüsü (HPV), araştırmalara göre yüzde 99,7 oranında rahim ağzı kanserine neden oluyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre her yıl rahim ağzı kanseri nedeniyle 300 bin kişi yaşamını yitiriyor. Rahim ağzı kanserinden neredeyse yüzde yüz koruyan HPV aşısı, yaklaşık 15 yıldır tüm dünyada uygulanıyor. HPV aşısı Türkiye’de ulusal aşı takviminde yer almıyor ve aşının üç dozunun toplam bedeli 2 bin 85 lira.

Tokat’ın Zile ilçesinde eczacı olan Cem Kılınç, HPV aşı bursunun aklına nasıl geldiğini şöyle anlattı: “Nâzım Hikmet’in ölüm yıldönümü 3 Haziran’da eczanede nöbet tutarken ‘Çok şükür, çok şükür biliriz/ ilacımıza/ umudu katmasını/ Hastalar, /kardeşlerim/iyileşeceksiniz’ dizelerini okudum ve bir eczacı olarak bundan etkilendim. Bende aşı, enjeksiyon, ilaç zerk etme çağrışımı oluşturdu. Benim HPV’den haberim vardı, kendim de yedi yıl önce aşı oldum. ‘Bundan sonra bütün nöbetlerimi genç kadınların aşılanması için tutacağım’ dedim ama bu sadece 24 saat kişisel bir şey olarak kaldı.”

220 kadına üç doz aşı uygulandı

Nöbetlerini kadınların aşılanması için tutacağını sosyal medya hesabından duyurduktan sonra hem aşı olmak hem de dayanışmak için çok fazla kişinin dönüş yaptığını dile getiren Kılınç, “Eczacı arkadaşlarımızla bir araya geldik ve yaptığımız şey şu an toplumda önemli bir farkındalık yaratan aşıların ücretsiz olmasını talep eden bir mücadeleye dönüştü” dedi.  

Dayanışmayla 220 kadının üç doz aşı olduğunu aktaran Kılınç, “Aşı için başvuran kadınların gelir durumlarına, yaşlarına bulunduğu şehirlere bakıyoruz, öğrencilere öncelik vermeye çalışıyoruz. Farkında olmak yetmiyor çünkü aşının üç dozu 2 bin 85 lira” diye ekledi. Kılıç, bu süreçte kendilerine sadece aşıyı değil, HPV’yi de soran çok fazla insan olduğunu belirtti: “İnsanlar sanırım güven duygusu hissettiklerinden bize ulaşıyorlar. Şu ana kadar 2 bin kadar kişi bize ulaştı, hikayelerini anlattı. İnsanlar HPV’nin sadece kendi başlarına geldiklerini sandıkları için ruhsal sağlıkları da etkileniyor çünkü toplumsal bir basınç da var HPV ile ilgili.” 

“Aşıların karşılanması devlet bütçesini kâra sokan bir şey”

Aşının mutlaka ücretsiz olacağını söyleyen Kılınç, şöyle devam etti: “Böyle şeylere inanmamız gerekiyor, bu çok meşru bir talep, kimse de yapmayacağız demiyor. İktidar da ‘Maliyet hesabına bakıyoruz’ diye geçiştiriyor. ‘Yapmayacağız’ diyemiyorlar. Şu ana kadar ücretsiz olmaması saçma, 100’ün üzerinde ülkede bu aşı ücretsiz. Bu aşıların karşılanması devlet bütçesini kâra sokan da bir şey.”

Aşının bir an evvel ücretsiz olması için çabaladıklarını ifade eden Kılınç, “Bu süreçte insanlar HPV ile buluşmasınlar, kanser olmasınlar istiyoruz. Ne kadar hızlı hareket edilirse halk sağlığı açısından o kadar iyi olacak. Devlet yetkililerine sesleniyorum: Daha fazla direnmeyin. Sizin direndiğiniz ölçüde insanlar virüsle tanışıyor ve ilerleyen süreçte kanser oluyorlar” dedi. 

Şu anda piyasada HPV aşısının zor bulunduğunu anlatan Kılınç, bunun gerekçesini şöyle açıkladı: “Aşının bir dozu 695 liraydı. 21 Aralık’ta fiyatı 585 liraya düştü. Fiyatın düşeceğini iki ay önceden öngörüyorduk. Her yıl şubat ayında da ilaçlara zam gelir. 21 Aralık’tan şubattaki fiyat artışına kadar ilaç firmasının daha fazla paraya satmak için stoklarını sunmadığını düşündük. İlaçları piyasaya sunmamak için başka bir gerekçesi olamaz.”

Bu nedenle insanların aşı takviminin aksadığını anlatan Kılınç, “Altı ay gibi bir süre içinde dozlarının uygulanması gereken bir ilaç için firmanın ‘elimizde yok’ demek gibi bir lüksü yok. Firma aşıyı bulundurmak ve depolara vermek zorunda, bunun önlemini almaları gerekiyor. Aşı bulmakta zorlanıyoruz. Bize aşı bulmakta zorlanan insanlar da mesaj atıyor. Firmaya basınç yapılması gerektiğini düşünüyorum ” diye konuştu.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.