Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (64): 2021’e damgasını vuran beş fotoğraf

2021 yılında dünya genelinde birçok olay yaşandı, birçok fotoğraf tarihe geçti. Yaşanan olaylar ve acılar sonucunda hafızalara kazınan birçok görüntü ortaya çıktı. Peki 2021 yılına damgasını vuran ve yılın son gününde geriye dönüp baktığımızda akıllarımıza gelen beş fotoğraf hangisiydi?

5. Hindistan’ın koronavirüsle imtihanı

Fotoğraf: Shutterstock/Divyakant Solanki

Hindistan’da gelenek olarak ruhun bedenden ayrılabilmesi için ölülerin yakılması gerektiğine inanılıyor. Ülkede koronavirüsten ölümlerin artmasının ardından krematoryumların kapasiteleri dolunca aileler, ölülerini yakmadan önce saatlerce beklemek zorunda kaldı. Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de, park gibi açık alanlarda derme çatma odun yığınları ateşe verilerek bu son görev yerine getirildi. Krematoryum görevlileri ise ara vermeden çalıştıklarını söyledi.

4. Yunanistan’ı sarsan orman yangınları

Getty Images aracılığı ile Bloomberg/Konstantinos Tsakalidis

Yunanistan’da çıkan orman yangınlarında binlerce hektarlık alan yandı, yüzlerce ev ve işyeri kül oldu. Ülkenin en büyük ikinci adası Eğriboz’da (Evia) çıkan yangınlar nedeniyle 8 Ağustos tarihinde binlerce kişi tahliye edildi. Alevler arasında kalan bir kadının feryadını gösteren fotoğraf, yangının büyüklüğünü ve insanlar üzerindeki etkisini anlatan bir fotoğraf olarak tarihe geçti.

3. Danimarkalı futbolcuların Christian Eriksen’in etrafında çember oluşturması

Fotoğraf: Abc News/Wolfgang Rattay

Danimarka milli futbol takımının yıldız oyuncusu Christian Eriksen, EURO 2020 B Grubu’nun 12 Haziran’daki ilk maçı olan Finlandiya karşılaşmasının 45. dakikasında kalbinde yaşadığı sorun nedeniyle bir anda yere yığılarak herkesi korkuttu. Arkadaşları saha içinde yaşam savaşı verirken çevresinde kenetlenen Danimarkalı futbolcular gözyaşlarını tutamadı. Hastaneye kaldırılan Eriksen, ilerleyen günlerde sosyal medya hesaplarından paylaştığı mesajında iyi olduğunu duyurarak sevenlerini rahatlattı.

2. Son asker: ABD’nin 20 yıllık Afganistan işgalinin hafızalara kazınan fotoğrafı

Fotoğraf: Reuters aracılığı ile Jack Holt / ABD Merkez Komutanlığı

ABD’nin Afganistan’dan çekilme süreci 31 Ağustos’ta tamamlandı, Kabil Havaalanı’ndan ayrılan son ABD askeri ise Tümgeneral Chris Donahue oldu. ABD ordusunun 82. Hava İndirme Tümeni’nin komutanı olan Donahue’nin yalnız ve başı öne eğilmiş biçimde havaalanını terk etmesi, ABD’nin ülkeden çekilme operasyonunu özetler gibiydi.

1. ABD Kongre baskınının simgesi: QAnon’cu Şaman Jake Angeli

Fotoğraf: Getty Images/Win McNamee

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 3 Kasım 2020’deki başkanlık seçimlerini kaybeden Donald Trump, 6 Ocak 2021’de Vaşington’da “Save Amerika” sloganıyla bir miting düzenledi. Mitingin ardından Trump’ı destekleyen bir grup protestocu, ABD Kongresi’ni bastı. ABD Kongresi, 6 Ocak’ta Joe Biden’ın seçim zaferini onaylamak için toplandığı sırada polis barikatlarını aşarak binaya giren grubun arasında bir kişi öne çıktı: “Qanon Şamanı” olarak bilinen Jake Angeli. Mızrağının ucunda Amerikan bayrağı taşıyan ve elindeki megafonla Kongre üyelerinin dışarı çıkartılmasını isteyen Angeli, yılın en unutulmaz pozunu verdi.

BONUS: Afganistan’dan umutsuz kaçış

Kaynak: Guardian

Taliban, Afganistan’ın başkenti Kabil’de kontrolü tamamen ele geçirmesinin ve Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin kaçmasının ardından ülkede savaşın bittiğini ilan etti. Taliban’ın, cumhurbaşkanlığı sarayı başta olmak üzere başkentteki birçok kritik noktayı kontrol altına alması sonucunda şehirde hareketlilik başladı, Kabil Uluslararası Havalimanı 15 Ağustos’tan itibaren ülkeyi terk etme isteyenlerin akınına uğradı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.